Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Csak egy törött pohár

2016. április 11. - Toadwart66

wine_glass_oct11-18-edit.jpg

„Gyenesei Leila felvetette, hogy „ha neked van egy lányod, akkor azt a lányodat úgy neveled, hogy menjen fel három férfinak a lakására?” És itt következik a jelenet, amikor Csapó Gábor egykori jogi tanulmányai alapján egy pohárral megmutatja, hogy működik a nemi erőszak.” („Dugd bele, tessék, dugd bele” – Csapó Gábor egy pohárral játszotta el a nemi erőszakot a Sport 1-en)

Gyenesei Leila kérdése szerintem nem volt túlságosan szerencsés. Természetesen nagyon sok lány megy fel ismerőseinek, barátainak lakására, méghozzá gardedám nélkül. Önmagában maga ez a cselekedet ma már nem számít prostitúciónak, illetve illetlenségnek. Dajka Margit nagyon aranyosan alakította Camilla kisasszonyt, Mariska (Krencsey Marianne) nevelőnőjét a Liliomfi című filmben. Saját társalkodónőt azonban nem mindenki engedhet meg magának.

Nem ismerem az uszodák zárt ökoszisztémáját, rítusait, hitvilágát, de Aczél Endre, Bayer Zsolt, Csapó Gábor elbeszélései alapján Kiss László ügye nem lehetett egyedi. Ebben az esetben a Kiss László által elkövetett bűnügy jóval mélyebb nyomokat hagyott volna az adott a szubkultúrában és a következményei is sokkal szigorúbbak lettek volna. Ez csak amolyan „jópofa kis sztori” volt, amin egymás között még nevetgélni is lehet. Kiss László „nagy vagabund volt", mondta Székely Éva, olimpiai bajnok magyar úszónő. Nem hiszem, hogy ő ezzel a kijelentésével egy szélsőséges véleményt képviselne és rossz szándékot sem feltételezek róla. Egy „szép dolog a szerelem” kijelentéssel jelentéktelenné válhat mindaz, ami megtörtént. „Bagatell ügy!”

A társadalom egy része azonban láthatóan ma már nem tolerálta ezt a régi históriát, és ezért Kiss Lászlónak le kellett mondania néhány tisztségéről. A nők rájöttek arra, hogy nem szabad arra várniuk, hogy mindig a férfiak álljanak ki az ő érdekükben. Egyes esetekben maguknak kell megtenniük ezt. Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy mindig, mindenben a nőknek lenne igazuk, de nem is kell hallgatniuk és szemérmesen félrefordítaniuk a fejüket.

Ha Csapó Gábor az én feleségemmel próbálkozott volna a poharas bemutatójával, utána valószínűleg irgalmatlanul el kellett volna vernie engem. Olyan illúzióm természetesen nincs, hogy bármi esélyem is lett volna a túlélésre, ha egy kicsit összevesztem volna vele. „Szemtelen, pimasz fráter! Semmirekellő pernahajder!” – mondta volna Camilla kisasszony mélységesen felháborodva. És igaza is lett volna.

Ez az ízléstelen demonstráció nem is igaz. A pohár ide-oda húzogatását inkább szerelmi évődésnek, incselkedésnek lehetne felfogni. Ott van valamiféle mód szelíden hárítani. Erőszak esetén azonban nincs. Ezt inkább úgy lehetett volna bemutatni, ha fogják, és jól földhöz vágják a szegény poharat. Azt kellett volna Csapó Gábornak a szilánkjaiból valahogy összeraknia. Ez nem minden esetben sikerülhet tökéletesen.

„A fiatal lányok kacérkodása gyakran válthat ki erőszakot. Fontos, hogy csak akkor közvetítsünk ismerkedési szándékot, ha valóban kapcsolatba kívánunk lépni a másik féllel, mivel a visszautasítás dühöt kelthet a hozzánk közeledőben.” (Vas Megyei Rendőr-főkapitányság – Nők az erőszak árnyékában) Ez bizonyos szempontból szintén felmenti a támadókat. Tulajdonképpen akkor a gyerekek se használjanak nyilvánosan mobiltelefont, mivel megverhetik és kirabolhatják őket. Magukra vessenek, ha ez megtörténik.

Balogh Józsefnek, Fülöpháza polgármesterének brutalitása különösebb következményekkel nem járt. A község megértő lakossága újból megválasztotta őt. „Bagatell ügy!”

2015-ben a parlament 42 igen, 129 nem, 22 tartózkodás kíséretében elutasította Szelényi Zsuzsanna és még 35 szocialista és LMP-s képviselő az isztambuli egyezmény ratifikálását szorgalmazó indítványának tárgysorozatba vételét. „Bagatell ügy!”

Dr. Bene Krisztián 2013-ban rátámadt a volt barátnőjére, megverte, elkábította, majd savval életveszélyesen megcsonkította. Dr. Bánáti, a vádlottat képviselő ügyvéd, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke az esetről azt nyilatkozta, hogy egy „példátlan, agresszív és abszurd médiakampányról” van szó, amit maga a sértett indított a támadója ellen. „Bagatell ügy!”

Kiss László "esete" a fentiek értelmében nem egyedi, nem extrém. Ezeknek a nők ellen elkövetett erőszakos cselekedeteknek valamiféle „elsimítása” úgy néz ki egy megszokott, bevett szokás. Sokan Kiss Lászlót is csupán áldozatnak tekintik. Cinikusan szemlélve a dolgot igazuk is van. Miért pont őt hurcolták meg egy ilyen „bagatell ügy” miatt?

Egy ember nem sok mindent tehet ennek a szemléletnek a megváltoztatása ellen.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr1008587164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inebhedj - szerintem 2016.04.11. 19:06:45

Mivel egyszerre három helyen (kettosmerce, boszanett) is megjelent a témában poszt, de csak itt van - nálam is - működő hozzászólási lehetőség, így itt jelzem, bár megszívlelendőek a posztokban írtak, de mivel nem a célcsoporttal lettek megosztva, így ellenkező hatásuk lesz.

A célcsoport elérhető pl az állami gondozásba kerülők, családjaik, barátaik, üzlettársaik, stb. megszólításával, például ez a kör az (a többivel együtt kb 500 ezer - 1 millió ember), ahonnan az egész népességre kivetítve is riasztó statisztikai adatok többsége származik, ez a réteg és kulturális csoport azonban sajnos nem olvas ilyen blogokat.

Toadwart66 2016.04.11. 19:35:26

@inebhedj - szerintem: Igazad van. A blogolás egy szubkultúra. Szerintem sem éri el azokat a rétegeket, akiknek fontos lenne. Ez lenne a közmédia feladata. Ott nem nagyon jönnek át az igazi problémák. Amit pl L. Ritók Nóri tud, az nagyon sok ember számára fontos lenne. Ő azért kapcsolatban van velük. De az M1-en mostanában nem nagyon fog szerepelni.

bElannaTorres 2016.04.11. 21:07:02

szerintem meg fontos. Így gondolom és okom is van rá.
Másrészt tanulságos az ahogy az öreg magyar macsók kezelték a helyzetet. Öreg kutya már nem tanul. Nem értik ,hogy ma már vállalhatatlanok az olyan vélemények amik elhangzottak. Majd megtanulják. Szerencsére az első napok fröcsögései, macsóskodása és áldozathibáztatásai után lett néhány értelmes poszt, ami megpróbált a hülyébbeknek is rávilágítani, hogy mi az igazi probléma az egésszel.

nem fogom megnézni a válaszokat, engem jobban érint a téma ezért nem bírom olvasni, sokan kegyetlenül pártkérdést csinálnak az ügyből, miközben van akinek ez a téma keményebb.

anyadmajma 2016.04.11. 22:15:13

Elég érdekes, hogy a kormánypárt nem volt hajlandó törvénybe önteni a családon belüli erőszakot. Illetve hallani sem akart róla. Aztán meg kiderült a vak komondor esete. Meg ugye a köztörvényes szent szerény gyilkos esete a megfélemlítő bölcsész ellen a fidesz székházánál.

Elég szomorú, hogy a példakép államaink azok, akiknél ha megerőszakolják a nőt, azt azért meg kell kövezni. Törökország, Azerbajdzsán és a hasonló elmaradott államok, ahol a vallás az állam.

Le kell végre számolni az áldozathibáztatással, akkor talán kevesebb eset lesz következmények nélkül, és akkor talán legalább egy kicsit csökken az esetek száma is.
süti beállítások módosítása