Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Beata Szydło, a következő lengyel miniszterelnöknő

2015. október 26. - Toadwart66

635729141125490932.jpg

Az új lengyel triumvirátus:  Beata Szydło, Andrzej Duda és Jarosław Kaczyński.

A Beata Szydło (53), leánykori nevén Beata Maria Kusińska Lengyelországban Oświęcimben – ismertebb nevén Auschwitzban – született 1963. április 15-én. Lengyel politikusnő, a Jog és Igazságosság (Prawo i Sprawiedliwość, PiS) pártjának alelnöke. 2005. óta tagja a Lengyel Parlamentnek (Sejm Rzeczypospolitej Polskiej).

2015. elején ő vezette Andrzej Duda (43) választási kampányát, melyben Duda (PiS) a második fordulóban a szavazatok 51,55 %-val meglepetésszerűen legyőzte riválisát, a Polgári Platform (Platforma Obywatelska, PO) jelöltjét, a liberális Bronislaw Komorowskit (63), aki 48,45 %-ot kapott. Andrzej Duda 2015. augusztus 6. óta tölti be a lengyel köztársasági elnöki tisztséget.

Ez a siker elismerést hozott Szydło számára és elősegítette, hogy őt indítsák a 2015. október 25.-én tartott általános parlamenti választásokon, mint a PiS miniszterelnök-jelöltjét. A közvélemény kutatások és az exit poll eredmények már előre jelezték, hogy valószínűleg ő lesz Lengyelország következő miniszterelnöknője a polgári platformos (PO) Ewa Kopacz után (58). A PiS sikerében nagy szerepet játszhatott az is, hogy Jarosław Kaczyński nem jelöltette magát a kormányfői posztra.

Beata Szydło euroszkeptikusként ismert. Egy interjújában kijelentette, hogy az alábbi értékeket tartja fontosnak a politikában: a családot, a törődést a leghátrányosabb helyzetű rétegekkel és a katolikus egyház tiszteletét, amely alapot szolgáltat a lengyel társadalom számára

Beata Szydło apja bányász volt.  Szydło egy lengyelországi szénmedence déli részén, Oświęcimben született. Lakóhelyét, amely egy, a szülei lakhelye közelében lévő faluban található, mindmáig fenntartja.

Karrierjét néprajzkutatóként kezdte, majd később filozófiából doktorált Krakkóban a Jagelló Egyetemen (Uniwersytet Jagielloński). 1997-ben kulturális szervező oklevelet szerzett a varsói Üzleti Főiskolán (SGH Warsaw School of Economics)

Következő diplomáját a krakkói Közgazdasági Egyetemen (Uniwersytet Ekonomiczny) 2001-ben kapta meg területi közigazgatásból.

1987 és 1995 között Krakkóban, a Történeti Múzeumban dolgozott. Ezután kinevezték a Brzeszcze-i bányásztelepülés kulturális központjának igazgatójává. Itt 1998-ban polgármesterré választották. Egészen 2005-ig tagja volt a helyi önkormányzatnak. Ugyanebben az időben Oświęcim körzet tanácsosává is megválasztották az Szolidaritás Választási Akció (Akcja Wyborcza Solidarność, AWS) színeiben.

A 2005-ös lengyelországi parlamenti választásokon, a Jog és Igazságosság Párt képviselőjeként, bekerült a SEJM-be. 2007-ben és 2011-ben is újraválasztották. 2014-ben ő lett a párt pénztárnoka.

A Jog és Igazságosság Párt 2015. június 20-án tartott kongresszusán őt választották meg a 2015-ös lengyelországi általános választásokon miniszterelnök-jelöltnek.

Magánélete

1987-ben házasodott össze Edward Szydlo tanárral. A házaspárnak két gyermeke van. Az idősebb Tymoteusz diakónus, a fiatalabb, Błażej orvosnak tanul.

Forrás: https://es.wikipedia.org/wiki/Beata_Szyd%C5%82o

logo_pe_ne_na_bia_e_t_o.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr98022454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása