Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

A nigériai hadsereg 338 foglyot szabadított ki a Boko Haram fogságából

2015. október 29. - Toadwart66

1446027561_150033_1446034888_noticia_normal.jpg

A nigériai hadsereg által készített felvételen néhány, az akció során kiszabadított túsz látható / AVP

A szervezet fellegvárában, a Sambisa erdőben, a művelet során megöltek 30 milicistát

A nigériai hadsereg közölte, hogy az ország északkeleti részén 338 foglyot szabadítottak ki az iszlamista szekta, a Boko Haram karmai közül. A fegyveres erők által kiadott nyilatkozat szerint egy katonai egység a Sambisa erdő közelében – ezt a hatalmas területet használja rejtekhelyül a terrorista csoport – két műveletet hajtott végre Bulajilin és Manwashe településeken, Borno államban. Az akció közben harminc iszlamista vesztette életét. A túszok között 8 férfi, 138 nő és 192 gyerek volt. Mindanyuikat a 200 kilométerre lévő Mubi településre evakuálták.

A polgári lakosok elrablása, akiknek nagy része nő és gyermek volt, fő jellemzője a Boko Haram radikális szekta terrorjának, melynek vezetője Abubakar Shekau. 2014. április 14-én, Chibokban egy középiskolából több mint 276 diáklányt raboltak el. Ez érzékenyen érintette a nemzetközi közvéleményt, ami fő ösztönzője lett a helyszíni akciók megkezdésének a terrorista csoport ellen.

boko_haram_abubakar_shekau_478294865.jpgA Boko Haram vezetője, Abubakar Shekau

A műveletek során a Sambisa erdőben - melyben a szekta északkeleten területeket vesztett el a Nigériai hadsereg támadásai miatt - a fegyveres egységek fegyvereket és lőszereket foglaltak le.

10408679_1598813970356385_7173000816935059194_n.jpgMuhammadu Buhari, nigériai elnök

Az ország újonnan (2015. március 28.) megválasztott elnöke,  Muhammadu Buhari (72), nyugalmazott tábornok ígéretet tett arra, hogy a hadjáratot a Boko Haram ellen az év végéig befejezik. Buhari nemrégiben jelentette ezt ki, habár az bizonytalan, hogy a jövőben sikerül-e megtartania a hatalmát.

nigeria.gif

Forrás: El Ejército nigeriano libera a 338 rehenes en manos de Boko Haram ( El País, 28 OCT 2015 - 13:21 CET)

images_9.jpg

„Fel kellett szállnunk a teherautóra, különben megöltek volna”

missing.jpg2015. április 14-én felvonulások zajlottak a nigériai fővárosban Abuja-ban,  felszólítva a kormányt , hogy találják meg, és hozzák vissza azt több mint 200 diáklányt, akiket egy éve raboltak el  (Photo : Twitter Photo Section )

"2014. április 14-én este 12.30 körül az őrök kiabálni kezdtek. Az északkelet-nigériai Chibok városának lányiskolájában sokan már aludtak. Peace azonban nem, ő ébresztette fel a többieket, amikor a Boko Haram megrohanta az intézményt.

„Azt kérdezték, hol van a hidzsábunk (hajat letakaró kendő – a szerk.). Mondtuk nekik, hogy nincs hidzsábunk. Kiparancsoltak bennünket az ágyból, és mutatták az utat, merre menjünk, aztán csak mentünk és mentünk” – eleveníti fel az egy évvel ezelőtt történteket a 18 éves Peace, aki álnéven nyilatkozott a Vice News riporterének.

Mint mondja, az egyik lány azonnal felhívta az apját, ő azonban azt tanácsolta, ne szaladjanak el, mert nem tudhatják, merre vannak a radikális iszlamista csoport fegyveresei.

A lányokat teherautókra parancsolták. „Először megkérdezték, ki az, aki életben akar maradni. Nem válaszoltunk. Azt mondták, ha meg akarunk halni, maradjunk itt, de ha élni szeretnénk, akkor szálljunk fel a kocsira. Féltünk. Be kellett szállnunk a kocsiba, különben megöltek volna” – mondja a lány, aki azon szerencsések közé tartozik, akiknek sikerült megszökniük.

219 diáktársának viszont azóta sem bukkantak a nyomára, nem tudni, életben vannak-e még, vagy végeztek velük a nigériai szélsőséges iszlamista szervezet harcosai, akik szívesen támadnak iskolákra. Nevük, a Boko Haram is azt jelenti, hogy a nyugati oktatás tiltott. A lányok elrablásával a szervezet egyértelművé tette, mindent megtesznek a saríára, az iszlám jogra hivatkozva az ellen, hogy a nők megjelenhessenek az oktatási rendszerben.

„Együtt kell dolgoznunk ezekkel a lányokkal, és egy biztonságos helyet, új otthont és új lehetőségeket kell biztosítanunk számukra” – mondja Emmanuel Ogebe emberi jogi ügyekkel foglalkozó ügyvéd, aki az „Oktatásnak folytatódnia kell” névre hallgató kezdeményezés egyik életre hívója. Mint mondja, ez épp a Boko Haram „antitézise”, hiszen nekik a nigériai lányok oktatása a fő céljuk.

„Sokan elértek egy olyan pontot, ahol azt mondják, már nem éri meg visszaülni az iskolapadba, mondván sehová se tudnak menni, ami biztonságos lenne számukra” – mondja az ügyvéd. Ő és munkatársai azon dolgoznak, hogy 12, a Boko Haram karmai közül megmenekült lányt mielőbb kijuttassanak Nigériából, és lehetővé tegyék számukra, hogy Peace-hez hasonlóan külföldön fejezzék be tanulmányaikat. A 18 éves lány és egyik barátnője már Washingtonban élnek.”

Folytatás: „Fel kellett szállnunk a teherautóra, különben megöltek volna” (NOL, 2015-04-14 14:10:34)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr618029138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása