Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Tusványos jótékony hatása

2016. július 25. - Toadwart66

l-tusvanyos2016.jpg

„Ha Švejk később megemlékezett a bolondokházában folyó életről, mindig a legnagyobb elismerés hangján szólt róla: – Igazán nem tudom, miért olyan dühösek a bolondok, hogy ott tartják őket. Ott az ember meztelenül lefekhet a padlóra, üvölthet, mint a sakál, dühönghet és haraphat.” (Jaroslav Hašek – Švejk – Egy derék katona kalandjai a világháborúban)

Valahogy így érezhette magát a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban Orbán Viktor is. Meglehetősen jól. Olyan számára Tusványos, mint egy kellemes környezetben fekvő elme és ideggyógyintézet.

Mindenki arról beszélt, amiről csak akart és senki nem szólt közbe, hogy ez ostobaság. A meghívott előadók különféle furcsa előadásokat tarthattak például a „Munkaerőpiaci kihívások a Kárpát-Medencében – Iskolaszövetkezetek: példa Európának” címmel. Ki az a jámbor lélek, aki az ilyen balgaságokat egyáltalán komolyan veszi? Az iskolaszövetkezetek kétségtelenül lelkesítő példájának ellenére a valóságban mára több mint 700.000 ember hagyta itt a Kárpát-Medencét.

A show főszereplőjének, az ország teljhatalmú urának a saját hazájában már nem nagyon adódik alkalma arra, hogy kordonok és kommandósok részvétele nélkül kedvére szónokoljon egy tömegrendezvényen. A vidéki városokban néhány embert még odaesz a fene, meg a kíváncsiság, amikor betoppan közéjük a miniszterelnök, de a 2010 előtti dicsőséges Reichsparteitag-oknak már rég végük van.

Tulajdonképpen már csak Magyar Rádióban kéthetente szervezett „Vidám Péntek” maradt meg a kormányfő közvetlen hittérítői tevékenysége számára. A kínos, kötelező jellegű évértékelőkön még Andy Vajna is békésen elszunyókál, pedig ő közvetlenül is érintett, mint kiemelt szintű felhasználó.

Tusványos azonban egészen más. A friss hegyi levegő jótékony hatással van az elgyötört idegrendszerre. Minden évben felidézi a régi daliás időket. Előadása kezdetén az ünnepelt lelkesen köszönetet is mondott emiatt az egyik alapító atyának, mégpedig Németh Zsoltnak. Az idén az „Itthon voltunk, vagyunk, leszünk Európában!” mottót választották maguknak a derék szervezők, ami rendkívül hatásos. „Lenin élt, Lenin él, Lenin élni fog”, írta Majakovszkij az örökkévalóságról. Egy jól megválasztott szlogen bizony elsőre megragad az öntudatos proletariátus fejében.

Az idei tusványosi beszéd éppen másfél órás és rendkívül unalmas volt. Ott, a helyszínen ráadásul bele sem lehetett pörgetni a mondókába. Akik becsülettel végighallgatták, azok rendkívüli türelemről és megértésről tettek tanúbizonyságot.

A méregdrága csapatépítő tréningnek elsősorban az volt a célja, hogy a vakmerő előadó valamilyen módon bebizonyítsa azt, hogy Európa jövője attól függ, hogy a kelet-európai országoknak sikerül-e átvenniük az irányítást az Unió felett, vagy legalábbis elterjeszteniük az általuk előnyben részesített kétes módszereket.

Orbán minden kijelentése azon a tételen alapult, hogy a Nyugat stagnál, enervált, a Kelet ezzel szemben dinamikusan fejlődik és tele van tenni akarással. Ha ez, ebben a formában igaz, akkor Magyarország minden bizonnyal fényes jövő előtt áll, ami rendkívül biztató kilátásnak tűnik. Ha azonban nem tükrözi a valóságot, akkor a miniszterelnök másfél órát haknizott. Valamit közben mondania is kellett, mivel Tőkés László és Németh Zsolt önmagukban nem nyújtottak túlságosan szórakoztató látványt, bár nagyon tekintélyes arcot vágtak, miközben hallgattak.

A magyarországi tapasztalatok azt mutatják, hogy miniszterelnök szépen kimódolt teóriájának nem sok alapja van. A kelet-európai térség felzárkóztatására szánt pénzek nagyrészt mindenféle látható eredmény nélkül eltűntek. Ha Tusványos 27. alaptételét elfogadjuk, akkor ráadásul jelenleg nekünk kellene megsegítenünk a sanyargó németeket. Az ágrólszakadt germánok azonban még nem áramlanak nagy számban takarítani és mosogatni Magyarországra. Majd talán jövőre.

Magyarországon az MSZP, Lengyelországban a Polgári Platform, Romániában Victor Ponta is a korrupcióba bukott bele. A FIDESZ azzal nyert Magyarországon 2010-ben, hogy programjuk ugyan nincs, de ők majd rendet tesznek ez ügyben is. Valójában csak hatékonyabbá és egyszerűbbé tették az ügymenetet. Erről természetesen egy szót sem szólt Európa legdinamikusabban gazdagodó miniszterelnöke.

A legcélszerűbb megoldás számára – Ponta druszájához hasonlóan – egy békés visszavonulás, majd a megszerzett javak békés élvezete lenne. Ő azonban mindenképpen küzdeni akar, amit a beszéde elején külön ki is hangsúlyozott. Elszánt harcába sajnos magával viszi az egész országot is.

Mint azt elmondta, a számára alapvető fontosságú annak meghatározása, hogy ki is az ellenség. Vagy húsz percen keresztül magyarázta, hogy tulajdonképen nem a terrorizmus, hanem Nyugat-Európa, melyet számára Brüsszel jelképez. Egyik mondatában Európa fővárosaként Budapestet nevezte meg, ami elég nevetségesen hangzott, főleg úgy, hogy máshol pedig az európai nemzetek önállóságának fontosságáról beszélt. A közös fővárost mindenképpen illett volna másokkal is megbeszélnie.

Nyugat-Európa úgy küzd a terrorizmus ellen, ahogy tud. Ebben a kérdésben sem nagyon szorulnak rá Orbán Viktor és mentora, Vlagyimir Putyin tanácsaira. Franciaországban 4,7, Németországban 4,1, az Egyesült Királyságban 1,9 millió muszlim él, akik nem mostanában telepedtek le ott. Ha csak az 1 százalékuk radikális terrorista lenne, az 100 ezer mindenre elszánt, elvetemült embert jelentene. Ennyi fanatikussal már neki lehetne látni Európa nagyvárosainak módszeres lebontásához. Ezek a hatalmas muszlim közösségek ezek szerint valójában Európában élni akarnak és nem öldökölni és meghalni. 11 millió ember között persze akadnak szélsőségesek, ehhez azonban nem kell muszlimnak lenni. Ulrike Meinhof szociológus és újságíró, Andreas Baader pedig egyszerű építőmunkás volt.

A nagy brüsszeli hadjárat mögött valójában mindössze önző anyagi és személyes biztonsági érdekek húzódnak meg. Mivel a brüsszeli bürokraták nekiláttak az uniós támogatások körüli szabálytalanságok vizsgálatának, ezért elég sok pénzt visszatartanak, illetve egyes projekteket nem is fognak finanszírozni. Valakinek azonban ezeket mégiscsak ki kell fizetnie. Az alaptörvényben szépen benne is van, hogy ez konkrétan a magyar nép feladata.

Orbán soha nem foglakozott Magyarország szociális problémáival. Elméjét nem nagyon foglalkoztatják az ilyen jelentéktelen kérdések. A közmunka becsődölt, az életszínvonal csökkent, az ország egyre inkább leszakad. Hatalmasra növekedett a különbség a szegények és a gazdagok között. A családok döntő többsége képtelen tartalékokat felhalmozni. Mindezekre valamiféle magyarázatot mindenképpen adnia kell egy önkéntes nemzeti hősnek. Ha máshogy nem megy, akkor hazudnia kell.

Egy virtuális szabadságharc ehhez pont megfelelő, csak elegendő embert kell hozzá meggyőznie.

Orbán erőteljesen csúsztatott a beszédében, amikor Brüsszelt jelölte meg ellenségként. A tusványosi hadüzenetet legfőképpen Németországnak, Franciaországnak és Olaszországnak nyújtotta át.

Mondandójában a miniszterelnök utalt az Európai Unió 27 tagországának kormányfőinek és államfőinek szeptemberi informális csúcstalálkozójára és hogy az milyen fontos lesz a jövőre nézve. A csehek már kihátráltak Orbán mögül. Ha Lengyelország és Szlovákia is kiszáll a harcból, akkor nem marad más választásunk, kénytelenek leszünk lerohanni egész Európát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr38913252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.07.25. 22:44:41

Nehéz lenne ennél megfelelőbb értelmezési keretet találni a legújabb tusványosi Orbán-beszédnek.

Leylandi 2016.07.26. 14:46:16

Na, egy újabb migránsnyalonc libsibejegyzés. Mehet a többi tízezer közé.
Ugorgyunk.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.26. 14:46:37

Na, ez az írásod nem sikerült. Messzemenűen dem,agóg és hazug. Komolyan nem vagy képes értelmesebben megvédeni a nyugati nagytőkét?

csapelem 2016.07.26. 15:07:53

Na, ekkora egy nagy büdös semmit elolvasni.
Nagyon lágy agyu kell legyen az-az illető aki ezt élvezni tudja, vagy értelmet talál benne.

A kedves "újsegíró" még asszem nem mozdult ki a nappalijából, mert amilyen színvonalu cikk lett ez, hát egy egyest sem kapna az első osztáyban.

" „Munkaerőpiaci kihívások a Kárpát-Medencében – Iskolaszövetkezetek: példa Európának” címmel. Ki az a jámbor lélek, aki az ilyen balgaságokat egyáltalán komolyan veszi?" => eleve ez az idézet is irtó beteg, műveltség hiányáról, a nemzet többi tagját lenéző szarkeverés.

Elmentek emberek a Kárpát-medencéből, de, és hangsúlyozom, hogy DE még mindig vannak pár millióan magyarok akik ott tengődnek, és nem akarnak répát szedni Hollandiában. Igenis a helyiek számára van értelme.

Lefikázni az ottani közösséget, csak azért, mert a fidesz rendez évente ott egy sokadalmat a helyieknek, írtó rosszmájúságról val, merthogy az arra járok nagy többsége csak találkozni megy a barátaival/rokonsággal stb. és nem politizálni.

Leylandi 2016.07.26. 15:18:06

@csapelem: "mert amilyen színvonalu cikk lett ez"

Mentségére szóljon: ezeket órabérben fizetik.
A csubakka-védelemhez semmiféle teljesítménymutatót nem lehet hozzárendelni, hiszen egész lényege az, hogy baromság legyen. Úgy, ahogy van.

Toadwart66 2016.07.26. 16:02:44

@Leylandi: Nem ezeket, hanem őket. Amúgy nem fizet érte senki. Persze én sem a blogfelületért. Csak regisztrálni kell hozzá, aztán megírhatod a véleményedet. Tulajdonképpen szórakoztató dolog.

John Nethem 2016.07.26. 16:04:34

Elkezdtem olvasni.....

És már a Hašek idézet, valamint az első bekezdés kapcsán rögtön egy orbitális logikai bukfencre leltem.
Ha már Orbán Viktorral von párhuzamot, miért nem kérdezte meg őt, ahelyett hogy ekkora (bocsánat a szóért) "faszságot" leír. Maximum a blog írója érezhette volna magát így, aztán ezt az érzését akarta Orbánra rávetíteni....
Fogadok, még arra sem vette a fáradságot, hogy az Orbán beszéd egészét elejétől a végéig meghallgassa, urambocsá' megértse....
( Szó se róla, számos elemében láttam kivetnivalót, de alapjaiban semmi olyat nem hallottam, amiről már ne tudott volna, vagy ne lett volna fogalma az átlagmagyarnak.)

Sajnálatos, hogy a blog írója folyamatosan összekeveri a kauzalitás elemeit, ami aztán a saját következetességét is aláássa.
Nem az a balga, aki mindenféle furmányos és értelmezhetetlen cím alatt szervez előadást, hanem aki csupán egy cím alapján minősít és alkot előítéletet....
Hogy 700 ezer ember elhagyta a Km-et, vajmi kevés köze az iskolaszövetkezetekhez.
Ha egy kicsit utánanézett volna a statisztikáknak, akkor láthatná, hogy amióta nyitottak a határok, és amióta szabad munkaerővándorlás van, azóta növekvő a rövidtávon távozók létszáma. ( De ez nem csak itt van Magyarországon, hanem a Kelet-Európai országokban egyértelműen tendencia, ugyanakkor a fejlett nyugaton is ott van: Innsbruck környékéről is tömegével járnak dolgozni az emberek Bajorországba, Bregenz környékén pedig Svájcba, Dél-Tirolban Ausztriába....) Mindennek a mozgatórugója pedig az ár-érték-megbecsülés aránya. Ami örök időktől fogva, mióta ember az ember, így van.. Így volt a rómaiak korában is...
Amikor Orbán a Nyugat STAGNÁLÁSÁRÓL beszél, az bizony egyáltalán nem az, amire a blog szerzője gondol.

(folyt.köv..))

Leylandi 2016.07.26. 16:16:31

@Toadwart66: "Nem ezeket, hanem őket."

Bocs, de ezeket nem hívom így...
Értem én, hogy enni kell. Azt is, hogy a sz.rt is lapátolni kell valakinek. Azt is, hogy mára már nincs eszmerendszer, amely ne nyomta volna tele a netet a saját ügynökeivel, ezer cikk van erről a neten.
De ne kelljen már (meg)tisztelnem "ezeket"! A másik verzió egyébként arra, ha valaki a feketét is fehérnek mondja, hogy elmebeteg, de akkor már nekik is jobban esik, ha simán csak leügynöközöm ezeket, nem?

Kalmár 2016.07.26. 16:41:14

"Orbán soha nem foglakozott Magyarország szociális problémáival. Elméjét nem nagyon foglalkoztatják az ilyen jelentéktelen kérdések. A közmunka becsődölt, az életszínvonal csökkent, az ország egyre inkább leszakad. Hatalmasra növekedett a különbség a szegények és a gazdagok között. A családok döntő többsége képtelen tartalékokat felhalmozni. "

Hűha!
Te mit szívsz?
Próbálj leállni egy pár hétre, hátha visszatér a látásod ebbe a világba!
Nincs infláció, csökken az adósság, nő a kiskerekedelem évek óta, (ez a legtisztább mérőszám) nő a megtakarítása az embereknek (nincs ellenkező kimutatást) nő a dolgozók száma stb.stb.
Persze, tudom, hogy tudod.
Ulfkotte óta kilóg a lóláb! Látlak megvásárolt újságíró!

VadMacs 2016.07.26. 17:46:15

@Kalmár:
>Nincs infláció

Csak havonta megy fel errefelé az élelmiszer/gyógyszer ára, költöm világbajnok fizetésünk egyre nagyobb hányadát kajára. Szegény (nem)infláció meg csak néz, nem érti ezt az egészet. Apropó fizetés: a nettó 90 ezres szakmunkás bérem kontra "magyar átlagfizetés". Kár hogy ezt nem röfögted ide, legalább az is cáfolva lenne most.

>csökken az adósság

Ja, év végén, januárban meg visszacsinálódik'. Ahhoz képest, mennyit nyúztak le az adófizetőkről az elvtársaid 2010 óta, lószart nem csökkent.

>nő a megtakarítása az embereknek

Én nem ismerek ilyen embert a közelemben. Mondjuk az is igaz, hogy nincs köztük Fidesz tag/közeli nyalonc, meg ide írogató bértroll.

>nő a dolgozók száma stb.stb

Nő a közmunkások, meg az innen elmenekültek száma. Ezekkel a számokkal bűvészkedve persze lehet menőzni. Aztán meg sír a szátok, hogy lassan nincs épkézláb melós.

>Persze, tudom, hogy tudod.

Egy valamit tudsz: azt röfögni, amit a Lendvay utcában az agitprop osztályon eléd toltak papírt, arról is csak copy/paste.

Conchobar 2016.07.26. 18:00:04

"Nyugat-Európa úgy küzd a terrorizmus ellen, ahogy tud. Ebben a kérdésben sem nagyon szorulnak rá Orbán Viktor és mentora, Vlagyimir Putyin tanácsaira. Franciaországban 4,7, Németországban 4,1, az Egyesült Királyságban 1,9 millió muszlim él, akik nem mostanában telepedtek le ott" - Oroszországban meg 20millió él, mégis kevesebb macsétás-pukkantós busz-regatta. Még a csecsenek se nagyon pukkantgatnak. Mégiscsak kérdezniük kellene ezt-azt Putyintól a mindentudó mentoraidnak

Conchobar 2016.07.26. 18:01:06

@Conchobar: jav: mégis kevesebb macsétás-pukkantós kamionos-regatta van Oroszországban

Netuddki. 2016.07.26. 19:40:19

Trollmágnes poszt. Miért? Mert minden szava igaz. Sajnos.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.07.26. 20:19:43

Romlott buggyant narancs posvànyos. Ideális hely a buta fideszeseknek.

dunántúli gyerek 2016.07.26. 21:36:51

Nektek maradt a kerti hakni Fajkasházival Evvan.

$pi$ 2016.07.26. 22:38:37

@VadMacs: Konkrétan milyen élelmiszernek ment fel az ára és mennyi most? Fel tudnál sorolni néhány élelmiszert és az árukat? Nem zaklatni akarlak, konkrétan érdekel milyen élelmiszerekre gondoltál és mennyi most az áruk!

VadMacs 2016.07.27. 07:22:48

@$pi$:
Parancsolj:
Csirkemell filé: 1140Ft tavaly, most 1640Ft.
Sertéscomb: tavaly 980Ft, most 1290Ft körül.
Cukor: tavaly 199Ft, most 249Ft.
Étolaj: tavaly 349Ft, most 369Ft.
Burgonya: tavaly 150Ft, most 250-350Ft között mozog.
Alma: tavaly 150Ft, most 300-350Ft körül.
A tavalyi (nem fővárosi) árak nyár környékéről származnak, boltok ugyanazok (magyar/külföldi/zöldséges).

A következő mi lesz? Legenda a nettó 90 ezres fizetés ma egy magyar melósnak, mert a haverjaid sokkal nagyobbat hazudnak két migráncsozás között?

John Nethem 2016.07.27. 08:40:16

(folytatás)

A következő pár bekezdésre csak annyit lehetne mondani, hogy hemzsegő (mondjunk minél grandiózusabbat és meghökkentőbbet) jelzőkkel tűzdelt merő rosszindulat, a gyűlöletszítás iskolapéldája. Olyan, amiben az írója már csak annak okán is elhiszi magáról, hogy ő a birtokosa a szuperigazságnak és az éleslátásnak, mert balliberális vagy éppen liberális, esetleg ennek valamelyik okkult ágán szorong és nap mint nap frusztrálja önnön magát már vagy tizenöt éve....

Meglehetősen félrecsúszott gondolkodásmódra vall az "Itthon voltunk, vagyunk... Európában" szólamra ráerőltetett "lenini" hármas, maximum mondattani/szórendi szempontból vonható párhuzam.
Talán elfelejti a blog írója, hogy a (nagy egyenjogúságot hirdető) Nyugat milyen lekezelően bán folyamatosan Európa keleti felével, érzékeltetve lépten-nyomon a másodrangúságát, dacára a történelemben betöltött (védvonal) és a történelemben elszenvedett nagyhatalmi játékszíntér ráerőszakolt (előre leosztott lapok, melyik ország melyik nagyhatalom fönnhatósága alá kerüljön) szerepe ellenére.
Mi a gond , tisztelt blogíró ?? Talán nem Európa része Magyarország több mint ezer éve ? Talán nem az európai kultúra alkotó része volt meglehetősen jó ideig ?
Igen, Orbán valóban utópiát követ, amikor arról zengedez, hogy egy neoliberalista világ helyett azt a világot kellene folytatni, ami a magyar milleneum éveiben lengte körül az embereket.. És igen, Kelet-Európában még megvan az az akarat és lendület, ami ezt megvalósíthatná, bár a neoliberalista pénzuralmi eszme emitt is mindent fölemészteni igyekszik, nem kis sikerrel.
Bizony bizony, ebben pedig tényleg Brüsszel és bürokratái a legnagyobb ellenség, ami a globalista uralom legkézenfekvőbb végrehajtó eszköze. Mi a cél ? Föld és vagyon nélküli, létszámával kordában tartott, szellemiségében és kultúrájában homogén embertömeg, ami úgy fogyaszt, ahogy azt New-Yorkban vagy éppen Londonban eltervezik.....
Soha ennyi szegény nem élt Magyarországon ? Igaz !!! rendkívül sajnálatos és felháborító. Ugyanakkor az egész világon ez a helyzet, de még Európában is. Persze nem mindegy, hogy valaki egy német középosztály ( ami nálunk a felső osztály) szintjéről szegényedik, vagy az alsó középosztály ( ami nálunk simán a bérből és fizetésből tengődők, hóvégi garasoskodók hada) szintjéről, ahol gyakorlatilag nincs semmi tartalék......

Nyilván túlzás Budapestet Európa fővárosának tartani ( bár geopolitikai és sok más szempontból is megállná a helyét kedves kishitű és önostorozó magyarul értőek ) , de itt arról van szó, hogy ma "Budapest" jóval európaibban és előrelátóbban gondolkodik, mint az a Brüsszel, amit ma simán nevezhetnénk a 3-4. századi agonizáló Római Birodalom vergődő Rómájának ....

(foly. köv.)

Leylandi 2016.07.27. 09:37:26

@John Nethem: "Mi a gond , tisztelt blogíró ?? Talán nem Európa része Magyarország több mint ezer éve ?"

Mo. Európa része!
A blogíró nem az...

"Kelet-Európában még megvan az az akarat és lendület, ami ezt megvalósíthatná"

A nép sehol se hülye, még a németeknél, franciáknál se. Csak míg amerika a ny-európai országok nyakára rá tudta ültetni saját bábállamát, ez itt még nem sikerült neki. Talán alábecsülte K-Európa jelentőségét, ahogy anno a Monarchia is a szerbekét. De azok is ráb.tak...
Még fogja amerika a fejét verni a falba, hogy mért nem invesztált több pénzt itteni libsibolsi helytartóiba, vagy mért nem küldte előbb távcsöves ügynökeit eltakarítani az új világrend útjában levőket, mint anno saját országában a Kennedyekkel tette.

Ma Baker 2016.07.27. 10:39:36

A komplett európai elit politikája becsődölt, miközben napról napra kiderül, hogy az egyedüli felelős hozzáállás Orbán politikája mind migránsügyben, mind társadalompolitikában, ráadásul gazdaságpolitikában sem sikertelen. Ezek után Orbánt kutyázni elég kontraproduktív.

$pi$ 2016.07.27. 10:48:27

@VadMacs: "Sertéscomb: tavaly 980Ft, most 1290Ft körül."

Oké, ennek utánanéztem. Sehol nem találtam 1290-es árat, csak olcsóbbakat. Meg egy csomó cikket arról, hogy a sertéshús áfájának csökkenése miat olcsóbb lett.

"Csirkemell filé: 1140Ft tavaly, most 1640Ft."

Erről nem nagyon találtam infót, nehéz lenne összegyújteni. Mondjuk a tecsóban olcsóbb, de nem sokkal. Amit találtam az ez:

4.bp.blogspot.com/-o_Rj5I0hbYw/UHXR7RhdhvI/AAAAAAAAA6I/BMHYQ_LKs_Q/s1600/20120116_MTI_G0036.jpg

ami szerint a csirkehús ára 2002 és 2010 közt majdnem a kétszeresére nőtt. Nincs friss adat, de mondjuk a trend látszik: kormánytól függetlenül drágult a csirkehús.

"Cukor: tavaly 199Ft, most 249Ft.
Étolaj: tavaly 349Ft, most 369Ft."

Hát ezek mondjuk a legendás áfacsalásokról híresültek el, nem gondolnám, hogy mérvadó lenne az árváltozás.

"Burgonya: tavaly 150Ft, most 250-350Ft között mozog.
Alma: tavaly 150Ft, most 300-350Ft körül."

Ezek meg a terméstől függenek, meg attól, hogy épp melyik héten veszi őket az ember.

Szóval én azt látom, hogy ez az egész élelmiszer ár kérdés sokkal bonyolultabb annál, amit ilyen amatőr módszerekkel én meg tudok érteni. Az is biztos, hogy az élelmiszerek világpiaci árai az elmúlt 15 évben sokat nőttek, az is, hogy amíg egyes termékek nőttek, addig mások csökkentek az elmúlt kábé 5 évben.

Szóval én nem látom olyan egyértelműnek a dolgot mint te.

Leylandi 2016.07.27. 11:28:49

@$pi$: "a sertéshús áfájának csökkenése miat olcsóbb lett"

Az inflációt nem az áfaváltozás befolyásolja. Egyébként a sunnyogó kis g.cik szép lassan mindenhol visszapakolták a sertéshús árát az áfacsökkentés előtti szintre. Annak lett igaza (az átlagember tudta ezt előre, nem hülye), aki szerint az áfacsökkentés csak a kereskedők haszna lesz.

"de mondjuk a trend látszik: kormánytól függetlenül drágult a csirkehús."

Az inflációt nem úgy mérik, hogy a kormány tehet-e róla. Ha nő, akkor nő, függetlenül attól, ki tehet róla. Vagy gondolod, a KSH kihúzza a számításból azokat a tételeket, amikről nem a kormány tehet? Hát lehet... te tudsz valamit!:-o

"ezek mondjuk a legendás áfacsalásokról híresültek el, nem gondolnám, hogy mérvadó lenne az árváltozás"

Miből gondolod, hogy eddig ugyan tették, de mostantól már nem csalnak áfát? A cukor ára a csalásoktól függetlenül ennyi. Ne tévesszen meg, hogy régebben amerika kitiltott kormánytisztviselőket emiatt, de idén nyáron még nem. Ez nem korrelál mindig az áfacsalásokkal, csupán nagypolitika.

"ez az egész élelmiszer ár kérdés sokkal bonyolultabb annál, amit ilyen amatőr módszerekkel én meg tudok érteni."

Na ezzel egyetértek! Ne mondd, hogy mindenben ellenkezem veled:-)

"Az is biztos, hogy az élelmiszerek világpiaci árai az elmúlt 15 évben sokat nőttek"

Naugye. Ha nőttek az árak, nőtt az infláció is. Ismétlem: tökmindegy, tehet-e a kormány róla, az inflációt nem így mérik. Illetve lehet, hogy ma már igen, és ez szomorú, de mindig is tudtuk, hogy a nemzeti statisztikai hivatalok mennyire is függetlenek bármely országban.

"Szóval én nem látom olyan egyértelműnek a dolgot"

Mármint azt, van-e valós (eltitkolt) infláció vagy nincs? Hát... ez csak abból következik, hogy úgy általában az egészet nem érted. Magam e téren sajnos a fenti libbantakkal kell egyetértsek, a hivatalos statisztikában valami nagyon nem stimmel...

$pi$ 2016.07.27. 11:59:26

@Leylandi: "Naugye. Ha nőttek az árak, nőtt az infláció is."

Abből, hogy nőnek az árak nem feltétlenül következik, hogy nő az infláció is. Az infláció nyugodtan csökkenhet miközben nőnek az árak.

"Hát... ez csak abból következik, hogy úgy általában az egészet nem érted."

Mintha te nem fogtad volna, hogy az infláció az árak elsőrendű deriváltja. ;)

"kell egyetértsek, a hivatalos statisztikában valami nagyon nem stimmel..."

A számok számítanak csak, az ilyen "megérzés jellegű" dolgok pont semmit sem érnek.

"Miből gondolod, hogy eddig ugyan tették, de mostantól már nem csalnak áfát?"

Soha nem gondoltam ilyet. Azt állítottam, hogy az ezernyi élelmiszerből pont ezek alapján inflációt számítani elég nagy tévedés lenne.

"Az inflációt nem úgy mérik, hogy a kormány tehet-e róla. Ha nő, akkor nő, függetlenül attól, ki tehet róla."

Az kiinduló pont implikálta, hogy nyilván a fidesz miatt nőnek az árak. Mellékes, csak erre utaltam, amikor azt írtam, hogy a fidesz előtt sokkal keményebben nőttek az élelmiszerárak. Mellékes persze.

"Az inflációt nem az áfaváltozás befolyásolja."

Az inflációt az ÁFA változása *is* befolyásolja, hiszen kiskereskedelmi bruttó árakkal számolnak.

"Annak lett igaza (az átlagember tudta ezt előre, nem hülye), aki szerint az áfacsökkentés csak a kereskedők haszna lesz."

Igen erős kijelentés, erős bizonyítékokat igényelne. Ha a "sunnygók" megtehették, hogy visszaemelték az árat, akkor ennyi erővel előtte is felemelhették volna nem? Miért nem tették? A verseny miatt persze, ugyanaz miatt, ami korlátozza az árakat az áfacsökkentés után.

$pi$ 2016.07.27. 12:26:27

Egyébként ez az áfa dolog megint elég érdekesen van magyarázva az ellenzél.

(1) A kormány növeli az áfát: nyilván mocskok, nyúzzák a népet.
(2) A kormány nem változtatja az áfát: nyilván mocskok, világbajnok áfa, nyúzzák a népet.
(3) A kormány csökkenti az áfát: ebből mi úgysem érzünk semmit, csak a kereskedők hasznát növelik a szemetek.

Leylandi 2016.07.27. 14:30:25

@$pi$: "Abből, hogy nőnek az árak nem feltétlenül következik, hogy nő az infláció is. Az infláció nyugodtan csökkenhet miközben nőnek az árak."

Rossz hírem van. Ha "nőnek" az árak, akkor bizony nő az infláció is! (Az nyilván nem árnövekedés, ha bizonyosaké - súlyozva - annyival nő, amennyivel másoké csökken.) Ugyanis az infláció nem más, mint az árszínvonal (tartós) növekedése.

"Mintha te nem fogtad volna, hogy az infláció az árak elsőrendű deriváltja. ;)"

Jajmár! Ne villogjunk itt érettségi anyagokkal! Egyszerűbben mondhatjuk, hogy az infláció(s ráta) a módosult és a bázisárak hányadosa. De pluszpontért megmondhatod, mit mutat itt a másodrendű derivált;-) Ha kihívásokat keresel, akkor meg bizonyíthatod az inverz függvények deriválási szabályait;-)

"A számok számítanak csak, az ilyen "megérzés jellegű" dolgok pont semmit sem érnek."

Lósz.art, mama. Ha a KSH nyomatja, hogy defláció van, közben a nép 99%-a érzi, hogy kevesebbre telik, akkor ott két eset lehetséges: 1. a nép hülye, úgy ánblokk 2. a számítók csalnak. Én se mondom, hogy a számolás nem korrektebb a megérzésnél, csak azt, hogy ha nagyon eltér, akkor igencsak felmerül a csalás gyanúja. Szépen lehet pl. játszani a fogyasztói kosár tartalmával, ügyesen felül is vizsgálják minden évben, hivatkozva arra, hogy 20 éve még nem vettek ájfont, 50 éve meg gumicukrot. Ez igaz ugyan, de innen aztán a manipulációk tárháza a Hortobágyéra tágul. Ni, másfélmillió szegényt is hogy eltüntettek egy egyszerű szabállyal. Nem hülyék ezek, csak g.cik:-) Tudod, kis hazugság, nagy hazugság, statisztika...

"Az inflációt az ÁFA változása *is* befolyásolja"

Inkább arra utaltam, hogy ha az áfát lenyomják, a hús árát meg a sunyi kereskedők annyival fel, akkor ugyan mindegy az áfa alakulása, az infláció nem változik. Az áfa alakulása önmagában a fogyasztót (végfelhasználót) totál nem érdekli. (Illetve csak annyiban, hogy a sunyi kereskedők az emelését úgyis ráteszik az árra, a csökkenését viszont nem veszik le.)

"Igen erős kijelentés, erős bizonyítékokat igényelne."

Nekem az is bizonyíték, ha látom, hogy az általam látogatott kereskedők egymást tiporva vitték le 1000 alá a sertéscombot, most meg megint 1100-1200 körül van mindnél. Nem kell nekem bizonyíték ahhoz, hogy azt a pár német, angol meg "magyar" multit utáljam érte. Elég, ha a saját szememmel látom. Ja ismerem én is a viccet a megcsaláson ért férjről: "drágám, nekem higgy, ne a szemednek!". Na ja. Majd, egyszer.

" Ha a "sunnygók" megtehették, hogy visszaemelték az árat, akkor ennyi erővel előtte is felemelhették volna nem? Miért nem tették?"

Mert manipulálnak, nemcsak a kereskedők, a nagy gyártók is. Az egekbe nem emelhetik a hús árát, mert a fogyasztó átszokna a helyettesítő termékekre, de játékot űznek a burkolt áremelésből, lásd áfa "visszakerekítése" a régi mértékre, félliteres helyett 4 decis sör, 180 grammos keksz, 90 dekás liszt, 90 grammos csoki, 1,75-ös kóla. Szopjanak borzot, én már zombi fejszámolóművészbe mentem a sok számolgatástól, és könyörtelenül bojkottálom a g.cibbeket (soproni sör, drogoskóla, danyom joghurt, bocibirka, milkatehén és társai).

John Nethem 2016.07.27. 15:41:40

A statisztikai átlagokkal kapcsolatos kritikák alapvicce:

Jelentem, a kórház betegeinek az átlaghőmérséklete 36 fok.

Részletezve: a betegek felének 42 fokos a hőmérséklete, a másik felének pedig 30 fokos..
süti beállítások módosítása