Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Van valami újság?

2017. május 26. - Toadwart66

oo4jbkrhkfnvrvc8rbibtg_r.jpg

A címben feltett kérdésre mostanában mindössze annyit lehet határozatlanul elmormogni, hogy igen, valami olyasmi az van.

A magyar médiapiacon olyan nagy a nyüzsgés, mint a Tokiói tőzsdén 12 óra 30 perc környékén, a délutáni kereskedés kezdetén.

Rejtély, hogy Mészáros Lőrinc mivel csiszolta az elméjét olyan briliáns állapotúra, amely lehetővé teszi számára azt, hogy valamiképpen eligazodjon ebben a folytonosan változó, bonyolult útvesztőben. Mindenesetre az itt-ott felbukkanó több milliárdos veszteségek ellenére hősünk rendületlenül vagyonosodik. Ha a haza ezt kívánja tőle, ő bizony teszi a kötelességét.

Nem lenne meglepő, ha egy-egy vidéki lapról kiderülne, hogy azok az idén már harmadszor-negyedszer kerülnek a független, megkapóan tehetséges vállalkozó valamelyik furcsa nevű cégének birtokába. Mészáros Lőrinc maga sem gondolta volna 2010 táján, hogy napjainkra kinevezik őt a nemzet William Randolph Hearst-jének. Aranypolgárból ráadásul több is akad hazánkban. A pontos számukat folyamatos mozgásuk miatt nehéz megbecsülni. Leginkább egy megvadult bölénycsordához hasonlítanak, csak a csordától eltérően az említett illetők nem egy irányba száguldanak.

Vágta közben ide-oda repkednek a milliárdos összegek, a különböző céges részvények, a tulajdonjogok. Mészáros kijelölt médiamogult valószínűleg még álmában is rémséges portfóliók üldözik, amelyek mind az ő birtokába akarnak kerülni.

Talán Andy Vajna érzi legjobban magát ebben a zavaros környezetben. Nem okozott számára különösebb megrázkódtatást a TV2 által ügyesen összehozott 7,19 milliárd forintos veszteség. Mindezt ráadásul sikerült úgy kitermelniük, hogy az állam több kamionnyi, nagyjából 5-6 milliárdnyi hirdetést szállított le a megadott időre számukra. Vajna fejlett humorérzékére vall, hogy 4 forintot ő is beletolt ebbe a rendszerbe. Ez utóbbi, jelentős tőkeemelést talán tényleg nem a magyar adófizetők fizették ki.

Vajon mi lenne abban az izgalmas esetben, ha a FIDESZ-KDNP nem állna folyamatosan nyerésre? Andy Vajna kölcsönpénzből felvásárolná a CNN-t? Mire fel ez a túlzott aggodalom?

A Simicska Lajossal történt összezördülése ezek szerint elég mély nyomokat hagyott Orbán Viktor túlzottan érzékenynek nem mondható lelkén. Az, amit a média-, illetve reklámpiaccal művel, arra utal, hogy kissé túlreagálja az ügyet és teljesen paranoiássá vált. Minden ellenséges óriásplakát és hirdetőoszlop arra a kínos megjegyzésre emlékezteti, amellyel egykori mentora jellemezte őt tömören, de kifejezően. Azok az átkozott hengerek ráadásul egyben erőteljes fallikus szimbólumok is.

A magyar miniszterelnök, ha valamiben akadályt vél felfedezni, azonnal annak totális megsemmisítésére törekszik. A világnak hatalmas szerencséje van, hogy Orbánnak csak egy kicsi, viszonylag ártalmatlan kelet-európai országot sikerült megkaparintania, amely nem rendelkezik nukleáris arzenállal.

A vidéki sajtót a pártállam már majdnem bedarálta, de nem teljesen. A színen erre véletlenül ismét feltűnt az osztrák Heinrich Pecina, a Mediaworks volt tulajdonosa. Ő vállalta magára azt a nemes feladatot, hogy felszámolja a Népszabadságot. Herr Pecina most a Russmédiát szándékozik felvásárolni, amelynek tulajdonában azok a vidéki lapok vannak, amelyek még nem állnak állami gyámság alatt. Nem kell különösebb fantázia annak elképzeléséhez, hogy ez a hangzatos nevű osztrák üzletember vajon mihez akar kezdeni, mondjuk a Hajdú-Bihari Naplóval, a magyarországi választások előtt pár hónappal.

Az ORIGO erkölcsi mélyrepülése, a 888 kínos idétlenkedése, a Magyar Idők szolgalelkűsége megmutatta milyen csuda dolgokra képes egy-egy jól megválasztott tulajdonos.

Ha Orbán Viktor 2018-ban választást akar nyerni, akkor választást fog nyerni. A média ebben a legkisebb mértékben sem fogja hátráltatni. A még független sajtó eszközei rendkívül korlátozottak. Módjuk sincs arra, hogy Orbán célközönségét megszólítsák.

Igaz, ennek értelme sem lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr1912541951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mérnork 2017.05.27. 14:44:31

"Az ORIGO erkölcsi mélyrepülése, a 888 kínos idétlenkedése, a Magyar Idők szolgalelkűsége megmutatta milyen csuda dolgokra képes egy-egy jól megválasztott tulajdonos."
HVG, 444.hu tessék, itt az "objektív" sajtó...

Mérnork 2017.05.27. 14:47:22

"Nem kell különösebb fantázia annak elképzeléséhez, hogy ez a hangzatos nevű osztrák üzletember vajon mihez akar kezdeni, mondjuk a Hajdú-Bihari Naplóval, a magyarországi választások előtt pár hónappal."
Akkor szólj a mostani tulajnak, hogy ne adja el. De ha eladta, ahogy a szocik a népszabit anno, akkor meg nincs helye további nyígásnak, hogy az új tulaj mire használja, onnantól az már az ő dolga.

midnight coder 2017.05.27. 14:48:30

@Mérnork: Ne felejtsd el az index.hu-t sem.

nick papagiorgo 2017.05.27. 14:55:09

Basszus, ha "piaci folyamatok" zajlanak (van egy eladó, egy vevő, az eladó eladja, a vevő megveszi, aztán azt csinál vele, amit akar) az a baj, ha meg nem piaci folyamatok zajlanak, akkor meg az a baj.

A baloldal a médiát nem örökkévaló tulajdonba kapta: eltékozolta, most meg nyafog, hogy nincs "független" újságírás (alattuk se volt független, csak az nem zavarta őket).

Janossz 2017.05.27. 16:47:50

Én ezt nem is értem. Ha már lassan minden csatornán ők szólnak, mindent beszüntetnek, felvásárolnak, mi a fenéért jár ez a sok derék kormánypárti még mindig okoskodni?
Azt a kis kevés maradékát a szabad sajtónak se tudják elviselni?

midnight coder 2017.05.27. 17:29:42

@nick papagiorgo: Eleve vicces, hogy a baloldal úgy csinál, mintha a média valami véges erőforrás lenne, amit ha az Orbán felvásárol akkor monopóliumra tud szert tenni.

Egy nagy ellenzéki újság elindítása úgy 300 méter 3x-os áron épült autópálya. Hogy egy cikluson át életben is maradjon, az úgy egy kilométer. Az más kérdés, hogy a baloldalon tisztán látszik, hogy 2018-ban nem lesz balfék kormány, ergo ha most ebbe pénzt tesznek, az a büdös életben nem térül meg. Ezért nincs több baloldali média.
süti beállítások módosítása