Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Fanyalgók figyelmébe

2018. december 10. - Tölgyes Péter

/Fotó:  Mérce/

HOZZÁTOK SZÓLOK. Igen, hozzátok, fanyalgókhoz, akik homlokráncolva, vitriolos szavakkal, nagy-mérgesen, esetleg sajnálkozva, de mindenképpen bántó minősítésekkel szóljátok le minden tüntetés után azokat, akik erre a legkevésbé szolgáltak rá: az aktívakat. Ilyenkor jön az unalomig megszokott számháborúsdi (melyikőtök tudja jobban alábecsülni a megmozduláson részt vettek számát), a beszédek cikizése, a szervezők éles kritizálása – mindez persze a bennfentes kívülálló szemével, vagy ami még rosszabb, sajnálkozva, a változást mindenkinél jobban akaró elemző képét magatokra öltve.

A szombati szakszervezeti tüntetést is követték hasonló reagálások a részetekről, egészen az olyan, szélsőséges felhangokig, melyek szerint a gyáva rendezők szokás szerint szélsebesen bejelentették, a eseménynek vége – csak azért, hogy ezzel a történések esetleges elfajulásáért átpasszolják a felelősséget másokra.

NEM ÉRZITEK, hogy elég már a hírhedt magyar harciasság hangoztatásából és mások folyamatos pocskondiázásából? Aki annyira bátor, menjen és egyetlen rohammal vegye be a Parlamentet - egyedül, vagy a hozzá hasonló fotelvakmerők társaságában -, akinek viszont a feje helyén nem lufi van, inkább használja azt gondolkodásra. Aligha mondok újdonságot azzal, hogy a diktatórikus hatalmakat elsöprő mozgalmak nem parancsszóra születnek a világban – létrejöttükre, gondos szerveződésükre megérnek a körülmények. Ameddig néhány ezren vannak csupán egy-egy megmozduláson, addig hiába is mondanák a szervezők, hogy: most pedig induljunk el előre és próbáljunk meg bemenni a Parlamentbe, abból legfeljebb személyi sérülésekkel is járó tumultuózus jelenetek következnének, érdemi eredmény nélkül.

És ne feledjük, minden ilyesmi csak újabb lehetőséget adna a kormányzatnak „a nemzet biztonsága érdekében” történő további szigorításokra, amelyek csak megnehezítenének mindenféle szerveződést.

A RENDEZŐK akkor vághatnak bele a siker reményében a megmozdulások új szintre emelésébe, ha a felháborodás nem a hozzátok hasonló műforradalmárok írásaiban, megnyilatkozásaiban és nem a tőletek eltérően aktívak leszólásában nyilvánul meg, hanem a megmozdulásokon, a tüntetéseken részt vevők számában. Amikor ti magatok is ráébredtek saját személyes felelősségetekre, és amikor “az ország” számára nyilvánvalóvá válik, hogy amit Orbán a bűntársai segítségével épít, az még a hívei túlnyomó többségét is romlásba dönti (még ha az agyatlanok egyelőre nem is fogják fel), vagyis amikor a tömeg súlya, puszta jelenléte előbb-utóbb vérontás nélkül meghátrálásra kényszerítheti a kivezényelt rendfenntartókat.

Addig meg lehet egymást - persze, saját magatokat még véletlenül sem, mindig a többieket - szidni. Lehetni lehet, csak éppen semmi értelme. Miközben annyira, de annyira adja magát a kézenfekvő és egyetlen megoldás: minden normális, demokratikus erőnek, civileknek és szerveződéseiknek, pártoknak és táboraiknak: egymásra KELL találniuk. Félretéve vélt vagy valós sérelmeket, nem tulajdonítva nagyobb jelentőséget a tolerálható nézetkülönbségeknek, mint amekkorák valójában.

HA KÉPESEK LESZÜNK a prioritások figyelembe vételével felállítani - és betartani - a fontossági sorrendet, akkor és csak akkor válik realitássá, hogy végre fel tudjuk állítani Orbánékat.

Hogy aztán le lehessen ültetni őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr2814468862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fábián András 2018.12.10. 15:47:57

Nem veszem magamra részben, mert ott voltam, részben, mert valóban kevesen voltak, részben mert a Kossuth tér ostroma inadekvát kísérlet volt a probléma megoldására, miközben a szakszervezetekben és a szónokokban fel sem merült az egyetlen időszerű és alkalmas válasz a törvényre: az általános, országos sztrájk. Megjegyzem, benned sem, Péter.

Tölgyes Péter 2018.12.10. 16:09:53

@Fábián András: Nagy tévedés. Már hogyne merült volna fel bennem a tiltakozás legerősebb formájának szükségessége, de a válasz rá ugyanaz - egyelőre biztosan. Ameddig egy ilyen tüntetésre csak néhány ezren jönnek el, mitől várható, hogy egy általános országos sztrájk országos is lesz, meg általános is?

Sajnos, még nincs meg az emberekben a kellő harag hozzá.

Tölgyes Péter 2018.12.10. 16:14:24

@maxval balcán bircaman: Változtathatod a nick nevedet naponta, ettől még a véleményem nem változik meg rólad és a kommentjeidről. Még ha igazad is lenne, aki ezen örömködik, az nem lát az orrán túl és saját hazáját sajnálkozva vagy éppen mosolyogva dobja oda azoknak, akik leszopogatnak mindent a testünkről.

Amúgy meg egy folyamat részét nem is túl okos bukásnak nevezni, bukni ugyanis - előbb vagy utóbb, történelmi kényszer folyományaként - Orbán rendszere fog. Tudod, a jegenyék sem nőnek az égig, aki pedig a magyar miniszterelnököt jegenyének nézi, azon már egy lézeres szemműtét sem segít. Olivecrona professzor meg már régen halott, így aztán olyan sincs, aki garantáltan rendet tudna vágni a fejében.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.12.10. 17:01:50

@Fábián András: 1. A szakszervezetek többsége Orbánék zsebében van.
2. 2010 után egy államtitkár legfőbb feladata a szakszervezetek szétverése és a sztrájkjog korlátozása volt, ezt sikeresen megválósította.

Valóság nevű unokahúgotok 2018.12.10. 19:44:42

És arra gondoltál-e már, kedves Szerző - és a kedves rendezők -, hogy nem rendelkeztek semmiféle pozitív ( a Fideszénél érezhetően és tömegeket motiválóan sokkal pozitívabb) ajánlattzal: mit, miképpen, miből fedezve és miylen eszközökkel, miféle koherens célrendszer érdekében tennétek a jelenlegi rendszer bukása után?

Az nem motivál tartósan és tömegesen, hogy "Orbán, takarodj!" Az Orbán-rendszer legalább "biztos" (és régről ismerős, bevett rutinokat elindító) a magyar tömegeknek, de mi lenne a ti ajánlatotok? Olyan ajánlatra gondolok, amit meg is értenek 5 másodperc alatt és számukra sokkal fontosabb és átézerhetőbb dolgokat kínálna.

Hidd el, az egyszerű embereknek nem is olyan rossz ez a rezsim - és ők vannak választásokat eldöntő többsében! Persze, persze MI tudjuk , hogy ez az Orbán-ajénlat egy hosszabb távon csak vesztes társadalmi-gazdasági paradigma lehet - de ŐK, a tömegek nem tudják ezt: alapvető tudásuk, fogalmaik és tapasztalataik hiányoznak ahhoz, hogy ezt tudhassák.

Amíg nem tudtok tömegeket megmozgatni képes választ adni a "mi lesz Orbán után?" kérdésére, addig minden hiábavaló, hiteltelen és ezért nevetséges is.

Tölgyes Péter 2018.12.10. 21:20:46

@Valóság nevű unokahúgotok: Sajnos, nehéz lenne a megállapításaiddal vitatkozni. Magam is erre utaltam azzal, hogy civileknek és pártoknak meg kell találniuk a közös nyelvet egymással és közösen kell felállítaniuk a helyes fontossági sorrendet. Ebben tényleg valamivel fontosabb szerep jut a pártoknak, de szerintem a legfontosabb irányok néhány tőmondatos meghatározásán túl a legnagyobb jelentősége annak lesz, sikerül-e pontosan meghatározni, megértetni és elfogadtatni a prioritásokat.

Ajánlatot, a fentieken túl, évekkel ezelőtt talán lehetett volna adni, ma aligha fogékony rá a társadalom. Azt állítom, először a diktatúra béklyóit kell levetnünk magukról, és ehhez Orbán, Kövér és a többi realitásérzékét vesztett hatalmi tébolyban szenvedő kormánypárti halljakend hathatós közreműködésével megteremtődik a szükséges harag és felháborodás.

Az események érzékelhető felgyorsulása, a téboly rohamos elszabadulása miatt lehet, hogy nem sokára már csak egy szikra hiányzik a robbanáshoz. Na, ezért sürgető a demokratikus térfél szereplőinek megállapodása, hogy a "bumm" előtt még időben kordába lehessen kormányozni az indulatokat.
süti beállítások módosítása