Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

"Azért nem építek nagy pártot, mert megbüntet az ÁSZ"

Zugló sikkaszt a parkolóórákkal?

2019. február 08. - Jogálom 2.0

screenshot_2019-02-07_karacsony_lathatoan_nem_keszult_fel_erre_a_hir_teves_szereplesre_rossz_vege_is_lett_444.png

Karácsony ÁSZ-elszámolás miatt fél pártbázist építeni, megdolgozni a közpénzéért, mindeközben a hazai média két éve falaz Zuglónak a költségvetési csalás alapos gyanújában.

Karácsony Gergely élő adásban erősítette meg a Hír TV-n, hogy nincs alternatív víziója a nácizmussal szemben, a legdurvább kirekesztés sem akadály számára, hogy együttéljen vele, végül kicsúszott egy olyan döbbenetes mondat is a száján, ami a zuglói  korrupciógyanús parkolóórák tükrében a végleges politikai bukást jelentheti a polgármester számára.

Karsai László történész ellen a Jobbik indította perben egy több, mint 100 oldalas, 12 tételes szakértői anyag hivatott igazolni, hogy a Jobbik neonáci, ahogy azt Karsai állította. Most először olvasható nyilvánosan írásomban az a 14 oldalas médiaszemle, amely a bírósági anyag egyik tétele volt a többi 11, társadalomtudományi elemzés mellett. Míg Karácsony képtelen volt egyértelműen kifejezni az interjúban, szerinte mi nevezhető nácinak, mi elfogadható, 2012-ben már 150 európai politikus írt tiltakozó nyilatkozatot Áder János köztársasági elnöknek, miszerint a Jobbik retorikája a Hitleri nyelvezetet idézi. Karácsony ezzel egyidőben, azt ma is megerősítve együttműködést javasolt velük, és mosolyogva tudatta, hogy számára ennek nincs alternatívája.

Az ellenzéki sajtó is kritikus hanggal dübörög a Párbeszéd társelnöke, a főpolgármesteri választásra bejelentkező Karácsony Gergely 2019. február 5-én, este a Hír TV-ben látott produktumától, ám a náci retorikát már az LMP színeiben, politizálása első napjaitól domesztikáló, jelenleg fővárosi kerületi polgármestertől elfelejtették idézni a Hír TV-interjúból a másik megdöbbentő nézetét, miszerint ő tudatosan nem dolgozik, nem épít szavazó bázist, jelenleg is egy 0-1 %-os párt társelnöki szerepében, a főpolgármesteri kampányát egyben a kormányváltás első lépcsőfokaként aposztrofálva, még egy éve sem elbukott miniszterelnöki kampányát követően, mert fél az Állami Számvevőszéktől (ÁSZ), tehát a közpénz elszámoltatástól.

Ez lefordítva azt jelenti, hogy a Fideszt mégiscsak kizárólag számszerű többséggel megverni szükséges versenyben Karácsony elvárja, hogy a győzelméhez hiányzó 51 %-ot mások tegyék hozzá. Ehhez ő kizárólag 0 vagy 1 %-ot hajlandó biztosítani, de több székért is indulva kilencedik éves politikai pályafutása során, magát mindig a legalkalmasabb jelöltnek tartotta. Most megtudtuk, hogy a 0-hoz konvergáló szavazói bázis nála egy tudatos biztonsági játszma, túlélési stratégia.

A Hír TV-interjú a 16:39 percétől:

Földi-Kovács Andrea (FKA), a Hír TV riportere:
- A választási rendszerben megtehetnék, hogy a Párbeszéd földuzzasztja magát, és mondjuk nagy párt lesz. Hasonló támogatottsággal bír, mint a Fidesz, és akkor nincs szükségük ilyen kompromisszumokra és együttműködésre.

Karácsony Gergely (KG)
- Megtehetnénk, csak ez nem egy politikailag reális stratégia véleményem szerint, mert ha egy  párt megerősödik, akkor kap egy egymilliárd forintos bírságot az ÁSZ-tól.

Igaz, a pártját a láthatósági küszöb fölé emelését a Jobbik ÁSZ-bírsága előtt sem kezdték meg a társelnökökök, Karácsony és az elég rég háttérbe vonuló Szabó Tímea . A Párbeszéd Magyarország 2013-ban vált ki az LMP-ből. Hat éve sosem indult önállóan a párt, holott a kilépéssel egy, az LMP-től független önálló vízió lehetett a céljuk. Sosem mérték 1 % felett, ahogy Karácsony sem nyert el soha pozíciót önállóan indulva. 2010-től összesen 5 féle közpénzes székért indult választáson vagy pályázott meg, ebből kettő automatikusan együtt járt egy-egy párt megalakulásával (LMP és PM pozíciók), ott a pártlistán indulva illetve magát társelnöknek kinevezve nyerte el állását. Egyetlen esetben indult önállóan eddig, 2011-ben a II. kerület, időközi országgyűlési választáson, ahol megígért visszalépését megtagadta, majd csúnyán el is bukta a választást a Fidesz és az MSZP mögött. Következő alkalommal, a 2014-es országgyűlési választáson a XVI. kerületben többpárti támogatással, Bajnai társkampányával bukott el egyéni jelöltként választáson. Ha az általa igen megkedvelt Jobbikban viszonzásra került volna a kötődése, nyerhetett volna. Igaz, volt pártja, az LMP is ellenjelöltet indított rá. Eddig egyetlen sikeres egyéni politkai érdeme van, az Együtt-PM jelöltjeként, MSZP és DK, tehát összesen három párti támogatással elnyert Zugló a 2014-es önkormányzati választáson, ahol a választás éjszakáján mondta fel politikai szövetségesével, az Együtt-tel a megállapodást, aki a hírekből tudta ezt meg.

Azért is egy érdekes szemlélet a tudatosan 0 %-on vegetáltatott Párbeszéd, mert Karácsony mégis elvárja, hogy más párt növelje az ő személyes sikere érdekében a támogatottságát, vállaljon helyette is szükségszerűen jelentkező kockázatot, amely kockázat alatt ő azt érti, el kell számolnia az ÁSZ-nak. Gondolom, a Jobbiknak azért nem javasolná ezt az egészen egyedi politikai tanácsot, hogy merjünk nullák lenni, mert akkor marad a náci karlendítés és a nagy semmi. Ahogy Orbán Viktort, Tarlóst is csak valós szavazókkal lehet megverni, ez ma kb 300.000 voksot jelent Budapesten a korábbi részvételi arányok és szavazásra jogosult számok tükrében. Az egy egészen lényegtelen nüansz a média és Karácsony számára is, hogy az önkormányzati választáson a szavazásra jogosultak 80 %-a nem Budapesten él, így lehetséges, hogy a saját főpolgármesteri indulásával kormányváltást is vizionáló Karácsony a nácikkal és nézeteikkel kifejtett megbékélése kihat vidéki választókra és a Jobbik országos térnyerésére is. Egy főpolgármesteri székbe esetleg évtizedekre befészkelő Karácsonyt és egy 0 %-os párt gittegylet tagjai által őt mammelukként kiszolgálva - pl a vecsési választási bukását követően közpénzért szintén bárhol elinduló, most Zuglóban melegedő Szabó Rebekát, vagy a szülési szabadságával árnyékká váló Szabó Tímea társelnököt - ez fogja a legkevésbé felzaklatni, mi történik egy vidéki állampolgárral jobbikos vezetés alatt.

Tekintettel, hogy döntéshozói hatalomba már bekerült, Karácsonyhoz hasonlóan polgármesterré lett jobbikos, az érpataki modell megálmodója szintén költségvetési csalással bukott meg, nem nehéz kitalálni, hogy a karlendítő, cigányverő skinhead-vezér Sneider elnökölte, kilencedik éve a legnyagobb ellenzéki parlamenti erővel bíró, tehát kormányváltás esetén teljes joggal miniszterelnöki széket követelhető náci Jobbiknak miért éri meg a cuki-kampány, és miért cseszteti őt az ÁSZ. A Jobbikkal szembeni ÁSZ-büntetés megalapozottságát egyébként nem cáfolta Karácsony a HírTV-ben, de a közpénzzel elszámolást kockázatnak tartja magára nézve.

Hogy falaz a hazai ellenzéki média a neki kedves poltikai szereplőknek?

A nácibarát nézeteit fesztelenül megvalló HírTV-interjú szöveges dokumentálására tervezett cikkem írásakor, február 7-én robbant be az ellenzéki médiába, hogy Zugló veszteségesen üzemelteti a fizetős parkolást. Egy olyan terület, ahol a szerencsejáték üzlethez hasonlóan csak egy könyvelő kell, aki megszámolja a bezsákolt pénzt, mert elképzelhetetlen a veszteség, marginális a ráfordítási költség. Ennek tükrében egészen új megvilágításba kerül cikkem főcímében megadott kijelentése, miszerint Karácsony a közpénzzel az ÁSZ-nak elszámolástól tartva tudatosan nem épít nagy pártot. Nem szeretném a náci parlamenti és önkormányzati képviselet melletti kampányolását kisebbíteni a költségvetési csalás alapos gyanújával, de mielőtt részletesen elemezném Karácsony nyolcéves politikai pályafutását annak tükrében, mennyire a legkisebb erőfeszítéssel a legbiztonságosabb politikai pozíció elérése és megtartása az egyetlen motivációja a demokrata nézetek és konzekvens politikai vízió teljes hiányában, előrehoznám a parkolóóra biznisz ügyét, ami felveti a hazai média súlyos felelősségét is.

A Karácsony vezette Zuglói Önkormányzat "mutyigyanús" parkolóóra közbeszerzést hajtott végre 2017-ben. A korrupciófigyelést központi feladatának tekintő, erről tudósító Átlátszó-blog, akiknek a feltáráson túl felvállalt feladata, hogy a társadalommal megértesse a korrupció társadalomra kiható káros hatásmechanizmusát, megtanítva a választóknak, hogy az ellopott összeg elvesztésén jóval túlmutató káros hatások rombolnak egy korrupt hatalom által vezette társadalmat. Megdöbbentő, hogy maga az Átlátszó használja a költségvetési csalásra, a korrupció bűntettére az azt mókás brahiként lefestő "mutyi" szót, ami inkább titkos összebeszélést jelent, mintsem a kivéreztetett magyar gazdaság adóforintjainak szemérmetlen elherdálását, a népképviseletre teljesen alkalmatlan bűnözőcsoportok éltetését azon az áron is, hogy társadalmunk kilencedik éve diktatórikus állami berendezkedésben él. Aki a mutyi szót először behozta a magyar közéletbe a korrupció szinonimájaként, az pontosan annak a választónak a prototípusa, akinek teljesen mindegy, ki mennyit lop, egyetlen baja van ezzel, hogy ő nincs benne, vagy ő nem tud még eleget lopni.

Zugló a szakmailag becsült összeget 1 milliárd forinttal is meghaladóan drágább ajánlatot adó konzorciumot bízta meg a parkolóórák üzemeltetésére kiiírt közbeszerzési pályázatában. Álló eszközökről beszélünk, primitív műszaki paraméterekkel, így igen nehéz kitalálni, mire kell egy pályázónak a reálisan tervezettnél egymilliárddal magasabb összeg a beruházáshoz.
Hogy az Önkormányzat a neki kedves pályázóval mielőbb megköthesse az üzletet, az egyik pályázót törvényes indok nélkül kizárták, majd gyorsított eljárással próbálkoztak, ám ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság egymillió forint bírságot szabott ki kerületre. Illetve a választókra, mert ez ugye nem a városatyák pénze.

Az ÁSZ ellenőrzésétől bevallottan rettegő Karácsony Gergely vezette Önkormányzat döntésének eredményeképp Zugló egymilliárd és egymillió forinttal károsította meg a költségvetést és a választópolgárokat már 2017 elején. Karácsony a parkolási rendszerrel kapcsolatos döntések során rendre tartózkodott.
Megtehette volna, hogy nemmel szavaz, a látszatát sem adva, hogy ezzel hallgatólagosan egyetért. Megtehette volna, mint Ungár Péter a saját családi cége ellen, hogy korrupciós vizsgálatot kezdeményez a maga vezette Önkormányzat közbeszerzési pályázata ügyében. Ezt az abszurditást persze rossz viccnek szántam, bár Ungár képes volt erre az arcátlanságra is. Netán megvádolja a polgármester úr a politikai szövetségeseit, akik most beváltják azt a biankó csekket, amit Karácsony a 0 %-os szavazói hátterével adott át nekik. Szomorú, hogy a választók sem értik, milyen veszélye van annak, ha egy közpénzre éhes, ám politikailag impotens beszélő bábot neveznek ki messiásnak. Karácsonynak meg kell hálálnia, amiért aláraktak szavazókat. Le van kötelezve mind a legerősebb Fidesznek, mind a közpénzcsalásba rég beleszokott, régi bástyáit védő MSZP-nek.
Karácsony annak idején elsőként emelte fel drasztikusan a kerületi fizetéséket, hogy ezzel akadályozza meg a korrupciót. Úgy látszik, nem sikerült.

Karácsony főpolgármesteri kampányában megszólaló Misetics Bálint, a hajléktalanok lakhatásáért és jogaikért küzdő, A Város Mindenkié civil csoport vezető aktivistája nem mulasztotta el, hogy pártfogoltja érdekében kritizálja Karácsony ellenfelét, Horváth Csabát.
Kedves Bálint, meg tudod adni, mire tudnátok menni a Zugló által az ablakon kidobott egymilliárd-egymillió forinttal a valóban nemes közdelmetekben? És meg tudnád mondani, hogy Zugló hány üres önkormányzati lakáson ül? Tényleg semmilyen elvárást nem tudtál megfogalmazni két kilakoltatás elleni harc közben egy döntéshozói székben ülő, titeket érdemben is segíteni képes szövetségesnek? Misetics bevallottan LMP-, majd Párbeszéd-párti várospolitikus. Sem Ungár Péter a NER-ből nyerészkedő vagyona, sem Zugló korrupciós ügye, az elesettekért a totális érdektelensége nem zavarja.

Ami megdöbbentő, hogy ez a korrupciógyanús üzlet 2017-ben az Átlátszón kívül nem igazán törte át a hazai mainstream média ingerküszöbét. Kinek ír az Átlátszó? Nincsen kapcsolata az országos sajtóból érkezett szerzőknek az országos sajtóval? Senkinek nincs kedve feljelentést tenni megalapozott gyanú esetén? Hol helyezkedik el a média a hatalom és társadalom közti csatornában, kinek kellene reagálnia, ha a sajtóból értesül bűncselekmény alapos gyanújáról? Ennek az ellenzéki csoportnak - politikusok, támogató média és mi, a szavazóik - kéne elhinni, hogy egy teljesen új politikai kultúrát fog elhozni?

Valami félelmetes méretű és hallgatólagos megállapodás szövevénye védi az ellenzéki oldalon többnyire zéró potenciálú, de kedvesnek kikiáltott politikai résztvevőket, és ebben a tényfeltáró média és a tényleg semmilyen rosszal nem vádolható civil aktivisták is asszisztálnak.

Nem az első eset ugyanis, hogy az Átlátszó lehoz egy korrupciógyanús üzletet, de saját cikküket a mainstream médiában lemenedzselni sem képesek, amennyiben az érintett gyanúsított fél az ellenzéki sajtó számára libling ellenzékint érint. Ez történt, amikor maga az LMP vizsgálta Schmidt Mária ózdi korrupciógyanús üzletét, a korrupció természetéből adódóan a közpénzt esélyesen családi cégébe átcsatornázva, ám az LMP-ben akkor elnökségi tagságot is betöltő Ungár Péter családi és üzleti érintettsége miatt semmi sem lett ebből az ügyből sem, ahogy két éve nagy eséllyel vígan sikkaszt Zugló is.

Karácsony Gergely, a médiába valahogy csak bekerült korrupciógyanús üzletével, miniszterelnök-jelöltként még 2017. decemberében is úgy gondolta, van értelme párttámogatási bázist növelni, de minimum érezte, ez szükséges feltétele lenne egy választást nyerni, és igen rezignáltan fogadta, hogy a 2018-as országgyűlési választásra készülve az MSZP-Párbeszéd listavezetőjeként, miniszterelnök-jelöltjeként a kormányváltást esélyét kínálva a választóknak, pártja támogatottságát 0-ról 1 %-ra növelte csak. Ha a minapi Hír TV-s kifakadását veszem alapul, még örülnie is kellett volna, hogy meg sem moccant a párt támogatottsága az országos választási kampányban, így szerinte pénzügyileg ezért nem ellenőrzik őket.

A karigeri.blog.hu által közzétett hangfelvételen a 2018. áprilisi országgyűlési választás előtt 5 hónappal (!!), 2017. decemberében elhíresült felvételén erről beszél:

"Alapvetően az az érzésem, hogy a f@szért hagytam magam rábeszélni erre miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem. Annyi hatása volt, a PM felment 0%ról 1-re, ennyit tudtunk elérni ezzel. Sokkal beljebb nem vagyunk. Ráadásul nekem van egy fő állásom, ami önmagában egy kib@szott politikai stressz, hogy lesz Zuglónak költségvetése, meg ilyen apróságok. Van nekem ilyen szempontból dolgom, így tudom is magam áltatni azzal, hogy én teszek az ügyért, vagy valamit csinálok."

Egy év távlatából még engem is meglep, hogy ez a felvétel nem a választás után - ahogy én emlékeztem - hanem jóval előtte jelent meg. Karácsony személye egy olyan választói magatartást épített ki, ahol, ha egy jelölt bevallja, hogy abszolút nem elhivatott a feladatra, egy hatalmas nyűg neki, és tisztában van azzal, nem is tagadja, hogy a személye a totális kudarcot jelenti, amit az 1 % jellemez, de mi, választók, továbbra is bízunk benne több, már általa elbukott választásokat követően, nyolc év Orbán-rezsim után.
A felvétel egyébként visszhangos, tehát tágas helyen lett felvéve, elég sokáig beszél  Karácsony anélkül, hogy valaki reflektálna rá a közeléből, ami a privát beszélgetésre utalna, tehát minden bizonnyal több résztvevő előtt, nyilvános helyen adott elő mások elé kiállva, szemben azzal, ami ő állít erről.

Ma ez az ember beszél a legalkalmasabb jelölt kiválasztásáról, és sokadjára magát tartja annak.

Cikkemben, a parkolóóra-ügy berobbanása előtt tervezetten, eredeti szándékomként mondatonként dokumentálom, milyen megdöbbentő nácibarát kijelentések hagyták el Karácsony száját kedd este a Hír TV-ben, hogy ezek is bármikor kereshetőek, könnyűszerrel idézhetőek, kopizhatóak legyenek anélkül, hogy olyan vitában ússzunk el egy videót sokak által végig sem nézve, hogy Magyarországon miért kizárólag pártpropagandát akar hallani az ellenzék is televízióban.

Nem lenne szükséges, de újra kiemelem a "miért a mifiunk borját ekézi" szlogent ismétlő kórusnak, hogy én azon választópolgárok közé tartozom, akik  - ahogy a Karácsony meghirdetette előválasztás üzenete is kimondja -  elengedhetetlennek tartják, hogy az ellenzéki oldalon politizálók közt mondjanak ki értékelést, őket elemezzék, kritizálják annak érdekében, hogy a 9 éve unásig ismertetett kormánypárti bűnökkel szemben ne csupán a hatalomrajutásig legyen hatékony ellenjelölt, de a jövőre nézve is, a mai politikai mentalitással szemben valami meredeken új minőség kerüljön hatalomra.

Dokumentált kijelentések a Hír TV-interjúból

Karácsony az eddig megismert jófiú jelmezét levetve egyre agresszívabbá vált, amikor megdöbbent, hogy a riporter nem a választási kampányszövegeire kíváncsi, aminek az adekvát terepe a saját facebook-oldala, hanem szeretne feltenni olyan kérdéseket, amelyek a választókat érdeklik.  Egyik legmegdöbbentőbb kijelentése az volt, amikor ő maga bizonygatta, hogy de igenis, ő már nagyon rég, 2011-ben szeretett volna együttműködni a Jobbikkal. Tette ezt mindazok tükrében, hogy szerinte is inkább a Jobbik múltja vállalhatatlan, és hogy a régi náci tagok már elhagyták szerinte a pártot. Karácsony tehát a szerinte is hardcore, régi náci tagokkal akart együttműködni 2011-ben.

Hír TV-videó (írásom elején már átlinkelve), 6:45 perc:

KG:
- Ebből ezt következik Ön szerint, ez egy tavalyi nyilatkozat, hogy én  kizártam azt, hogy én bármikor a Jobbikkal együttműködjek? Hozok egy másik nyilatkozatot, egy sokkal régebbit, 2011-ből, amikor arról beszéltem, hogy ennek {ti. a Jobbikkal együttműködésnek, a szerk.} nincsen alternatívája.
Azt, hogy a Jobbik a parlamenti választás előtt teljességgel elzárkózott a többi parlamenti párttól, azt én szomorúan tudomásul vettem, olyan döglött lovon nem ül az ember, és próbálok azzal együttműködni, akivel lehet.
FKA:
- Pusztán azon múlt a Jobbikkal való együttműködés, hogy a Jobbik szándékot mutat-e erre?
KG:
- Részemről igen.
FKA:
- Akkor miért nyilatkozta azt, hogy a Jobbikban nácik vannak, csak most megtiltották nekik a nácizmusuk gyakorlását?
KG:
- Sajnos ez a két dolog nem zárja ki egymást. (mosolyog) {ti. hogy nincs alternatívája együttműködni velük és hogy nácik vannak a pártban, a szerk.}

Karácsony tehát kimondta, nem rajta múlt, hogy a 2011-es Jobbikkal szövetséget köt ő és az LMP, hanem a Jobbikon.

Ezt 3 perccel később lehazudta.

Hír TV-videó, 9:04 perc:

KG:
- A Jobbik esetében {látnunk kell} azt a folyamatot, hogy ők megpróbálják a számomra egyébként vállalhatatlan múltjukat átértelmezni, és megpróbálnak megszabadulni ezektől a balansztoktól, amelyek nem azokon az erkölcsi alapokon állnak, amivel én politizálni szeretnék.
FKA
- Közös erkölcsi alapja van azokkal, aki zsidó képviselőket listázna?
KG:
- Gyöngyösi Márton nem zsidózna, nem zsidózott az elmúlt időszakban, nem listázná a zsidókat a parlamentben. Én is kint voltam ezen a {Gyöngyösi kijelentésének hatására szervezett tiltakozó} tüntetésen. Nagyon örülök, hogy már nem mond ilyeneket. Ez egy nagyon rossz hagyomány, én nem gondolom, hogy ez önmagában nácizmus.

Hír TV-videó, 10.07 perc:

FKA
- Aki a Duna-parti Cipőkbe köp {pesti rakparti Cipők-emlékmű a Dunába lőtt zsidók emlékére, szerk.}, aki holokamunak nevezi a holokausztot, az Ön szerint náci?
KG:
- Hát ez egy végtelenül visszataszító gesztus volt. Remélem, hogy soha többet ilyen a Jobbik háza táján nem fordul elő. Ez vállalhatatlan teljes mértékben.
FKA:
- Ő is Jobbik-tag, vezető funkciót tölt be a Jobbikban.
KG:
- Hát azt nem tudom, ennek a fiatalembernek nem találkoztam a nevével az utóbbi időben, hála a jó égnek (mosoly) Mit vezet?
FKA:
- Nem tudom, kérdezze meg.
KG (mosolyogva) :
- Ön se tudja, én sem tudom, akkor olyan nagy vezető nem lehet. (mosoly)

Az interjú során elhangzik a Cipők-emlékműbe beleköpő Kulcsár Gergely neve. Bár Karácsony a nevét sem hallotta rég, azt sem tudja, mit vezet a pártban, de fiatalembernek nevezte. Kulcsár négy évvel fiatalabb Karácsonynál. A korát elég jól megtippelte így ismeretlenül. A Jobbikot lépten-nyomon szövetségesének hívó Karácsony a párt tagjairól megvallott tudatlansága még lentebb szóba kerül. Nem tudni, akkor mi alapján, kikkel tervezi ezt a szövetséget, ha ennyire nem ismeri őket.

Hír TV-videó, 11:50 perc:
FKA:
- Sneider Tamás, a Jobbik elnöke.
KG:
- És?
FKA:
- Róla a novemberi hangfelvétel, "jöhetenek a cigányok, én megverem őket" {Eredetileg: Jöhetnek a cigányok, én mindenkit agyonütök}
KG:
- Ez egy kiragadott nyilatkozat volt, egy háttérbeszélgetésből kiragadott jelenet, egy nagyon-nagyon rossz vicc volt az elnök úr részéről.
FKA:
- Mit gondol arról az emberről, aki egy magatehetetlen cigány férfit botokkal illetve  kábelekkel ver? {Sneider 1991-ben skinhead vezérként Egerben botokkal és kábelekkel félholtra vert egy roma férfit.}
KG:
- Nézze, ez egy nagyon-nagyon régi történet.
FKA:
- De mit gondol egy ilyen emberről?
KG:
- Azt gondolom, hogy…nézze, nem ismerem személyesen az elnök urat, szívesen elbeszélgetnék vele, hogy élte meg az elmúlt évtizedeket, amelyekben maga mögött hagyja ezeket a történeteket. Arra a politikai fejlődésre, ahol rájött, hogy ez vállalhatalan.

Sneider egyébként 2010-ben már párttagként azt állította, hogy a maffiózókkal is jóban kell lenni. Karácsony ezzel a Jobbikal kötött volna szövetséget 2011-ben. Uraz egy cigányveréssel 2018 novemberében is büszkélkedő elnököt, de a meghirdetett együttműködése dacára még csak nem is beszéltek még soha.

Hír TV videó, 13:24

KG:
- Nyilvánvaló, hogy minden olyan agresszív, kirekesztő, bármilyen etnikai vagy társadalmi csoportot megbélyegző kijelentést én mélységesen elítélek, függetlenül, hogy olyan emberek mondják, akikkel adott esetben, annak érdekében, hogy Magyarországon változás legyen, együtt tudok működni az önkormányzati választáson. Nem a Jobbik egészével lehet együttműködni, ha lehet, hanem helyben vannak olyan politikai közösségek, ahol a helyi közösségek pontosan tudni fogják, hogy az illető jobbikos politikus vállaható vagy vállahatatlan.

Nem tudom, Karácsony itt milyen helyi jobbikosokra gondol, talán a fent már említett  érpataki polgármesterre, aki  Szálasit éltette, náci gyermeknevelési módszereket vezetett be, középkori módszerekkel jobbágysorban tartotta a település lakóit, miközben sikkasztott, közokirathamisított?

Vagy esetleg a Békéscsabán Faludy írásainak zsidósága miatti betiltását kezdeményező jobbikosra? Vagy esetleg az 1930-as évek antiszemita gúnyrajzait idéző, szentendrei zsidó temetőket rongáló jobbikosra? Ezek is olvashatóak írásom tetején, a keretes részben belinkelt 14 oldalas médiaszemlében.

Karácsony most azt állítja a facebook-oldalán az interjúban tett kijelentéseit ismét lehazudva, hogy "Egész életemben küzdöttem a rasszizmus, a kirekesztés minden formája ellen és ezt fogom tenni a jövőben is. "

Nyilvánvaló politikai érdekből a Szolidaritás vezetője, Székely Sándor is a Hír TV-interjú után azt állítja, hogy Karácsony az antifasiszta küzdelem állhatatos arca.

screenshot_2019-02-08_6_szekely_sandor_a_szolidaritas_orszaggyulesi_kepviseloje_kezdolap.png                       Székely Sándor, országgyűlési képviselő facebook-oldala 2019. február 7-én

Székely megfeledkezik arról a 2012-es, Hősök terére a nyári uborkaszezonban, 40 fokban, 1000 fős tüntetésről, ahol mi, civil szervezők, felkértük a demokratikus ellenzéki pártokat, álljanak ki a Horthy-korszak restaurációja, valamint a Jobbik erősödő antiszemitizmusa, rasszizmusa és homofóbiája ellen. A Szolidaritás vállalta a támogatás mellett a rendezői feladatokat is. A tüntetés apropója a Jobbik aktuális koszorúzási terve volt Horthy születésnapján. Minden demokratikus ellenzéki pártot megkerestünk, ketten utasították vissza: a 4K!, aki kimondta, a Jobbik politikai nézetével szemben nem kíván kiállni, illetve az LMP, amelynek nevében Karácsony Gergely írta meg nekem, hogy a párt választmánya kb 4 nap alatt úgy döntött, nem vállalja, hogy kifejezze nézeteit a kirekesztás ellen. Ezen túl Karácsony csak arról híres, hogy az őt is meglepő, Hitlert éltető Jobbikkal épp mikor és milyen okból akar összefogni.

Csak a saját szavaival szembesíteném Karácsonyt is, hallgassa vissza magát, ugyanis az interjúban elmulasztotta harcos antifasiszta küzdelmeit ecsetelni:

"Hozok egy sokkal régebbi példát. 2011-ből, amikor arról beszéltem, hogy ennek {a Jobbikkal együttműködésnek, a szerk.} nincsen alternatívája.

Azt, hogy a Jobbik a parlamenti választás előtt teljességgel elzárkózott a többi parlamenti párttól, azt én szomorúan tudomásul vettem."

Mi a teendő a jövőben, ahol nem egy zsíros polgármesteri szék, hanem egy ország jövője a tét?

Ha én megengedő vagyok a választók felé adott nyílt hazudozással, a hatalom megszerzése és megtartása érdekében megbékélek a társadalmi kirekesztéssel, azokat nem kérem számon, akkor nincs okom leváltani a jelenlegi rezsimet.

A kevésbé rossznak minősített politikai szereplő, aki minden elemében, ha csak kisebb mértékben is, de magán viseli a jelenlegi rezsim ismérveit, a legdurvább politikai retorikával és tettekkel érez szimpátiát, együttműködési szándékot - például a szövetség kölcsönössége jegyében Karácsony elkíséri Sneidert majd cigányverő körútjára is, ahogy tartózkodik egy sikkasztásgyanús üzlet szavazásakor is - ezeket az ismérveket a legcinikusabb módon, gúnyosan mosolyogva meg is vallja magáról, az egy olyan helyzetet idéz elő, ahol tartóssá válik a társadalmi ellenállóképesség hiánya. A már kialakult, a társadalom legmélyebb szintjéig legyűrűzött szélsőséges nézeteket nem tudja kordában tartani, azokat már természetesnek tartja, és ki is jelenti, hogy ezekkel szemben szükségtelen fellépni, tehát ezek a kirekesztések büntetlen elkövetésére biztat másokat. A Karácsony-féle bármi áron, bárkivel, a hatalmat jelentő, éppen felkínálkozó bármelyik szerepbe igyekvés, a náci szellemtől független, azt ellensúlyozó, önálló politikai vízió megalkotására képtelen politikai sztratégia a diktatúrának ellenállni képtelen társadalom hosszú évekre történő hibernálását jelenti.

Ez a hatás veszélyesebb, mint maga a jelenlegi rezsim, vagy akár a nácik, mert a Karácsony-féle mentalitás igénylése megakadályozza a káros hatásokkal szembeni elégedetlenség eszkalálódását, megakadályozza nála elhivatotabb jelöltek előretörését. Karácsony a minden-mindegy langyos félrenézés képviselője.

Állíthatja valaki, ugyan miért nincs más jelölt, de szembesülni kéne azzal, hogy a kilencedik éve zsinórban nácikkal alkudozó, hol különutas, hol mindenki másét igen, de saját szavazatszerző munkáját beletenni képtelen Karácsony 2011 óta ezzel a módszerrel hazardírozik, kilencedik éve sokak számára egy aduász jellem. Nagyon sokan szimpatikusnak tartják ezt a módszert médiától elemzőkig, hogy a rá és pártjára azért egyetlen szavazatot nem pazarló, de őt lihegve lájkoló facebook-rajongóiról ne is beszéljek.

Karácsony azt vallja a miniszterelnöki kampányvideójából a főpolgármesteri üzenetébe is átmentett "falusi fiú" szlogennel, hogy egy élő, élhető, emberközpontú várost akar építeni. Mellékes üzenet, hogy gyermekkora felét, minimum 11 éves korától Debrecenben töltötte, majd az ott befejezett nyolc általános után a helyi elitgimnáziumot járta ki, de nyilván, a "falun nőttem fel, jó lenne, ha senki nem költözne el, majd onnan egyenesen Budapestre felköltözés" politikailag hasznos PR-fogás volt. Fontosabb a fél gyerekkoránál is. Esetleg egy 280.000-es törzsfideszes megyeszékhelyet lokálpatrióta alapon megnyerése nem jutott eszébe két Jobbik-szövetség közt.

 

screenshot_2019-02-08_3_karacsony_gergely_bejegyzesek.png                           Karácsony Gergely 2019. január 24-ei posztja politikusi facebook-oldalán

"Élő, élhető, emberközpontú várost akarok építeni, közösen a budapestiekkel!"

"Jöhetnek a cigányok, én mindenkit agyonütök!"

"A Jobbikkal együttműködésnek nincsen alternatívája. Azt, hogy a Jobbik a parlamenti választás előtt teljességgel elzárkózott a többi parlamenti párttól, azt én szomorúan tudomásul vettem."

A Karácsony vezette Zuglói Önkormányzat "mutyigyanús" parkolóóra közbeszerzést hajtott végre 2017-ben.


Eszes Beáta

Címlap fotó: 444.hu / Hír TV - Karácsony Gergely Kulcsár Gergelyről, a Duna-parti Cipőkbe köpő jobbikos politikusról beszélve mosolyog

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr514613006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása