Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Zsidóként viselkedni

Schmidt Mária nem kutat levéltárban

2019. június 12. - Jogálom 2.0

soros_zsido.png

Schmidt Mária elismerte, hogy a német megszállás előtt akár tíz évvel is kockázatos volt Magyarországon zsidónak lenni.

A rossz hír az, hogy ezek szerint ezt csak hallomásból, családi vagy baráti körből tudhatja az állítása szerint a zsidók életét is - nem mellesleg Soros pénzén - kutató történészasszony, ugyanis egész munkássága arról szól, hogy a magyarok nem tehettek semmiről a holokauszt során, a német megszállás előtt pedig aranyéletük volt a zsidóknak.

Schmidt Mária egy szélsőjobboldali USA-blognak, a The Gateway Punditnak azt nyilatkozta, hogy Soros kikeresztelkedett felmenőkkel nem viselkedik zsidóként, és nem is lenne érthető, miért térne vissza a zsidó hitre valaki a 30-as években. Azt nem tette hozzá, hogy Soros György a '30-as években - 1930-as születésűként - még gyerek volt, így valamennyi egyházi előírás alapján gyermekként áttérésről még nem dönthetett.

Nem tudni, Schmidt lelki és szakmai mentora, Ránki György történész - aki közismerten zsidó, gimnazista korában koncentrációs táborba hurcolták - miért nem tudta rávenni, hogy Schmidt Mária eljárjon hazai levéltárakba kutatni, ha már erre kapott Soros- és egyéb külföldi ösztöndíjakat. Ugyanis, ha egyszer is kutatta volna Schmidt Mária a XX. századi magyar zsidóság történetét, észlelhette volna, hogy 1945 előtt, ha egy zsidóról levéltári irat keletkezett állami vagy egyházi vonalon, annak egyik vezető témája illető zsidó kikeresztelkedési, visszatérési vagy válási kérelme. Minden második zsidókról szóló családjogi iratban előfordul, hogy illető zsidó  - akár a 30-as években is - kikeresztelkedettként egy házasság érdekében visszatért a zsidó hitre. Ám ahogy érvénybe lépett az ún. első (a numerus clausus után a második) zsidó törvény, tömegesen kezdtek el vagy első alkalommal, vagy újból keresztény hitre térni. Bizony, nem egyszer keresztény felmenőkkel, született keresztény is áttért a zsidó hitre, amikor zsidó féllel kötött házasságot. Amennyiben a frigyet nem erősítették meg katolikus vagy református templomban a zsidó fél megkeresztelésével egybekötve, akkor pusztán a zsidó féllel kötött polgári házasságot is hithagyásnak minősítette - apostatának nevezve őket -  a katolikus és református egyház. Én nem nevezem magam történésznek, de Schmidt Máriával ellentétben rendszeresen járok hazai levéltárakba. Azt nem feltételezem róla, hogyha egy átlagos egyházi levéltári napja után, amikor a korszakot kutatja lázasan, és kezébe akad napi kb 128 irat a zsidó hitre térésről, azt állítaná, nem érti, miért tennék, hiszen leírják az iratban annak okát, mi több, az áttérésekre külön formanyomtatvány és előírás volt.

Kijelentésével viszont spontán elismerte, hogy kockázatos volt egy zsidó élete Magyarországon már a '30-as években, és így számára teljességgel érthetetlen, miért vágyna valaki a zsidó hitre térni ekkor.

Schmidt Mária megbukott az érettségin puskázással. Puskázás miatt bukott meg az egyetemen is ókortörténet szigorlaton az előtt a Komoróczy előtt, akitől szintén tanulhatott volna a zsidók történetéről. A történészasszonynak nincs rá szüksége, hogy tanuljon és kutasson a témában, ő csak szeretné közpénzen a többedik intézetét létrehozni, ahol ő mondhatja el, mi volt a zsidók sorsa Magyarországon. Bár Köves Slomó azt állította, már kitették a Sorsok Háza projektből, de Gulyás Gergely Kövest cáfolva ezt merősítette.

Végül egy apró tévedés egy hollywoodi limonádéról, amit Schmidt idézett világbéke ügyében, miszerint szerinte értelmetlen menekültek tengerbe fulladásos halála miatt aggódni. Kedves Mária, a Beépített szépség című filmben - ezt sem sikerült tisztességgel abszolválni - a Sandra Bullock alakította FBI-ügynök, bár kezdetben gúny tárgyává tette a szépségkirálynők kötelező szlogenjét, a világbékét, a film végére a lányok sorsát megismerve,  őket nem csak lenézve, magáévá tette a világbéke iránti vágyát.

Vízbe fulladt civil emberek sorsára legyinteni különösen gusztusos volt a Hableány katasztrófája után. Sajnos azt sem tudtuk meg az interjúból, hogyan viselkedik egy zsidó. Ebben Schmidt Mária már elhunyt, nehéz maffiózókkal, zsarolással ingatlanozó férje, Ungár András sem adott ezek szerint kellő támpontot neki.

 

Eszes Beáta


Fotó: zsidózó felirattal ellátott Soros-plakát (444.hu)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr5714891274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WiIdhunt 2019.06.13. 08:46:56

Maga Soros mondta, csak azért mondja magát zsidónak, mert van antiszemitizmus, de egyébként nincs zsidó kötődése.
süti beállítások módosítása