Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Derék románok, pont mint mi

2016. január 10. - Toadwart66

604029_684440371588428_1664259971_n.jpg

Azoknak legyen választójoga Magyarországon, akik osztoznak közös sorsukban, akik állandó lakhellyel élnek, akik itt fizetnek adót, azok akik vállalják döntésük következményét. Neked mi a véleményed?”

Gyurcsány Ferenc, 2013. december 3.

Nem tudom honnan keveredett megint elő ez a pompás ötlet, de sok helyen lehet vele találkozni. Ha azonban ilyen szépen kikérték a véleményemet, akkor finoman megfogalmazva az, hogy ami 2004. december 5-én rossz döntésnek bizonyult, az 2013-ban, illetve 2016 elején is az marad. Cinikusabban azt is bátran kijelenthetem, hogy a politikai öngyilkosságnak kellemesebb formái is vannak. Ilyen például, ha az ember abbahagyja és békésebb tevékenységbe kezd. A magam részéről remetének állnék. Nagy érdeklődéssel nézegetném Isten teremtményeinek tevékenységet és időnként felfalnék közülük néhány ízletesebb példányt.

Az egész 2004-es népszavazási cirkusznak az lett a szomorú következménye, hogy sikerült újabb frontot nyitni magyar és magyar között. A marakodásnak, civódásnak nálunk szép és nemes hagyományai vannak, de túlzásokba nem érdemes vinni ezt a szórakoztató tevékenységet. A dicstelen szavazás következtében a kettős állampolgárságot ellenzők gaz hazaárulókká, az erdélyi magyarok pedig sok ellenző szemében „románokká” váltak. Természetesen azonnal hozzá kell tenni azt, ha valaki román, az önmagában nem tartalmaz semmiféle pejoratív tartalmat. Ez csak valami Osztrák–Magyar Monarchiából itt ragadt felsőbbrendűségi tévképzetünkből fakad. A románozásnak, zsidózásnak, szlovákozásnak, szerbezésnek nálunk szép nemzeti tradíciói vannak, amiről nem vagyunk képesek leszokni. Úgy használjuk, mint egy kétes összetételű táplálékkiegészítőt a nemzeti büszkeségünk szinten tartására.

"Megállj, megállj, kutya Szerbia!
Nem lesz tiéd soha Bosznia!
Mert a magyar nem enged,
Míg a vére megered,
Bármennyit is szenved."

Az egész vircsafton a FIDESZ-KDNP nyert egy jót, mivel sikerült ideológiailag bekebeleznie Erdélyt és kisajátítania a maga számára a hazafiasságot. A népszavazás során azzal kampányoltak, hogy az állampolgársággal szavazati jog természetesen soha nem fog járni. Értelmes ember ezt „természetesen” már akkor sem hitte el. Ha valaki magyar állampolgár, az magyar állampolgár. Nincs belőle A, B és C kategóriás, meg kiszuperált magyar. Az erdélyi magyarság az akkori kormányzó párt gesztusát nem felejtette el, de ez nem jelenti azt, hogy az erdélyi magyarok elvetemült idióták lennének. Nekik is van véleményük a magyarországi eseményekről, a FIDESZ-KDNP erőszakos erdélyi terjeszkedéséről, Semjén Zsolt lovas bravúrjairól, valamint az erdélyi szervezetek támogatása körüli bizarr anomáliákról. Tőkés László ájtatos megnyilvánulásai, nemzet-, valamint hatalom- és vagyonféltése is eléggé ellentmondásos tevékenység. Nem hiszem, hogy ez mindenki tetszését megnyerné szép Erdélyországban.

Akárhonnan is nézzük, a 2004-es népszavazás egy rendkívül kínos és otromba ügy volt. Vad, önző politikai haszonszerzés indult meg minden politikai párt részéről. Nagyvonalú, elegáns gesztusra senki sem volt képes.

A külföldön élő magyaroknak, ha valamilyen okból nem mondtak le a magyar állampolgárságukról, jár a szavazati jog. Ezen zsörtölődni, zsémbeskedni teljesen felesleges tevékenység, aminek az lehet a vége, hogy Semjén Zsolt reaktiválódik és gyakrabban fog beszélni. Jobb ezt a bajt megelőzni.

Nem a választójoggal van a gond, hanem annak adminisztrációjával és galád „felhasználásával”. Van mit támadni rajta, nem kell azonnal a közkedvelt populizmussal vagdalkozni. Nagyjából 550 ezer ember kapta meg az állampolgárságot, közülük úgy 200 ezren éltek 2014-ben a szavazati jogukkal. (Semjén: Sikertörténet a honosítás) Ezzel önmagában szerintem nincs is semmi baj.

Ami a könnyített honosítás hibája az az, hogy rendkívül könnyű vele visszaélni. Szerbiában és Ukrajnában nagyon sokan szereztek csak azért állampolgárságot, hogy szabadon mozoghassanak az Európai Unióban. Köztük olyanok is, akik nem is beszélnek magyarul. Célszerű lenne inkább ezt a témát komolyabban feltárni és adatokkal alátámasztani. Konkrétan bebizonyítani, hogy ez bizony így van, és nem csak galád feltételezés. Ez esetben a DK-t nem lehetne hazaárulással és nemzetre való rárontással vádolni. A derék Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter arcáról is eltűnne az általa meglehetősen nagy mennyiségben adagolt boldog és elégedett mosoly.

Ami az „alkalmazást” illeti az önmagában is nagyon igazságtalan és rendkívül erkölcstelen. Egyes magyarok a lakóhelyükön, egyesek levélben szavazhatnak. A Nyugaton élő magyar állampolgároknak azonban izgalmas expedíciókat és kalandos utazásokat kellett szervezniük annak érdekében, hogy éljenek a választójogukkal, vagy minek is nevezik az ilyesmit. Őket, mivel eléggé heterogén és szétszóródott társaságról van szó, egyetlen politikai párt sem veszi túlságosan komolyan. Ha ez nem így lenne, akkor nem lehetne „másodlagos állampolgárként” kezelni őket. Kb. 600 ezer emberről van szó, akiknek a száma ráadásul Magyarország dinamikus gazdasági fejlődésével arányosan egyre növekszik.

Tőlük teljesen méltánytalan lenne „még jobban” elvenni a szavazati jogukat és „románként” kezelni őket. Ha 2018-ban ez a kérdés nem rendeződik, akkor én is beállok „románnak” és nem megyek el szavazni. Sok jelentősége ennek persze nincs, de ha addig nem akad olyan párt, amelyik ezeket a problémákat normálisan és igazságosan tudja kezelni, akkor ott egye meg a fene az egészet. Nem érdekel. Vidovicsként jó leszek akár egy „kutya szerbnek” is.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr828257856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

talalom 2016.01.10. 14:20:19

Tisztelettel: nagyon nem értek egyet a fenti okejtéssel. Normális estben ugyanis a pártok (részek) a különböző nézetű, érdekű csoportoknak adnak hangot. Nomármost: a hazafiságot, a nemzethez tartozást szerintem nem az állampolgárság jeleníti meg, és az államnak nem lehetne köze mindenféle nemzeti érzésekhez. Az állam dolga, hogy a közösségi ügyeket vigye - oktatást, eü-t, infrastruktúrát stb. Egy politikai párt arra kap felhatalmazást, hogy a befizetett pénzünket elköltse e célokra, a maga elvei szerint felosztva. Na most: aki nem ennek az államnak a szolgáltatói területén belül él, az ne pofázzon bele. Aki az állampolgárságot,meg a nemzethez tartozást keveri, az egyéb aljasságokra is képes. Az a párt meg, amelyik ragaszkodik az elveihez akkor is, ha azok még nem bírják a szavazatok többségét, az lehet, hogy lúzernek hat. De éppen ideje lenne már komolyan venni saját magunkat, és számon kérni az elveket a politikai életet működtetőkön, nem puffogni hülyeségeket a "nép" érdekeiről. A FOLYAMATOS kompromisszum keresés, együttműködés azokkal, akikkel nem értünk mindenben egyet, de alapvető ügyekben meg tudunk egyezni: az a politika.

ledo76 2016.01.10. 21:57:11

Nem szeretem a Gyurcsányt (igazából nem is érdekel, múltidő), de ebben (és másban is) igaza van. Nagy hiba volt 2004-ben a kettős állampolgárság ellen (úgy ahogy) kampányolni, részben ez okozta azt az állapotot, hogy Gyurcsány egy politikai hulla, de a választójog más kérdés. Ráadásul a Fidesz se hazaszeretetből csinálja amit csinál, ez elég sokszor egyértelműen kiderült, a kint élő magyaroknak még nyilvánvalóbban.

Etniez 2016.01.10. 22:47:42

Az engem is felháborít, hogy én, aki adóztam és éltem otthon 30 évet, összes barátom és szülőm Magyaroroszágon lakik, nem szavazhatok levében, csak ha elmegyek a helyi követségre.
Ellenben más magyarok, akik talán egy percet nem sem voltak még Magyarországon, szavazhatnak levélben.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.11. 05:55:45

Gyurcsány hülye,

Az igazi megoldás: meg kell szüntetni a levélben szavazást. Aki nem fárad el a követségre, az ne szavazzon, s kész.

Egyébként meg a szavazati jog az állampolgárságból ered, s nem az adózásból, a lakásból, meg az anyámtyúkjából, ahogy ezt a Gyurcsány-féle hiszterpliberók gondolják.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.11. 05:56:24

@Etniez:

Megszünteted magyarországi lakcímedet, s szavazhatsz levélben. Hol a probléma?

chrisred 2016.01.11. 06:20:46

@BircaHang Média: A választójog egyike azoknak a jogoknak és kötelességeknek, amik az állampolgárság következményei. De ilyen az adózás is. Ahogy lehet kettős adózást kizáró egyezményeket kötni, vagyis szabályozni, hogy különleges helyzetben lévő személyekre másként vonatkozzanak az állampolgárságból adódó jogok és kötelességek, így a választójogra is nyugodtan lehetne.

János Elemér Román 2016.01.11. 07:51:46

Magyarországon sokan szavaznak, akik sohasem adóztak (mert sohasem dolgoztak)
Erdély nagyobb mint Mo, elképzelhető, hogy egy millió szavazatra jogosult ember el tud utazni eserleg 200 km-t és le tud szavazni egy nap alatt Kolozsváron és Csíkszeredában, ahol vannak követségek?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.11. 08:27:13

@chrisred:

Azt állítod, az állampolgárság hiánya mentesít az adózás alól? Hol, melyik országban van ez ígyM

chrisred 2016.01.11. 08:42:49

@BircaHang Média: Nem az állampolgárság hiánya, hanem más államhoz tartozás.

DFK 2016.01.11. 08:48:07

Nos, a fennti érvelés alapján a segílyesek sem szavazhatnak, ugyanis sosem fizettek adót. Ha már azt mondjuk, hogy az állampolgárság nem elég a szavazati joghoz, akkor:a 25. évüket betöltött, érettségizett, büntetlen előéletű, a választást megelőző 4 évből legalább 2-ben SZJAt fizető állampolgárok szavazhassanak.

Sinistroll 2016.01.11. 09:00:24

A külországi magyarok állampolgársága azért olyan fontos az átlag magyarnak, mert azt hiszi, ezzel "túljár Tiranon eszén". Pedig egy francokat.
Abban, hogy a szavazati jogot egy külföldön élő, itt nem adózó magyar megkapja-e, semmi, de semmi köze nincs ahhoz, hogy az "anyaország" szereti-e őket. Vagy hogy "románnak" tekinti-e őket.

Innentől a cikk okafogyott, csak a Gyurcsányozás marad belőle.

A "leszavaztatásuk" módjában egyébként nem csak a levélszavazás kizárólagossága ciki. Hanem pl. az, amikor az Erdélyi Magyar Néppárt, a magyar adófizetők pénzéből kap támogatást arra, hogy nyílt utcán, söröspadokon ülve, mindenféle függöny, meg szavazófülkés bohóckodás nélkül fogja az anyókák kezét, és beixelteti velük a Viktorkát. Aztán az egész falu szavazatait egy borítékban adhatják fel Budapestre a pártközpontba.

Ilyeneket utoljára a komcsik csináltak, egy oroszok által megszállt országban, 1948-ban. Vagy akkor se.

A már említett átlag magyarnak persze minden fontosabb, mint a szabadság, meg a demokrácia. És még ma sem érti. Meg is kapta, kapja, amit érdemel.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.11. 09:04:14

@chrisred:

Tehát ha egy román állampolgár Mo-on szerez jövedelmet, adómentességet élvez?

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2016.01.11. 09:09:02

@Sinistroll: 2016.01.11. 09:00:24

igen, ez pont így történt. sőt, drónnal figyelték ki hová akarj tenni az ikszet és ki nem a fideszre azt deportálták az iszlám államhoz vagy lézersugárral ölték meg

konrada 2016.01.11. 09:30:46

Még jó hogy nem tette hozzá azt, hogy a szavazata meg ráadásul a befizetett adó mértékével legyen indexálva, mert mégis csaktarthatatlan,. hogy egy minimálbéres voksa is pont annyit érjen, mint az övé, aki leglább 100x annyi adót fizet!;))

HgGina 2016.01.11. 19:57:12

Nem tudom, észrevette már valaki, hogy a XXI. századot írjuk, és egy halom embernek van ügyfélkapus regisztrációja? Azon keresztül persze pillanatok alatt lehetne szavazni, ha nem olyan elmebeteg ökör módjára tervezték volna, és ha használható is lenne. Akkor nem kell sehova sem mászkálni, utazgatni, hanem 1 perc alatt lehetne szavazni. És akkor még nem kellene az a sok ótvar pártmegfigyelő a bármikor, bárhol felbontható, manipulálható kartondobozok mellé az adófizetők pénzéből megfizetve.

gonzoNo1 2016.12.23. 17:50:18

@BircaHang Média: hogyan lenne már adomentes?Ahol dolgozik jövedelmet kap ott adozik!Elégh lassu vagy!

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.24. 08:14:15

@gonzoNo1:

Azaz igazolod: nincs köze az adózásnak az állampolgársághoz. Én is ezt mondtam.

Nagy Puli Attila 2018.02.18. 12:58:59

@ledo76: @gonzoNo1: A választási jog vagy a valászthatósági jog és adókötelesség közt sehol a világon nincs összefüggés, valamikor régen volt ilyen, de akkor csak az arisztrokaták választhattak.

Nagy Puli Attila 2018.02.18. 13:02:15

@János Elemér Román: Erdély mindig is Magyarország része volt, akik ott születtek ugyanolyan magyar emberek mint az összes többi. Nem lehet diszkriminálni magyar áallampolgárokat származás alapján, sőt a romák, zsidók, örmények stb. magyar állampolgárok és nemcsak joguk hanem kötelességük is szavazni!

Nagy Puli Attila 2018.02.18. 13:04:36

Nekem azt mondja meg valaki, hogy ez a kirekesztő gyurcsányi miért nincs börtönben, szerintem ez egy alatomos szekus kém, nem véletlen jár olyan gyakran Bukarestbe!
süti beállítások módosítása