Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Egy értékelés nélküli év

2017. február 11. - Toadwart66

lech-kaczyski-i-lech-wasa_19619219.jpg

Lech Kaczyński és Lech Wałęsa (1980)

1981. februárjában sem Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt első titkára, sem Losonczi Pál államfő, az Elnöki Tanács elnöke, de még maga Lázár György kormányfő sem értékelte az 1980-as esztendőt, pedig izgalmas év volt.

Abban, hogy 1980 mozgalmas volt, nincs semmi meglepő. Mióta az emberek ezt-azt művelnek maguk között – időnként kimondottan egymás kárára – a „mögöttünk hagyott esztendőben” mindig történt valami érdekes vagy egyenes vérlázító esemény. 1939-ben például sok mindent át kellett értékelniük az embereknek. Elsősorban azt, miként fogják 1940-et, illetve az egyes napokat túlélni.

A szocializmus sötét éveiben nem aggattak erőltetett, semmitmondó jelzőket az évekre mindenféle, zavart fejű, önkéntes világmegváltók, illetve rendkívül dühösnek látszani szándékozó próféták. Minek ilyesmikkel másokat hülyíteni, illetve bosszantani?

Az évértékelő beszéd a magamutogatás kellemetlen, gátlástalan formája. Valamiféle önmegvalósítás-pótlékról van szó, amelynek segítségével a kedvezményezett szónokok megjeleníthetik vágyaikat, keserűségeiket, amivel elszórakoztatják rajongótáborukat. Eldicsekedhetnek dicsőséges tetteikkel és lecsaphatnak a nép ellenségeire. Az sem zavarja őket, ha ilyesmik nincsenek, illetve nem ott, ahol ők feltételezik.

Elkapják az előző év grabancát, aztán megpróbálják saját gondolataikat, érzelmeiket belegyömöszölni. Az eredmény ennek megfelelően egy egészen groteszk, bizarr torzszülött lesz, tele bizonytalan jóslatokkal.

Mi ösztönöz egyáltalán valakit arra a galád tettre, hogy évet értékeljen mások kárára és a saját gyönyörűségére? Valószínűleg rendkívüli boldogsággal és sikerélménnyel járhat konferansziét játszani egy mindenben vele egyetértő, előre kiválogatott közönség előtt. Aki valami miatt elkezd évet értékelni, az a későbbiekben kényszeresen megteszi ezt minden évben. Talán ennek segítségével tartja karban az önbizalmát. Felesleges és ostoba rítusról van szó. Ünnepi beszéd a semmi alkalmából.

Minek ez a nagy felhajtás? Aki vissza óhajt emlékezni valamire, és el szeretné mondani a világban történtekről a saját véleményét, az írja meg a visszaemlékezéseit, és ha talál rá kiadót, adassa ki. Akit érdekel, az elolvassa.

Sok minden írható az MSZMP számlájára, de nem tömte tele rendszeresen szeméttel az emberek postaládáját a tőlük elvett pénzből. Kádár János idejében is voltak éves jelentések, pártdirektívák, de nem mutogatták ezeket főműsoridőben. Kádár soha nem ünnepeltette magát zárt körben, megdicsőülten, gondosan körülbarikádozva alattvalókkal és kordonokkal. Május elsején „spontán” megjelent a tömegben és kért valamit az „Önök kérték”-től.

1980-ban értékelés nélkül is rengeteg minden történt. Többek között elkezdődtek a 80-as évek.

1980. május 4-én meghalt Josip Broz Tito, aki szerencsésen túlélte azt, hogy Sztálin árulónak nevezte ki. Az államfő halála után Jugoszláviában azonnal erőre kapott a nacionalizmus, amelynek segítségével 1991-ben sikerült kirobbantani a délszláv-háborút. Az 1980-as év később, közvetve 140.000 ember halálát okozta. A túlságosan erőszakos nemzeti érdekérvényesítés ilyen szomorú eredményekhez vezethet. Sokszor megtörtént már az ilyesmi, de sokan még ma is lelkesednek azért, hogy miként tartják számon magukat és másokat.

Május 18-án kitört a Mount Saint Helens vulkán, amit a tévé szinte egyenes adásban közvetített. A kitörés oldalirányban történt, amely 57 ember halálát okozta. Észak-Amerika egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája következtében a hegy 401 méterrel alacsonyabb, bolygónk pedig rendkívül poros lett.

Május 22-én egészen megdöbbentő módon ismét Gustáv Husák-ot választották meg Csehszlovákia köztársasági elnökévé. Közvetlen utódja Václav Havel Charta ’77-es tevékenysége miatt éppen börtönbüntetését töltötte. Robert Fico ezekről az eseményekről 16 évesen szerezhetett tudomást.

1980. május 26-án – a mosolygós Valerij Kubaszov társaságában – a szintén mosolygós Farkas Bertalan elindult a világűrbe.

A Queen 1980 június 30-án jelentette meg „The Game” című albumát, amin először használtak szintetizátort. Mercury bajuszt növesztett, ami nagy megütközést keltett akkoriban. John Deacon basszusgitáros megírta az „Another One Bites the Dust” című dalt, amit különösen a „fekete zenét” játszó rádióadók kaptak fel. A kislemezből világszerte 7 millió példányt adtak el, pedig Roger Taylor és Brian May erősen ellenezték a kislemez megjelentetését.

Az év egyik meghatározó eseménye volt, hogy Botswanában Sir Seretse Goitsebeng Maphiri Khamá-t Quett Ketumile Joni Masire váltotta az államfői székben. Khama elnök ugyanis 1980. július 13-án hasnyálmirigyrákban elhalálozott. Khama számára ez az év a „Befejezés évét” jelentette. Masire egész más élményeket őrizgethet magában erről az esztendőről. Ráadásul ő 91 évesen még ma is életben van. Nem mindenki képes egymaga ilyen jelentősen feltornázni az országában élő lakosság átlagos életkorát.

Egy másik „Hegylakó”, Fidel Castro 1980-ban még csak 54 éves volt, azaz pontosan egyidős a 2017-es Orbán Viktorral, valamint két évvel fiatalabb napjaink Gyurcsány Ferencénél. Ha a kubai vezető nekikezdett évet értékelni, képes volt az egészet mindössze 7 órába belesűríteni. Egy egészséges, felnőtt embernek naponta ennyi alvás nagyjából elegendő is.

Július 19. és augusztus 3. között megtörtént a Moszkvai Olimpia, melyet a Szovjetunió 1979-es afganisztáni bevonulása miatt a nyugati országok bojkottáltak. Schmitt Pálnak ehhez a tiltakozáshoz semmi köze sem volt, mivel ő csak 1983-ban kapott tisztséget a Magyar Olimpia Bizottságban. A közel írástudó, dicstelen köztársasági elnök számára 1980 az egyik "Váltás évét" jelentette a sok közül. A jól jövedelmező szállodaiparról ekkoriban nyergelt át a még jobban jövedelmező sportvezetésre.

Augusztus 14-én Lech Wałęsa vezetésével, valamint az ifjú Kaczyński ikrek közreműködésével a gdański hajógyárban sztrájk kezdődött. A szocialista országokban akkoriban ez nem számított bevett szokásnak. 1970-ben a Gdański Lenin Hajógyárban 80 munkást mészároltak le emiatt, Wałęsa-t pedig börtönbe zárták.

Szeptember 22-én Irak hadüzenet nélkül megtámadta Iránt, ezzel elkezdődött a két ország között 8 évig tartó, értelmetlen háború, melynek során a becslések szerint 750.000 – 1.500.000 ember vesztette életét.

November 4-én a 69 éves Ronald Reagan, színész, politikus, Kalifornia állam republikánus kormányzója nyerte meg az amerikai elnökválasztást. Napjainkban, a szintén republikánus Donald Trump 70 évesen lett elnök. Trump győzelmének hatására az előzőekben említett Kalifornia legszívesebben kiválna az Egyesült Államokból. Önálló államként, Trump gondos kizárásával, a világ hatodik legnagyobb gazdaságával rendelkezne.

December 8-án a Dakota-ház előtt Mark David Chapman agyonlőtte a lakásából stúdióba induló John Lennont. Lennon mindössze 40 évet élt.

Ugyanenezen hónap 24. napján szívroham vitte el Karl Dönitz német főtengernagyot, aki így 89 évet élhetett. 

1980 tehát a „legkevésbé sem volt unalmas”, a történelem ennek ellenére mégsem „lépett ki a medréből”, mivel ilyesmivel nem rendelkezett soha. Aki megvadult folyónak képzeli azt a történelmet, amiről nemrégiben még azt állította, hogy országút, az egyszerűen „túlmagasztosult” önmaga csodálatától és mélyen megveti saját hallgatóságát. Ez utóbbiban a jelek szerint tökéletesen igaza van.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr10012248610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2017.02.13. 00:51:18

És ?
Mit tudtunk meg? A következőket: nacionalizmus rossz dolog a proletár internacionalizmus jó dolog lásd Jugoszlávia történelmét, Orbán kormány rossz kormány , bezzeg a globalizmus prófétája Soros Gyuri jó kormányt csinálna, úgy ahogyan hagytuk az SZDSZ-nek a metróépítést, stb..
Ezt eddig is tudtuk pedig nap mint nap a szánkba rágjátok.
A dolgok nem 1980-ba, fordultak rosszra és nem 1970-ben, hanem 1968-ban amikor a Cohn-Bendit és Habermas az az a bunkók filozófusok, átvették a hatalmat, a párizsi diáklázadás fügefalevele alatt. Ez így tárgyszerűbb és izgalmasabb. Vörös Rudi közölte a francia köztársaság belügyminiszterével, azt az egyszerű tényt, Rudi szeret baszni és mindenki meg akar baszni, ez utóbbi sikerült is neki. Bravó Rudi.
Maradt egy kérdés miért van francia országban lassan egy éve rendkívüli állapot.

Larry Silverstein 2017.02.13. 03:49:55

Orbán valóban páratlanul népszerü 1 évvel azelőtt hogy negyedszer választanák elsöprő többséggel miniszterelnökké. Van mire dicsekednie.

Az összes európai kollégája méltán féltékeny rá.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.13. 05:48:13

"A szocializmus sötét éveiben nem aggattak erőltetett, semmitmondó jelzőket az évekre"

Viccelsz?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.13. 05:53:57

"Sok minden írható az MSZMP számlájára, de nem tömte tele rendszeresen szeméttel az emberek postaládáját a tőlük elvett pénzből."

Mert egy diktatúrában ezt felesleges megtenni. Ha minden média a hatalom kezében van, minek postán küldeni röplapokat?

na__most__akkor 2017.02.13. 07:06:36

"Az évértékelő beszéd a magamutogatás kellemetlen, gátlástalan formája."
Megvédem!!!

Az legalább csak egyszer egy évben van, és nem kapcsolok oda.
De a "Magyarország jobban teljesít", pláne "erősödik" mindennap jön, többször, lenyomják a torkomon. És én fizetem.

Legalább akkora parasztság (nagyobb...) mint a forgó-morgó-villogó sarok a tv-csatornák sarkában. Műsorokról, amiket nem fogok megnézni.
Nem érdekel. Mondom NEM ÉRDEKEL.

Magyarország kormánya ne fényezze magát az adófizetők pénzén.

külön neked, birka
@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:
""Ha minden média a hatalom kezében van, minek postán küldeni röplapokat? ""
Megmondom, birka.

Azok a röplapok is kétszáz százalékos nyereséggel a csicskások zsebét tömik. Tudod? A vő, a szotyolapartnerek, a polgármesterünk - a felcsúti polgi.
És a strómanok. (Ja, hogy ez stimmel az előzőekre is? Érdekes egybeesés...)

$pi$ 2017.02.13. 07:41:24

@na__most__akkor: "De a "Magyarország jobban teljesít", pláne "erősödik" mindennap jön, többször, lenyomják a torkomon. És én fizetem."

Nem öregem, nem te fizeted. Abból a kevésből, amit adóban befizetsz nem sok marad, a mikor kifizettük belőle a gyerekeid taníttatását, a szüleid nyugdíját, az egészségügyet meg a társait. Valójában nagyon keveset keresel és ezért nagyon keveset is adózol. Viszont vastagon kiveszed azt ami neked "jár".

Ami maradt, abból kizárólag lélegeztetőgépet veszünk, cigányokat támogatunk, hajléktalanszállókat csinálunk, afrikai határsértőknek veszünk szendvicset.

A postára amit emlegetsz meg a szögesdrótra meg az olimpiára és a paksi erőmű bővítésére mások adójából költünk. Nem kell aggódnod. :)

Stenonis 2017.02.13. 07:49:43

Az volt a vicces, amikor megideologizálták a lengyel eseményeket: a munkásosztály uralmát a munkásoktól is meg kell védeni.

Stenonis 2017.02.13. 07:53:38

@$pi$:
És ki fizeti ki Paksot vagy a hipotetikus olimpiát? A tuvalui polinézek?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.13. 07:55:24

@na__most__akkor:

Azaz az egész nem hatásos propaganda. Igen, én is ezt akartam mondani.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.13. 07:55:54

@Stenonis:

Nem volt vicces, teljesen megmagyarázható mindez marxista szemlélettel.

$pi$ 2017.02.13. 16:05:26

@Stenonis: "És ki fizeti ki Paksot vagy a hipotetikus olimpiát? A tuvalui polinézek? "

Ezeket jelenleg senki sem fizeti. Te amúgy sem fogod, mert, alacsony jövedelmű vagy és azért többet veszel ki a közösből mint amennyit befizetsz. Vagy nem így lenne? Mennyi adót fizetsz?

Stenonis 2017.02.14. 19:14:26

@$pi$:
És miből gondolod, hogy alacsony jövedelmű vagyok? Egy kommentből? Akkor a jövő heti lottószámokat is megmondhatnád, ha ilyen szintű tisztánlátással rendelkezel. :)

Nem szeretném megosztani az adóbevallásom, de nagyjából a felső decilisben vagyok.
És sokkal gazdagabb vagyok, mint Orbán Viktor :)

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2017.03.21. 07:15:37

@Stenonis: Szent ég, itt kommentel Csányi Sándor!! Nyilván nem Pénztáros Lőrinccel konszolidált, hanem a fideszes pártmaffia-"képviselői" vagyonbevallás alapján. Tényleg ezek a fidesz-mosdatók itt feljebb hány százalékban fizetett arcok, és hány százalékban akkora droidok, hogy észre sem veszik, hogy még ők is csak másodosztályú állampolgárok saját hazájukban. Mert ugye a felső kasztba csak a párttagok, és a pártklientúra vállalkozói állnak.
süti beállítások módosítása