Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Budapesti Horthy-emlékhelyek közt Szálasi-mém miatt nyafogni

2020. június 18. - Jogálom 2.0

szalasi_emlekoszlop_kulturpart.jpg

Szálasi Ferencnek van emlékoszlopa Magyarországon. A Jobbik avatta és koszorúzza. Három hónappal később javasolta Karácsony a szövetséget a Jobbikkal.

Miközben végigröhögtük − én is − a Hitler-bukás videókat, miközben a pártfüggetlenség álcájával sosem küzdő Magyar Narancs − a kormány menekültpolitikájával erősen rászolgálva − címlapon Hitlerre maszkírozta  Orbán Viktort, addig az éves rendes, a Jobbik által életre hívott és rendszeresen megrendezett budapesti Horthy-menetekkel, a jobbikos ifjabb Hegedűs Loránt által kétszer is felavatott Szabadság téri Horthy-szoborral, további két fővárosi kerületben szintén a Jobbik által koszorúzott Horthy-táblákkal "ékesített" fővárosban Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, az országosan mintegy 23 Horthy-emlékhellyel pedig az ellenzék hirtelen finnyás lett a nemzetvezetős photoshopra:


szalasi_karacsony.jpgKép: Facebook / Fidesz Budapest / Index - Karácsony Gergely fejét montírozták Szálasi Ferenc közismert Duna-parti fotójára, háttérben a Dunába bombázott Lánchíd.



szalasi_duna.jpegKép: az eredeti, jól ismert Szálasi-kép
Fotó: Reismann Marian: Szálasi Ferenc a Lánchíd romjainál, Budapest, 1946, zselatinos ezüst
© Magyar Fotográfiai Múzeum


orban_hitler_mancs.jpgKép: A Magyar Narancs 2015. szeptemberi címoldala

Hozzátehetjük, hogy akár az ellenzék, akár a Magyar Narancs 2015-ben még bátran viccelt az Orbán-kormánnyal, ennek töredékére a Népszabadság rá egy évre megszűnt, 2016. október 8-án.

A pártfüggetlenség MaNcs által nyíltan felvállalt hiányát azért emlegetem, mert egyes vélekedések szerint ellenzéki sajtó emelhet párhuzamot mai politikus és népirtó közt, mert ők függetlenek, de egy párt nem, mivel a Fidesz készítette a Szálasi-photoshopot.

Én ezzel a különbségtétellel nem értek egyet, mert közéleti párhuzam állítása nem morális, nem közösségi-szervezeti, hanem tartalmi követelményeken alapszik. Az analógia pedig nem patikamérlegen értendő. Valóban, vannak rossz analógiák, de azok kommunikációelméleti hibák.

Vagy előveszünk népirtásban bűnösöket paródiának vagy analógiának, vagy nem.
Köztes megoldás nincs.


Márpedig megteszik ezt a világ bármely felén. Akár a náci múlttal különösen érzékeny viszonyban lévő németek is.


trump_hitler_politico.pngKép: A német Stern magazin címoldalán "Sein Kampf" - "Az ő harca" - felirattal náci karlendítéssel ábrázolják Donald Trump USA-elnököt Hitler "Mein Kampf" - "Harcom" című könyvére utalva. Fotó: politico.eu


Mi mindenre nem érzékeny Karácsony és az ellenzék?


barikad_1.jpg
Kép: a Jobbik hivatalos print és online lapja, a Barikád 2012. februári címlapja, ahol a "Torkig vagyok a holokauszttal" című könyvet reklámozzák, amelynek szerzője azt mítosznak nevezi. A lap akkori főszerkesztője Pörzse Sándor, a jobbik parlamenti képviselője volt.

Karácsony Gergely ebbe a Jobbikba szeretett bele, politikai szimpátiáját mai napig fenntartva: a Jobbik vs Karsai perben benyújtott 11 tételes tanulmány-peranyag egyik része volt az a jegyzet, amelyben a bíróság által is neonácinak nevezett párt sokéves munkássága lett sajtóhírek alapján összesítve. Ezt a jegyzetet másodjára teszem közzé, mert meglep az immár főpolgármesternek a holokauszt hazai felelőseit 10 éve éltetők melletti kiállásával, és ellentmondásos, újkeletű érzékenységével.


A Lánchídon kesergő Szálasi-Karácsony alak egy elfuserált hasonlat, nem több

A Karácsony-Szálasi párhuzam simán üres, nem működő párhuzam, de nem azért, mert Karácsony például a zsidók listázását elfogadó énjével, a holokauszttagadó, a magyar népirtásért felelős Horthyt éltető Jobbikot már 2011-ben szövetségesnek követelve ne érdemelhetne ki egy népirtó-barát élcet, hanem mert a Lánchíd ügyében már a 2 milliós fővárosi tömegre alkalmatlan, légkondi nélküli combinokat megvásárló Demszky is számonkérhető lett volna, ahogy Tarlós is.

Épp úgy azért is számonkérhető lenne bármelyik városvezető, hogy a nem csak idén, de évek óta egy erősebb eső alkalmával víz alá kerülő − sok másik út mellett  − a III. kerületi Szentenderei úton évről-évre meglepik a környező dombok a fővárost, nem gondolva esőelvezető csatornákra. Röhöghetünk évtizedek óta a 2 cm-es hóban elakadó fővárosi hókotrókon, de az elégtelen csatornázás miatt tengelyig vízben úszó kocsik elitkerületekben épp olyan tiszta szégyen.

Hogy a felhatalmazási törvényt elsők közt üdvözlő Karácsony miért nem sejtette a teljes hazai és nemzetközi sajtó megrökönyödését olvasva sem, hogy mire kell Orbánnak a felhatalmazási törvény a NER 10-dik évében, hogy netán kiheréljék az önkormányzatokat, és arra se legyen pénze, amit még tervbe sem vett, az legyen az ő 10 éves politikai pályafutásának és sokéves választási-közvéleménykutatói munkásságának a szelíd bája.


Hiteles-e Karácsony Gergely vagy a hazai ellenzék a magyar népirtás felelősei megítéléséről szóló kifakadásban?

Az országot Horthy-emlékhelyekkel teleköpködő Jobbikot lelkesen a  szövetségesévé emelve nem. A zug-Szálasi-emlékoszlopot avató Jobbik-szövetségessel nem.

Lehet arról papolni, hogy stratégia volt Orbán ellen a Jobbik, miközben a 10-dik évet tapossuk az Orbán-kormánnyal, és épp Karácsony pártja az, amelyik 8 év alatt nem tudta − tudatosan nem akarta − felhozni magát a 0 és 1 %-ról, miközben volt olyan párt, amelyik 1 év alatt lett 0 %-ról 12 %-os.
 

A Szálasi-emlékoszlopot avató Jobbikkal összefogó stratégia így nézett ki Karácsony Gergely részéről 2019. februárban:

Földi-Kovács Andrea, a Hír TV riportere:
- A választási rendszerben megtehetnék, hogy a Párbeszéd földuzzasztja magát, és mondjuk nagy párt lesz. Hasonló támogatottsággal bír, mint a Fidesz, és akkor nincs szükségük ilyen kompromisszumokra és együttműködésre.

Karácsony Gergely
- Megtehetnénk, csak ez nem egy politikailag reális stratégia véleményem szerint, mert ha egy  párt megerősödik, akkor kap egy egymilliárd forintos bírságot az ÁSZ-tól.

Hogy ez az LMP által megkezdett, a Párbeszéd által tökélyre emelt, 2019-ben be is vallott "merjünk nullák lenni közpénzen" - stratégia elvett a választók életéből eddig 10 évet, az ugye szóra sem érdemes, a lényeg, 10 év közpénzből élőket ne vegzáljanak, hogy mire költik a közpénzt.

A Momentum egy év alatt lett 0 %-osból 12 %-os párt, erről döntött úgy Karácsony, hogy egy másik 12 %-os párt már fölösleges.

Az égvilágon semmi nem történt a neonáci, horthysta és szálasista párttal való szövetséggel: Orbán hatalma erősebb, mint valaha, a sajtó gyávább és tehetetlenebb, mint valaha, átrendeződött az ellenzéki párt-torta, a Jobbik szétesett, de azért megyei jogú, 300.000-es várost engedett át 2019. őszén az ellenzék az akkor csupán 5 %-os Jobbiknak - épp Debrecent, persze elbuktuk a várost.

Lehet arról papolni, hogy már nem zsidóznak a jobbikosok, de ezt érdekből teszik, és csak hivatalos pártkommunikációban. Nagyjából lényegtelen már, mit tesznek, gyakorlatilag megszűntek, beszivárogtak újabb pártokba, vagy az általuk köpködött EP-be vonultak el, mint az egyik legvérmesebb zsidózó Gyöngyösi.

A Jobbik szinte megszűnt, de a Horthy- és Szálasi-emlékhelyek itt maradtak köztünk


Karácsony Gergely már főpolgármester, minden jogköre meglenne, hogy legalább a fővárosban ne dicsőítsük a 437.000 magyar zsidót vágóhídra küldő Horthyt. Ha már a Szálasi alatt 55.000 fővárosi zsidó halála érzékenyen érinti. De csak politikai élcben, a valódi koszorúzással nincs baja.

Mindaddig, amíg egyetlen Horthy-emlékhely is áll Budapesten, mindaddig, amíg a főpolgármester és az ellenzék politikai partnerei koszorúzzák Horthyt és Szálasit
, a nemzetvezető vélt vagy valós névtelen sírjánál szalutálnak az Új Köztemetőben, amíg a fővárost újra ellepik a náci masírozók, és Karácsony még csak ki sem ment a tüntetésre, netán élő kordonnal kiszorítani őket, ahogy tette a prágai polgármester 2007-ben, amíg Budapest vezetője gyáván az íróasztala mögül iratott meg egy facebook-posztot a Mi Hazánk masírozásáról az őt demokráciaelméletből végre kistafírozó tanácsadóival, addig se ő, se az ellenzék ne legyen érzékeny egy Szálasi-párhuzamra.

Egyébként nem kötelező közpénzen élni, de ha igen, tűrjék a politikai véleményeket és hasonlatokat. Erre kötelezi a jog a közszereplőket, főleg politikusokat.

A véleményszabadság pedig alapvető emberi jog. Remélhetőleg Karácsony Gergely sem vetemedne arra, hogy bárkit a véleménye miatt hallgattat el, ahogy a szólásszabadságra hivatkozva állt ki a TASZ a holokauszttagadó Jobbik és szélsőséges portálok mellett is.

Ma három Horthy-emlékhely (az országban további húsz), két turul-emlékmű és évi egy Horthy-menet van Budapesten. Újra induló neonáci masírozásokkal.

Tegyen ellene a főpolgármester, ez ingyen van. Ha szüksége van kalapácsra, szóljon, jövünk, de van egy szoborparkunk is.

Eszes Beáta

a szerző egyike volt azoknak, akik Parlamentbe juttatták Karácsony Gergelyt és pártját 2010-ben, és egyike azon keveseknek, akik soha többé nem bíznak meg olyan emberben, aki neonácikban látja az antidemokratikus Orbán utáni jövő zálogát.

Címlapkép:
Szálasi-emlékoszlopot avatnak Mezőkövesden hungaristák, jobbikosok és gárdisták - 2011.03.12. - kulturpart
Karácsony Gergely 2011.07.12-én javasolt Jobbik-szövetséget az ellenzéknek.

A fotó eredetijét egy azóta megszűnt hungarista portál tette közzé 2011-ben, a kulturpart csak átvette, a neonácik bátran ők maguk takarták ki magukat, egyes celebnácik szerepelnek a fotón kitakaratanul.
2011-ben a Mezőkövesdi Ügyészségre feljelentés érkezett Szálasi nyilvánosan meghirdetett éltetése, tehát a holokauszt relativizálása bűntettének gyanújával. A város ügyészsége a hírek alapján nem tett semmit.

A budapesti Új Köztemetőben, Szálasinak tulajdonított névtelen sírjánál rendezett éves neonáci szalutálásokra remélhetőleg a 2020-tól már népirtásra is részben érzékeny főpolgármester tehet feljelentést, avagy eszközölhet rendőrségi betiltást. Ha nem teszi, akkor ismét kifejezte egyetértését, hogy Szálasi Ferenc ünnepelendő politikus volt, és akkor némán és büszkén feszítsen a fotójára montírozva.


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr4415826438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Indriq 2020.06.18. 07:10:03

Van egy óriási különbség a narancs és a bp-i fütyesz képei között. A narancs egy újság, ha valami nem tetszik, éhendöglenek. Ám a fütyeszesek az állam pénzéből tolják.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.06.18. 08:26:09

Alapos poszt végig fogom olvasni, csak nem gondoltam volna, hogy erről ennyit lehet írni, mert engem fáraszt is a téma és persze láthatóan érdekel is. Egyszerre. Szerintem nincs különbség a különböző utalások, újraértelmezések között. Egyébként szerintem nem állította senki, hogy Karácsony Szálasi lenne. Azt igen, hogy Orbán Hitler. De ezek visszatérő motívumok. Az ember bármikor válhat nácivá vagy zsidóvá, ilyen posztmodern kort élünk. Addig jó, amíg ez a hiszti csak mémekben és szavakban csapódik le. Az egyetlen, amitől tartok az a tényleges erőszak. Lásd USA. Minden más úri huncutság és bohó ifjúság. Karácsonyt azért támadják, mert tényező. És szerintem jó főpolgármester. Megérte rászavazni.

Sir Galahad 2020.06.18. 09:27:47

A szerző szerint joga van bárkinek Szálasihoz vagy Hitlerhez hasonlítani egy politikust karikatúra formájában, ha az illető az összevetést alaposnak gondolja. Nem értek vele egyet, azt viszont el kell ismernem, hogy az álláspontja következetes. Nem úgy, mint Karácsonyé, aki most hisztizik, de amikor mással tettek hasonlót, lapított.

a nagy hohohorgász 2020.06.18. 09:46:22

@A kiló nem százat jelent.: azt meg tudod mondani hogy a "szerinted Karácsony jó főpolgármester és megérte rá szavazni" az objektív vagy szubjektív véleményen alapul? Ha objektív véleményen akkor kérjük az objektívokat :).....

a posztolo meg azt szeretné ha végre itthon is elkezdődne a szobordöntögetés, persze hogy melyik szobrot kell ledönteni azt ő határozná meg :)))) igazi demokrata

midnight coder 2020.06.19. 08:04:21

@Indriq: Szerinted van olyan pártlap, ami hosszabb távon megél lopott pénz nélkül ?

midnight coder 2020.06.19. 08:14:26

Amúgy a cikk alapvetően pár dologban téved:
1. Ez a Jobbik már nem az a Jobbik ami 2011-ben volt. Más kérdés, hogy pont annyira halott, mint az MSZP.
2. Horthy nem volt náci. Antiszemita eleinte igen, de aztán elég sokat tett azért, hogy kis hazánkból ne vigyék el Hitlerék a zsidókat. Igazából Rákosi pajtás elvtársék festették feketére, hogy a padlássöprések idején kissé csökkentsék az "átkos" rendszer iránti nosztalgiát. Annyira nem egyébként, hogy anno a zsidók sem kérték a fejét nürnbergben, pedig egy szavukba került volna. Mi több, az utolsó időszakában részben zsidók támogatásából élt. Amúgy egyébként szobrot valóban nemigen érdemelt volna, mert ezen túl nem volt épp egy lángelme, és a magyarok kimondottan szarul jártak a tevékenysége kapcsán, illetve ha valaki jogosan emelhetett volna neki szobrot azok pont a zsidók, mert ha bárki más ült volna a székében, akkor senki nem élte volna közülük túl a háborút. Az, hogy a Jobbik emelt neki szobrot, legalább akkora agyhalott dolog, mint ahogy egyes libbant körök még ma is Rákosi elvtárs nyomán köpködik.

Indriq 2020.06.19. 08:24:34

@midnight coder: na azért horthyról jóval árnyaltabb a kép. Effektív nem volt a náci párt tagja, de nem véletlenül csatolták hozzánk Szlovákia és Erdély részeit, elég erősen lefeküdt a náci Németországnak. A zsidók deportálása 41ben kezdődött az ő tudtával ( azt a javára kell írni, hogy nem volt olyan lelkes)
És belerántotta az országot a háborúba (peche volt, hogy ő volt akkor a kormányzó amikor elkerülhetetlen volt, de tiszta lelkiismerettel lemondhatott volna)

midnight coder 2020.06.19. 10:10:57

@Indriq: Igen, neki a Trianon is fontos volt. Viszont elég sikeresen állt ellen Hitler nyomásának, aki szerette volna ha innen is elviszik a zsidókat. És voltak a környező országokban is akik csak arra vártak, hogy mikor lép ez ügyben Horthy. Amúgy pedig túl sok választása nemigen volt háború ügyben. Nekünk a semlegesség nemigen lett volna opció, az pedig hogy fegyveresen ellenálljunk Hitlerék hadseregének a magyar operetthadsereggel szóba sem jöhetett. Persze lemondhatott volna, de kérdés, hogy ki ült volna a székébe, és hogy az mit tudott / akart volna elérni.

2020.06.19. 11:57:09

kósáné alapítványa debrecenből.
holokauszt helyett hospice tematika.
sárga csillag helyett (narancs)sárga(fehér) nárcisz.
méltóság menete helyett méltóság mezeje.
www.youtube.com/watch?v=dqjw7GwSitY
www.youtube.com/watch?v=-1IQGeoZpp0

Jogálom 2.0 2020.06.19. 13:55:38

@midnight coder:
Ritkán kommentelem saját magam, nekem korlátlan karakter állt rendelkezésemre.
Pontosítalak, idézlek:

"Amúgy egyébként szobrot valóban nemigen érdemelt volna, mert ezen túl nem volt épp egy lángelme, és a magyarok kimondottan szarul jártak a tevékenysége kapcsán, illetve ha valaki jogosan emelhetett volna neki szobrot azok pont a zsidók, mert ha bárki más ült volna a székében, akkor senki nem élte volna közülük túl a háborút."

1. A magyarok, de főleg a magyar zsidók, akik az általa aláírt rendeletekben meg lettek fosztva állampolgári jogoktól, majd alanyi emberi jogoktól is.

2. 437.000 zsidó lett deportálva az általa aláírt bm-rendeletek újtán. A 3. legmagasabb áldozati számot a holokauszt során Magyarország produkálta. Minket Lengyelország és a Szovjeutnió előzött csak meg. Németország nem ölt meg ennyi német zsidót.
A teljes magyar vidék kiürült, a budapesti zsidók zöme Szálasi alatt élte túl. A teljes magyar vidékről a zsidók kiirtásához képest ki és mennyivel járt volna jobban? És ki csinálta volna jobban? Kik voltak az aspiránsok 1919-ben, akikről te tudsz, és jobbak lettek volna?

3. A zsidók nem háborúban lettek kiírtva. A zsidók hadszíntértől távol, polgári területen, nem ellenség fegyvere által, hanem saját államvezetés parlamenti rendeletei által.
A munkaszolgálatosok hadszíntéren, fegyver nélkül, a magyar hadsereg vezetése által lettek halálra dolgoztatva.

4. Horthy akkor indította el a 44-es deportálásokat, amikor egész Európa már leállította, nem volt kényszer. Az 1941-es magyar deportálás fél évvel megelőzte az Endlösung tervét. Az 1920-as magyar fajvédelmi törvény 15 évvel megelőzte az I. vh utáni Európa fajvédelmi törvényeit, Németországét is.

Horthy népirtásban felelős. Nálunk nem a keresztényellenes német náci eszme volt, hanem a kereszténységre alapozott, parlamenti szintű népirtás.

Nüansznyi tárgyi tévedések a kommentedben.
süti beállítások módosítása