Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Nagyobb a nyomás az EU-n

A párizsi támadások megnehezítik a menekültválság megoldását

2015. november 16. - Toadwart66

1447319740794.jpgA Valletta-ban megrendezett EU-Afrika csúcstalálkozó résztvevői  egy közös fotózáson. EFE / ARMANDO Baban

Ahogy arra a német kancellár, Angela Merkel figyelmeztetett, egy közös menekültügyi politika alkalmazásának, és a menekültek folyamatos elosztásának hiánya hatással lett a Schengeni övezetre és a személyek szabad mozgására. Még azelőtt, hogy a párizsi támadások megrázkódtatást okoztak volna, és felmerült volna annak a gyanúja, hogy dzsihádisták szivárogtak be a menekültek között, Svédország csatlakozott azokhoz, akik lezárták a határaikat. Ezt elrendeltek Németországban, Ausztriában, Szlovéniában is. Szlovénia miután először tárt karokkal fogadta azokat, akik a háború elől menekülnek, úgy döntött, hogy felállít egy kerítést a Horvátországgal közös határán. Más országok, mint Dánia, Norvégia és Finnország is megszigorították a menedékjog megadásának feltételeit. Most, a vérfürdő mindent rendkívüli módon problémássá tett. Egy szíriai útlevél megtalálása egy párizsi öngyilkos merénylő holttestének közelében, tartósan megnövelte a bizalmatlanságot, a félelmet, hogy a terroristák arra használják a menekültválságot, hogy bejussanak az EU-ba. Az európai külügyminiszterek a következő pénteken foglalkoznak ezzel a problémával, de már mos megjelentek olyan hangok, amelyek, félő, újabb akadályokat gördítenek a megoldás elé. Olyanok, mint Szlovákia miniszterelnökének kijelentése: „Remélem, hogy az embereknek ez most felnyitja a szemét.” Az új lengyelországi kormány, Európa szempontjából illetékes személye előre felhívta a figyelmet arra, hogy annak a fényében, ami Franciaországban történt, „nincsenek politikai lehetőségeik” alkalmazni a megállapodást a menekültek elhelyezésére. Bulgária vezetői és más keleti országok hasonló feltételeket fogalmaztak meg.

A válság kezelésének csődje, párosulva az elért megállapodások bizonytalanságával, az Európai Unió további gyengülésével fenyeget. A krízis egységes megoldásának hiánya, a retinákba égett párizsi képekkel együtt, a menedékjog szempontjából legnyitottabb országokat, Svédországot és Németországot is meghátrálásra kényszerítik. A szociáldemokrata svéd kormány figyelmeztetett arra, hogy nem tudnak több menekültet befogadni. Svédországban a népességhez viszonyítva a legnagyobb a menekültek aránya. Abszolút számokban Németország vállalta a legnagyobb kvótát. Berlin sürgős segítségre szorul. Európa egysége attól függ hogy Merkel – a menekültválságból eredő belső politikai nyomás ellenére – fenn tudja-e tartani az elképzeléseit, és meg tudja-e tartani vezető szerepét a döntő pillanatban.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, úgy gondolja képes véghezvinni a menekültek elosztásának kérdését, és tegnap, nagyon egyértelműen kijelentette, hogy a vezetők nem adhatják fel „az első reagálások után”. Azonban a helyzet már Párizs előtt elkeserítő volt: majdnem két hónappal azután, hogy megszületett a megegyezés 160.000 menekült elosztásáról az EU különböző országai között, mindössze 147 személy került áthelyezésre. A Bizottságnak nehézséget okoz az is, hogy összegyűjtsön 3.000 millió eurónyi kötelezettségvállalást Törökországgal, hogy segítsen gondoskodni 2,2 millió szíriairól az országban, és így elkerülje azt, hogy azok megpróbáljanak Európába jönni. A múlt heti máltai csúcstalálkozón már volt egy sikertelen próbálkozás arra, hogy megoldást találjanak a válságra, amely jelenleg arrafelé halad, hogy a lehető legrosszabb forgatókönyv következzen be: – „Aki tudja, mentse magát!”.

EL PAÍS 16 NOV 2015 - 00:00 CET

Más presión sobre la UE (El País)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr948083654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Piszkos Freud 2015.11.16. 23:29:16

Az írás következetesen megoldásként hivatkozik a kvótára, pedig az csak tüneti kezelés. Megoldásról eddig elég kevesen beszéltek. Juncker és Merkel általában nem.

Brix 2015.11.16. 23:39:26

Nem lesz semmiféle elosztás, mivel sem az elosztandó , sem pedig a befogadásra kijelölt nem akarja. Mindenki sza...ik , a brüsszeli bürokraták és Merkel fejére! A közép-európai vezetők nem hülyék , hogy elfogadják az irracionális diktátumot, ami a politikiai bukásukat jelentené odahaza. Az migránsok is csak a német, svéd, norvég letelepedésre hajtanak ,és erőszakkal fellépnének azok ellen , akik akaratuk ellenére át akarnák költöztetni őket egy szegényebb országba. A "legrosszabb forgatókönyv " bevezetője már meg is történt...Innentől nyitva az út a polgárháborúra, a nép- és fajirtásra...

E.Katolnai 2015.11.17. 06:06:59

a svéd nép megfogja kapni jutalmát a mohamedán pátyolgásért, ellehet érni a dokofilmet, amiben malmöi zsidók arról panaszkodnak, h fényes nappal megtámadják, megrugdossák őket a mohamedánok. csak remélni merem, h a svédeket is hamarosan egyre nagyobb számban fogják ütni-rugni, és akkor talán végre rájönnek, h a szarnak szar ize van ...

maxval bircaman meghízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.17. 06:12:21

Én közíróként régen igyekszem felnyitni a szemeteket, hogy a multikultúrális libsizmus, az imperialista tőkepénzesek trójai falova a társadalom kifosztásához.

bkkzol 2015.11.17. 07:01:04

2 az 1-ben megoldásom lenne. A II. világhábrús lengyel példát véve például angliai -lengyel hadsereg. Németországi-szír hadsereget kiképezni,szervezni. Ha már mindenki szír lett hirtelen akkor összeszedni a sok életerős férfit hadsereget szervezni belőlük (játékfegyverekkel) és visszadobni őket a hazájuk felszabadítására (ott kaphatnak éles fegyvert). Miután legyőzték az Iszlám államot jöhet a családegyesítés. Az Európában maradt nőket, gyerekeket is visszaküldeni a hazájukba!

FikkFakk 2015.11.17. 07:08:08

Megoldas....? Menekultek hazadeportalasa, harcoljanak meg a hazajukert. Az megoldas.

Exploiter 2015.11.17. 07:46:23

Mintha valami tragikus vígjátékot nézne az ember.
De ne félj, a megoldást nem akadályozza a mostani helyzet. Menni fog, csak előbb tényleg kell egy normális megoldás. Ha ezt a kvótázós marhaságot ellehetetleníti a robbantgatás, az csak egy lépés a jó irányba.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.11.17. 09:33:26

"Az európai külügyminiszterek a következő pénteken foglalkoznak ezzel a problémával, de már mos megjelentek olyan hangok, amelyek, félő, újabb akadályokat gördítenek a megoldás elé. Olyanok, mint Szlovákia miniszterelnökének kijelentése: „Remélem, hogy az embereknek ez most felnyitja a szemét.” Az új lengyelországi kormány, Európa szempontjából illetékes személye előre felhívta a figyelmet arra, hogy annak a fényében, ami Franciaországban történt, „nincsenek politikai lehetőségeik” alkalmazni a megállapodást a menekültek elhelyezésére."

Miből gondolja a posztoló, hogy a "menekültek" kvóta szerinti szétosztása egyenlő a migránskérdés megoldásával? Attól, hogy a brüsszeli EU-politikusok ezt szajkózzák, ez még orbitális hazugság marad.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.11.17. 09:36:39

@E.Katolnai:

A svéd hatóságok következetesen svédnek nevezik az iszlám bevándorlókat. Ha következetesek akarnak maradni, akkor azt is el kell ismerniük, hogy svédek támadják és rugdossák meg zsidókat. Következésképpen a svédek rendkívül antiszemiták lettek.

Remélem, ezért a zsidó szervezetektől megkapják ugyanazt a nemzetközi elítélést, amit Magyarország megkapott pár szórványos esetért.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.11.17. 09:39:54

"Európa egysége attól függ hogy Merkel – a menekültválságból eredő belső politikai nyomás ellenére – fenn tudja-e tartani az elképzeléseit, és meg tudja-e tartani vezető szerepét a döntő pillanatban."

Egyetértek a fentimegállapítással: Ha Merkel sikeresen megtartja vezető szerepét, akkor ezzel drámaian felgyorsul Európa egységének felbomlása.

Toadwart66 2015.11.17. 10:47:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem én gondolom, az az el País egyik kommentárja, szerző nem szerepel. De a cikk végén ők is azt írják, hogy reménytelen az egységes fellépés. Ez azért nem jó, mert így az országok így elkezdenek egymással civakodni. Még Sárközy is beindult, pedig a franciáknak, most mindet félre kéne tenniük. 4,6 millió muszlim él az országukban. A nagyszüleik még a háború után kaptak állampolgárságot, amikor Algéria Franciaország megyéje volt. Valahol az olvastam 10000 körüli lehet jelenleg a radikálisok száma. Egy majdnem 5 milliós társaságban nehéz őket elkapni. Francia állampolgárok, szabadon mozoghatnak és angolul franciául beszélnek. Németországban majdnem 5 millió muszlim él, de ők törökök, ők nem radikálisak.

Toadwart66 2015.11.17. 10:55:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ha Merkel sikeresen megtartja vezető szerepét, akkor ezzel drámaian felgyorsul Európa egységének felbomlása" nem biztos. Lehet, hogy kétlépcsőssé teszi az EU-t. A nettó befizetők szorosabb kapcsolatot alakítanak ki. 2017-től lesz a helyzet érdekes. Akkor derül ki, hogy a kelet-európai országok megállnak-e a saját lábukon. Meglátjuk. Jósolni nem lehet. Most az lenne a fontos, hogy vágják el a Kalifátus fegyver és pénz utánpótlását. Sokan dezertálnak tőlük, ezért most Európában akarnak végrehajtani merényleteket, hogy a morál megmaradjon.

Szalay Miklós 2015.11.17. 11:19:37

Aki még nem látta volna, annak továbbra is ajánlom a következő módszeres, körültekintő és kiegyensúlyozott összefoglalót a menekültkérdésről. Nem mai gyerek, de továbbra is aktuális.

egyvilag.blog.hu/2015/09/30/egyeb_a_menekultkerdesrol_ketto

Annyiban is más, mint a többi, hogy megpróbál megállni középen, megfelelően figyelembe venni mind a menekültek, mind a befogadók érdekeit.

jágör68 2015.11.17. 11:27:28

Ezek a terrorista útlevelek nagyon jó anyagból lehetnek.
Érdemes lenne elgondolkodni az építészeti hasznosításukon...

s14.postimg.org/uew8k99tt/pasport.jpg

Valamint, a NATO- főhadiszállás, Brüsszel tele van terroristákkal.
Ennyire hülyék lennének- vagy- a másikra nem is merek gondolni.
Ki emlékszik még a Gladio- hadműveletekre?

Mr. Rustical 2015.11.17. 12:15:18

Tényleg csak csodálkozni tudok azon, hogy ekkora marhaságok kijönnek valakinek a fejéből, leírja, kinyomtatják, és még akad ember, aki meg is osztja.
Először is, a logika legelemibb szabályaira fütyül az írás. Mitől lenne "megoldás" a kvótarendszer? Mindenki tudja, hogy az csak egy politikai hoax, gumicsont, hogy legyen mit rágni. Sem a migránsok, sem a befogadásra kijelölt országok nem akarják. Még maga Juncker sem tud annyit inni, hogy egy percig is komolyan gondolja ezt a "megoldást".
Másodszor, miért lenne a kvótázás azonos a megoldással? Vannak valódi megoldási javaslatok, tartásdíj Törökországnak a szírek után, közös EUs határellenőrzés, bejutás megakadályozása, 0 készpénz a mégis beérkező migránsok kezébe, gyors kiutasítási eljárások, és világos kommunikáció arról, hogy ne jöjjön ide senki. Ezeknek az esélye nem csökkent, bár nem is fog nőni, amíg az európai médiában öngyűlölő elmebetegek a hangadók, a politika meg hozzájuk igazodik.
Harmadszor, hogy lehet valaki annyira elborult, hogy a mészárlások másnapján a további hóhérok nehéz helyzetéről siránkozik, akiket esetleg -ó borzalom- nem buszoztatnak majd ingyen és bérmentve a kiszemelt merényletek helyszínére, hanem ne adj Isten vonategyet kell venniük, hogy robbanthassanak egy jóízűt.

konrada 2015.11.17. 12:57:25

"a menekültek folyamatos elosztásának hiánya hatással lett a Schengeni övezetre és a személyek szabad mozgására. "
Ez tényleg baromság. A menekültek célja az, hogy a gazdagabb befogadó országokba kerüljenek, oda, ahol a rokonaik, barátaik, ismerőseik is laknak.
Azaz őket csak úgy lehetne kiosztani olyan szegény perifériákra - ahol se ismerőse, se olyan jó élet, és ez utóbbi miatt kisebb befogadó kedv is van - ha a szabad mozgásukban akadályozzák.
Vagyis pont ez a megoldás akadályozná a szabad mozgást...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.11.17. 13:04:29

A Charlie Hebdo idiotizmusától és cinizmusától kifordul a belem:

index.hu/kulfold/2015/11/16/parizs_merenylet_terror_iszlam_allam/a_parizsi_terrorra_reagal_a_charlie_hebdo/

Érdekes, amikor az ő újságíróikat mészárolták le, nem írtak valami ilyesmit:

"„Fegyvereik vannak. Bosszantsuk őket, van még bőven újságírónk”"

Toadwart66 2015.11.17. 13:06:04

@Mr. Rustical: Írjál nekik. Mond meg, hogy te egy kelet-európai geopolitikai szakértő vagy. Azt nem tudom mennyit fizetnek egy cikkért, de hátha bejön.
elpais.com/estaticos/contacte/

Toadwart66 2015.11.17. 13:11:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Na jó, nálunk is vannak ilyen igénytelen lapok, de ezek a periférián vannak. Nem is tudom kiknek írják. Amikor az orosz gép felrobbantásán viccelődtek, az nagyon ocsmány volt. Ilyen a lelkük. Én visszataszítónak találom, de valakik megveszik.

dukeekud 2015.11.17. 16:25:52

" párizsi támadások megnehezítik a menekültválság megoldását"

A problema kezelesenek elso es legfontosabb lepese, hogy mondjuk ki:

EZEK NEM MENEKULTEK, MENEKULTEK NINCSENNEK. A menekult szo hasznalatat kene eloszor megszuntetni, betiltani.

Menekultek helyett, POFATLAN AGGRESSZIV ILLEGALIS GAZDASAGI BEVANDORLOK VANNAK, kiegeszitve terroristakkal.
Ebbol a poziciobol kene indulni, amikor a megoldast keresuk.
süti beállítások módosítása