Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Lex London

Eszes Beáta írása

2016. június 25. - Toadwart66

Óriási szerencse, hogy a kilépés traumája egy multikulti kultúrállamnál csapódott be. Az európai identitástudatot most először látom közösségi szinten működni.

cache_2471279054_jpg.png

Kaya Mar brit karikatúrista festménye. Forrás: http://www.kayamarart.com/

A reggeli sokkhatásból, a Magyarországon is felrobbant online hírportálokon és közösségi hálón folytatott élénk vitákban délutánra eljutottam a Brexit üdvözléséig.

A #londependence híre, miszerint London kinyilvánítaná függetlenségét és ezzel uniós tagságát, többekben megdöbbenést vagy legalább őszinte érdeklődést váltott ki. A reakció az uniós identitás és a jogbiztonság ünnepe. Erre a gondolatmenetre visszatérek lentebb.

Nagy-Britannia az európai uniós tagságról szóló, a kilépők gyenge többségét hozó népszavazás eredménye után beindult reakciók történelmi jelentőségűek: egy feudális, anakronisztikus kreáció érkezett el rég megérdemelt sorsához: Nagy-Britannia immáron nem csupán foci EB-ken demonstrálhatja a bezsebelendő, fordulónként járó milliós bevételek érdekében, hogy a porlepte birodalom csak nippeken és a brit fehér fiúk fejében létezik csak. Érthetetlen módon külön indul sportversenyeken Anglia, Skócia, Észak-Írország és Wales, ám ezt a regionális függetlenséget szeretné megtagadni az Európai Unióban egyenlő jogokkal bíró állampolgáraitól.

Arról szó se essék, hogy a királyi családot már rég egy viaszmúzeumban kellene csak mutogatni. Megdöbbentő számomra, hogy a XXI. században női ideál lehet olyasvalaki – Katalin hercegnő – és nőtársainak százai, akiket az anyjuk azért irat be kemény fontezrekért egy bizonyos egyetemre, hátha beszédülnek egy trónörökös ágyába. Ez a középkor világa. Ausztrália és Új-Zéland megtehetné azt a szívességet, hogy elindítja a trónfosztási hullámot.

Skócia már felmelegítette függetlenségi vágyát, MOST VISZONT MÁR nem csak nacionalista az üzenet: a brit közösségből kilépéssel skótföld az EU-tagság mellett tenné le a voksot.

Az írországi republikánus párt, a Sinn Féin bejelentette egy egységes Írország lehetőségét. A bruttó budapestnyi lakossal bíró Wales pedig majd eldönti, szeretne-e a kisangol ambíciókhoz bábként tovább asszisztálni, amihez remekül hozzászokott mintegy 800 éve, vagy élvezni óhajtja a politikai önrendelkezést az EU-ban.

Visszatérve London függetlenségi óhajához. Az érvek, miszerint London nemzetközi város, szép és igaz. Ennél viszont jóval erősebb jogi háttér van az EU-hoz kötődés deklarálására: az EU-ba belépést a tagállamok nemzeti népszavazással erősítették meg, tehát nem csupán államok, de állampolgárok is közvetlenül szerződést kötöttek az uniós tagságról. Minden EU-tagállam állampolgára egyben európai uniós állampolgársággal is bír: ez egy létező, jogképes identitás. Az uniónak saját parlamentje van, a frakciókat nem tagállamok, hanem pártcsaládok alkotják. Közvetlenül szavazunk, egyénenként az Európai Parlament tagjaira. Az uniós jog felette áll a nemzeti jognak, ezt a belépést megelőző többéves jogharmonizáció biztosítja, hogy ütközés se legyen, de vitás esetben az uniós jog érvényesül.

Az európai állampolgárság egy önálló jogi státusz a nemzeti mellett, sőt, a felett, hozzácsatolt egyéni állampolgári jogokkal: egyéni, nemzetállami sérelmek európai bíróság előtti jogorvoslati lehetőségével, uniós társadalombiztosítás, nyugdíj, oktatásban való részvételi jog, uniós családjog, cégjog, öröklésjog, szabad munkaerőmozgás, hogy csak a legfontosabbakat említsem az uniós jog és az uniós alappillérek területei közül. Ezek egyénileg szerzett jogok is egyben. Szerzett jogokat elvenni, egyéni és közösségi jogfosztást véghezvinni a XX. század hitleri és velük kollaboráló államok mentalitását idézi. Meglepő, hogy az állampolgári jogfosztás intézményét épp a hitleri hatalmat legyőző szövetséges erők egyik tagja melegítené fel.

Az egyéni jogok lényege, hogy sosem lehet visszalépés bennük. Ez egy olyan egyenlőtlen erőviszonyokat szabályozó területen, mint a munkajog is alapvetés.

Az Európai Unió története nem csupán egy gazdasági szerződés, amitől a felek kellő indoklással bármikor elállhatnak. Különösen, hogy az uniós szerződések egyike, az ún. maastrichti szerződés 1993-ban történő hatályba lépésétől kezdve politikai unióról is beszélünk az EU esetében, amely röviden a nemzetállamok felettiséget, a szupranacionalizmust jelenti.

Az unió fejlődése demokrácia- és jogfejlődés is, amelyben a visszalépés a civilizáció és a jogbiztonság feladása. Nem véletlen, hogy az EU szerződéseiben a kilépést leíró passzus sokáig nem lett rendesen kidolgozva. Még a vám- majd gazdasági unió idején sem gondoltak arra, hogy ez ne egy hosszú távú, a gazdasági érdekközösségen túlmutató értékközösség legyen. Az Unió őse, az ESZAK, az Európai Szén- és Acélközösség alapeszméje nem csupán gazdasági érdekekre, hanem a nemzetek közti megbékélésre lett alapozva, a gazdasági közösség ehhez egy eszköz volt. Két- vagy többoldalú gazdasági egyezmények több száz éve működtek a világban, a montánuniós elképzelés egyértelműen ezen túlmutató idea volt a kezdetektől fogva.

London és a maradáspártiak vágya tehát az európai értékközösség eszméje és szerződése alapján valamint európai uniós állampolgári jogon megvalósítható.

Egy ma még Nagy-Britanniának nevezett kreáció, ha akarja, megnevezett és igazolt tagok aláírásával kimondhatja kilépési szándékát a megnevezett személyek számára, de a belépéssel uniós állampolgárrá is vált emberek mindegyike felett nem dönthet.

Nagy-Britannia határa nem súlyosabb papíron, nem erősebb tintával - mint az uniós alapszerződésekben szereplő tagsága - deklarált csak: a brit közösség léte sem kőbevésett..

Óriási szerencse, hogy a kilépés traumája egy multikulti kultúrállamnál csapódott be. Az európai identitástudatot most először látom közösségi szinten proaktívan működni. Magyarország főleg az orbáni diktatúrában elszenvedett sérelmei jogorvoslati lehetőségének és a demokrácia megmaradt értékeibe kapaszkodásnak tekinti az uniót, azon belül is főleg a Strasbourgi Bíróságot. A kormány és sokan mások csupán egy jó mély és kövér pénztárcát látnak az unióban. Viszont nincs európai identitástudatunk, és ha kevesek igényt is tartanak erre, nem működtetik.

London multikulti közössége, élén egy migrációs hátterű polgármesterrel lesz képes először megmutatni, mire való az európai állampolgári jog, hogy valóban értékközösséget és jövőt látnak az unióban.

Egy görögöket vagy magyarokat szankcionáló kirúgással egy lehetséges uniós történelmi fordulat csak a büntetéssel és a nacionalista vágyakkal kapcsolódna össze. Nagy-Britannia visszafordíthatatlan szétesésével, London forradalmi lépésével, az uniós tagságban maradással viszont – még egy pótreferendum mellett is Skócia, a maradáspárti városok és régiók garanciákat fognak megteremteni hasonló esetekre, amit a porlepte Britannia nem képes már garantálni – az uniós identitástudat előremutató, pozitív eredményre irányuló lépés lenne. Egy olyan közösségi megerősítés, hogy működik az európai eszme, működik az egyéni és európai jogbiztonság, az európai jogok kikövetelése, a jogokkal élés. Az indok nem az adósságok ki- vagy nem fizetése lenne: a megvalósítandó cél a jog és szabadság diadala lehet.

London és Skócia precedens értékű lépése komoly intés lenne Orbán Viktor és társai számára. Brüsszel, az Európai Unió, London, a multikultúra üzen Magyarországnak:

ki lehet lépni Orbániából, mert európai uniós állampolgárok vagyunk. A nemzeti határok egy XIX. századi elavult kreáció. A nacionalizmus, a nemzetmítosz a népirtásban és a XX. századi világháborúkban bizonyította kudarcát.

Egy esetleges magyar kilépési vággyal önként fognak határmenti régiók még uniós országhoz csatlakozni: bizony, bárki átlép egy uniós tag Romániához vagy Szlovéniához, Sopron hűsége a budapesti vízfejhez meg erősen kérdéses lesz egy osztrák kultúra vonzásában. Ahogy a magyar idegenrendészeti erőfitogtatásokat megkerülve egy határontúli magyar uniós taggá válva már nem értékeli ezt a pusztán jogfosztásban és diktatúrában megnyilvánuló mélymagyarkodást. Ahogy egy Nagy-Magyarország matricás autóra is felteszi bárki a szlovák rendszámot, ha ott előnyösebben bánnak vele és autójával.

A közösségi hálón korábban 70 %-ban unióellenes magyar kommentelő hangok ma egyként ítélték el Cameront és a kilépést.

Az uniós elköteleződés egyéni és választott közösségek mentén történő deklarálása nem utópia. Keleti szomszédunkban országokat annektálnak, és készpénznek vesszük, kötelességünknek érezzük elismerni. Miközben a mi valóságunk 2004 óta nem kezel határokat, kevesebb papír kell ma az unióban utazni, mint egy magyar postán egy levelet átvenni.

1993 óta csak rajtunk áll, hogy valóban működtessük a politikai uniót.

A közösségi összetartozást a tagok nyilvánítják ki, saját európai uniós állampolgári jogon. Vezetőink közpénzen, adónkból élő, valójában csak általunk hatalommal felruházott, ha akarjuk, senkik. Szolnokalsón állított székelykapuval és faluvégi gigastadionra kötött pántlikával senkinek nem lesz jobb az élete, nem fog jobban beszélni magyarul, nem keres többet, és nem él meg tisztességgel nyugdíjasként is.

Az uniós 7 régiónk létezik, amelyik a jövőbeni alapja a földrajzi tagolódásra, a járási kisbírót és a drótkerítést hagyjuk Orbánra.

Lex London! Lesz függetlenség és európai identitás!

Csak akarni kell. Az európai jog mellettünk áll. Ha egy életfogytiglanra ítélt élni tud vele Strasbourgban, mi miért nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr658838736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2016.06.25. 11:43:22

Amit írsz baromság. Nagy Britannia az EU-ba szavazással lépett be. Ennek során a többségi vélemény döntött minden brit emberről. Ugyanilyen szavazással lépnek ki, tehát itt is a többségi vélemény dönt minden emberről.

Olyan nincs, hogy befele irányban a kollektív döntés mindenkire érvényes, kifelé meg nem.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2016.06.25. 11:45:19

A skótok, walesiek, észak-írek előbb elszakadnak, utána léphetnek vissza az EU-ba. De csak,ha el tudnak szakadni. London elszakadása szatirikus ötletnek ó, de azért komolyan véve lássuk már be, hogy nem lehetséges! Nem szavazhat minden város arról, hogy elszakadjon.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.25. 11:48:43

"külön indul sportversenyeken Anglia, Skócia, Észak-Írország és Wales"

Csak a fociban és még pár sportban.Ennek alapja hagyomány. Mint ahogy Kínának is három csapata van még az olimpián is: Makaó, Hongkong, s a többi rész.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.25. 11:51:59

"Az európai állampolgárság egy önálló jogi státusz a nemzeti mellett"

Nem igaz, hanem ez egy KIEGÉSZÍTŐ állampolgárság. Nem tudod sehogy se megszerezni az EU-állampolgárságot, csak ha megszerzed egy EU-tgaállam állampolgárságát, s lemondani se tudsz az EU-állampolgárságról.

Ez kb. olyan mint a puertoricói állampolgárság. Mindenképpen együtt jár az amerikaival,, s külön nem működik. Nem lehetsz csak puertoricói állampolgár.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.25. 12:00:24

@Brendel Mátyás:

Észak-Írország zöme nem akar Írországhoz csatlakozni. Minden közvéleménykutatás ezt jelzi.

Wales se akar elszakadni. Gibraltár se,

Esetleg Skócia igen.

Jude 2016.06.25. 13:55:01

Budapest sem Orbániát választaná az EU helyett, az tuti.

David Bowman 2016.06.25. 18:13:38

Talán épp ezért léptek ki. Szegények. Nyugat Pakisztánból nem lessz többet Anglia, ahogy a halászléből se lessz többé akvárium.

bringás bosszantó 2016.06.26. 10:54:30

"ki lehet lépni Orbániából"

Van egy nagyon fáin választóvonal az országban. Úgy hívják, hogy Tisza.
Az összes agyhalott orbánistát és a vezéreiket bedelegálni a Tisza - román határ közötti területre, oszt azt csinálnak a szeretett balkánjuk közelében amit akarnak. A normális emberek meg maradnak az EU közeli területen, oszt mindenki jól járt. Agyhalottaknak megvan a vágyuk, élhetnek a szennyben és a mocsokban, dolgozhatnak a földeken a fideSSjobbikkdnp selejtes földesurainak éhbérért, mi meg elvagyunk Európával.

lifecracker 2016.06.26. 11:07:31

@bringás bosszantó: Hogy dogolne meg az osszes hozzad hasonlo unionista patkany. Nektek mindegy, hogy EU, vagy Szovjetunio, csak legyen folotted valami zsido akinek a faszat lehet szopkodni.

Afrika steht an der Elbe 2016.06.26. 12:27:06

@bringás bosszantó:
Jól mondod, csináltatok már ilyet. Amikor az ÁVH-s apád és az ÁHV-s apád idejében a Hortobágyra deportáltátok a jónépet. Hiába, a régi szép idők.

2016.06.26. 12:45:09

Ha eljön a pillanat, amikor London kimondja a függetlenségét és londoniak - élükön nyilván új polgármesterükkel és csapatával - rendeznek némi műsort a brit államhoz még ragaszkodó őslakosok között, a brit hadsereg be fog vonulni és érdekes pillanatoknak leszünk tanúi.
Nos, a Londonba bevonuló brit haderő főparancsnokának tudok ajánlani egy remek szöveget. Nem egészen friss, de pont illik a helyzethez, és - ami a legfontosabb - a szerzői jogi védelem is lejárt már.
A szöveg egészen élő lesz, különösen azért is, mert más sem hallunk, mint hogy a mucsai vidékiek szavazták ki a felsőbbrendű intelligenciájú londoniakat az EU-ból.
Szóval a szöveg:
"Szerettük, becéztük ezt a várost, amely az elmúlt évben a nemzet megrontója lett. Tetemre hívom itt a Temze partján a brit fővárost: ez a város megtagadta ezeréves múltját, ez a város sárba tiporta koronáját, nemzeti színeit és kék (esetleg zöld vagy szivárványszínű, majd meglátjuk) rongyokba öltözött. Ez a város börtönre vetette, kiüldözte a hazából annak legjobbjait és egy év alatt elprédálta összes javainkat. (Erre vélhetően sem idejük, sem módjuk nem lesz, de idézni csak pontosan szabad.) De minél jobban közeledtünk, annál jobban leolvadt szívünkről a jég, és készek vagyunk megbocsátani. Megbocsátunk akkor, hogy ha ez a megtévelyedett város visszatér megint a hazájához, szívéből, lelkéből szeretni fogja a rögöt, amelyben hőseink csontjai porladoznak, szeretni azt a rögöt, amelyet verítékes homlokkal munkálnak falusi testvéreink, szeretni a koronát, a György-keresztet. Katonáim, miután földjeikről betakarították Isten áldását, fegyvert vettek a kezükbe, hogy rendet teremtsenek itt e hazában."

Vagy valami ilyesmi...

:-)

Amúgy véleményem szerint remek kis polgárháborús kiindulási pontokat vázolt fel a szerző.

Azt pedig még külön szeretném megérni, amikor a független és ej de nagyon européer London muszlim lakói úgy döntenek, hogy ideje, hogy egy kissé megreformálják azt az ő ízlésük szerint kissé túlzottan világias városállamot.

na4 2016.06.26. 12:47:29

OMG micsoda magasztos eszmefuttatás, csak éppen lófaszt sem érdekel. A fö üzenet az, hogy eldölt az elsö dominó, és az EU-nak kampó.

illaim 2016.06.26. 13:02:45

@BircaHang Média szerkesztősége: Megint hazudsz kgb-s! Jó vastag bőr van a pofádon b+!

illaim 2016.06.26. 13:05:11

@lifecracker: Még te átkozódsz te köcsög? Először a fejedbe tegyél rendet te hűdemélymagyar, hiszen még egy tisztességes magyar hangzású nicknévet se vagy képes választani hülyegyerek!

Afrika steht an der Elbe 2016.06.26. 13:28:13

@Balango:
Ez zseniális hozzászólás:DDDDD
süti beállítások módosítása