Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

A zöldborsó lelke

2018. január 16. - Toadwart66

zb1-620x350.jpg

 

Dr. Eugen Pawlow, a méltán híres pszichoanalitikus és sikeres reményszerző, „A lélek, ahogy azt én készítem” című művében a következőket írta:

„Az emberi lélek iszonyatosan bonyolult képzelmény. Annyira összetett, mint a finn nyelv 6 igetípusának használata egy nyári társasági összejövetelen. Kínomban talán a zöldborsóhoz tudnám hasonlítani, de fogalmam sincs, miért. Megfejthetetlen, titokzatos, kiszámíthatatlan. Valószínűleg nem is létezik, így mindannyian egy tömeges hallucináció áldozatai vagyunk. Ezzel szemben a zöldborsó valóban létező, megfogatható, sőt emberi fogyasztásra kiválóan alkalmas zöldségféle, talán ez különbözteti meg alapvetően az emberi lélektől.”

Pawlow említett műve meglepően nagy példányszámban fogyott a könyvpiacon. A szerző könyvét több nyelven is megjelentették, amely mindenhol sikert aratott. Finn nyelven, az igetípusok elképesztően bonyolult használata miatt sajnos képtelenek voltak kiadni.

A könyv hatalmas sikeréhez az is hozzájárulhatott, hogy remekül megválasztott címe alapján az olvasók nagy része meg volt győződve arról, Dr. Pawlow egy ezoterikus szakácskönyvet írt, bár sokan hiányolták a kötetből a tetszetős, színes fotókat, legfőképpen pedig az ízletes, egzotikus lélektani recepteket.

Ezen szerencsés tévedés következtében a szerző tisztes jövedelemre tett szert, ami nagyban megnövelte népszerűségét örökösei körében, akik eddig nem nagyon foglalkoztak Dr. Eugen Pawlow létezésével. Közönyös viselkedésükön ugyan ezután sem változtattak, de Pawlow elkövetkezendő halálának tisztázandó körülményei rendkívül népszerű társalgási témává váltak a családi összejövetelek alkalmával. Pawlow ezen beszélgetések során a hirtelen és sikeres cápadámadást részesítette előnyben, mivel szerinte ezzel az egyszerű módszerrel minimálisra lehet csökkenteni mind a kórházi, mind a temetkezési költségeket.

Szakmai körökben kétkedéssel és értetlenséggel fogadták Dr. Pawlow bizarr állítását, de érdemben senki sem tudta megcáfolni azt, hogy az emberi lélek a zöldborsóra hasonlít. Dr. Aleksi Haapanen lélekgyógyász, a pszichoanalitikus finn szauna alkalmazásának egyik legkiemelkedőbb szakértője szakmai közleményében ádáz munkával, 22.351 darab különböző tárgyat sorolt fel, amely szerinte ugyanúgy hasonlíthat az emberi lélekre, mint a Pawlow által említett zöldborsó. A közkedvelt zöldségfélét azonban ő sem tudta véglegesen kizárni a potenciális jelöltek sorából. Legfőbb ellenérvként csupán a finn nyelv 6 igetípusát tudta felhozni, ezt viszont senki sem volt képes megérteni. 

Az Amerikai Borsótermesztők és Gyűjtők Szövetsége eleinte bizalmatlanul fogadta Pawlow megállapításait. Véleményük szerint a zöldborsó jóval egyszerűbben megfejthető, mint az emberi lélek. Több évszázados termelési tapasztalatokra hivatkoztak, és kiemelték, zöldborsó esetében megfejtés helyett a kifejtés a szakmailag szabatos kifejezés. Dr. Eugen Pawlow művének megjelenése után azonban a zöldborsó világpiaci ára lassan, de biztosan emelkedni kezdett, ennek hatására a Szövetség célszerűnek tartotta azt, hogy később megjelentessenek egy közleményt, „Lehet benne valami” címmel. A professzor tiszteletére egy új zöldborsófajtát „Henki” néven jegyeztettek be. A szó finnül lelket jelent és szerencsére semmi köze sincs egyik megátalkodott, finn igetípushoz sem.

Az emberi lélek és a zöldborsó közötti megdöbbentő hasonlóság minden bizonnyal Jeremy „Herneet” Nehleber, denveri szőnyeg- és posztókereskedő számára hozta a legnagyobb anyagi elismerést. Herneet éppen profitváltáson törte a fejét. Eleinte egy, az összes szövetségi államra kiterjedő, finn gyorsnyelviskola-lánc kiépítését tervezte, de miután értesült a finn igetípusok és a mexikói-drogkartellek között történt véres leszámolásokról, azonnal letett grandiózus tervéről.

Egy rendkívül összetett orvosi műhiba, valamint néhány ügyvédi túlkapás következtében Herneet kiváló zöldborsóföldeket örökölt Iowa államban. Amikor valamelyik bulvárlapból értesült Dr. Pawlow vitatott állításáról az emberi lélekkel kapcsolatban, azonnal belevágott egy tisztán üzleti alapon működő vallási szekta megalapításába.

Több, nagy példányszámban megjelenő lapban, valamint gyakran látogatott weboldalakon hirdetést jelentetett meg arról, hogy álmában megjelent neki Szűz Mária, aki egy pohár vizet kért tőle, majd közölte vele: – „Köszönöm, kedves Jeremy! Ez tényleg nagyon jól esett. Elviselhetetlenül tikkasztó ma a hőség. Úgy vélem a szentelt ostyáról ideje lenne áttérnetek a borsóra. Úgy értem, az Atya, a Fiú és Szentborsó nevében. Remélem mindezt nem veszed részemről tolakodásnak.”

Jól megtervezett reklámkampányának köszönhetően Herneet tiszteletes híveinek száma fél év alatt megközelítette a húszezret, a zöldborsó világpiaci ára pedig az egekbe szökött.

Iowa állam fővárosa, Des Moines a zöldborsóhívők Mekkájává vált. A 3 millió lakosú városka főterén egy 10 méter átmérőjű, bronzból készült zöldborsó-szobrot állítottak fel, amelynek tetején a megfeszített Krisztus volt látható, amint éppen borsót szorongat a markában. A katolikus egyház bálványimádásnak nyilvánította a zöldborsó iránti esztelen rajongást, saját híveit pedig eltiltotta annak fogyasztásától.

Jeremy Nehlebert a katolikus egyház kiközösítette. Az ekkor már dúsgazdag vallásalapító ezután közölte, ő soha életében nem volt katolikus csak próféta, majd beperelte az egyházat jogtalan excommunicatio miatt. A pert rövid úton meg is nyerte.

Dr. Eugen Pawlow egy bizalmas beszélgetés során elárulta, az emberi lelket csak azért hasonlította éppen a zöldborsóhoz, mivel ez jutott az eszébe, a kiadója pedig már nagyon sürgette kéziratának leadását. A történtek után azonban lassan az a meggyőződés alakult ki benne, hogy ebben az esetben véletlenül sikerült megragadnia a valóságot. Szerinte összetett biokémiai folyamatok, valamint néhány elektromos inger kölcsönös egymásra hatásáról lehet szó, amit érdemes lenne komolyabban megvizsgálni. Mint azt elmondta, a zöldborsó eddig minden esetben remek kísérleti alanynak bizonyult.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr2313576685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása