Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Csöbörből vödörbe?

2018. február 19. - Tölgyes Péter

vona-orban3.jpg

"Ugye, mi jó barátok" voltunk...

NYÍLT LEVELET – bár inkább kérelem az… - írt Elek István a Jobbik „tisztelt elnökének”, Vona Gábornak. Arra szeretné rábírni őt, hogy történelmi felelősségét átérezve (?) állapodjék meg a többi ellenzéki párttal az egyéni körzetekbeli közös jelöltállításról és valamiféle közösen vállalható minimumprogramról, sőt: egyfajta korlátozott rendszerváltó koalícióról. Szót ejt a demokratikus intézményrendszer, a fékek és ellensúlyok helyreállításának fontosságáról – és minderre megfelelő alanynak tartja levele címzettjét, „a legerősebb ellenzéki párt” elnökét.

http://hvg.hu/itthon/20180219_Nyilt_Level_Vona_Gaborhoz_a_Jobbik_elnokehez#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

Én viszont Elek Istvánt szeretném emlékeztetni a saját történelmi felelősségére. Anélkül, hogy felidézném, ő személyesen honnan indult és hol tart ma, arra kérem, tartózkodjék attól, hogy százezrek nevében fogalmazza meg a saját elképzeléseit. Először is, ha csak százezrek lennénk, akik az ellenzék - szorosabb vagy lazább - együttműködésében látják a NER leváltásának egyetlen békés lehetőségét, akkor eleve semmi értelme nem volna a szösszenetének. Könnyen belátható, hogy a Fidesz stabilan kétmilliós táborával szemben „százezreknek” semmi esélyük nem volna, tehát teljességgel szükségtelen lenne szélesre tárni a demokraták térfelének kapuját az általam például kifejezetten nem tisztelt Jobbik-elnök és csapata előtt, és még kérlelni is őt valamire, amit sem ő, sem a csapata nem akar igazán. Hozzáteszem: na de mi sem!

Természetesen nem csupán százezrekben mérhető a táborunk, de ettől még a fenti dolgozatot nem tartom többnek, mint lelkiismeret-furdalás elleni alkalmi gyógyszernek. Hogy az az Elek István, aki elég sokáig maga is tolta Orbánék szekerét, elmondhassa: ő személyesen mindent megpróbált a fordulat érdekében.

SZERINTEM nem kellett volna. Mármint mindent megpróbálnia. Én ugyanis - anélkül, hogy azt írnám, százezrek nevében - azok közé tartozom, akik egy mokkáskanálnyit sem hisznek el a Jobbik cukiságkampányából. Miért is hinném el, hogy valódi változás tanúi vagyunk, amikor semmi nem történt, ami hitelesíteni tudná azt. A mai napig nem rúgták ki azokat, akik EU-zászlót égettek, akik nyíltan zsidóztak, akik létrehozták és törvénybe ütközően oly sokáig fenn is tartották saját magánhadseregüket, akik szoros szövetséget alkotnak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal - amelynek alapítója és mindmáig tiszteletbeli elnöke, Toroczkai László immár két éve a Jobbik alelnöke -, de még csak elnézést sem kértek senkitől, akinek emberi mivoltába tapostak bele az évek során (sokan vannak ilyenek).

Elek István, aki sokáig ott állt Orbán mellett, igazán érzékelhetné, hogy a Jobbik, hónapokba sűrítve, hasonló utat szeretne bejárni, mint amilyent a Fidesz megtett, két évtized alatt. Igaz, Vona pártja - nem elhanyagolandó apróságként - a másik oldal, a szélsőjobb felől indult. Előbbi liberálisból lett jaj-de-nagyon konzervatívvá, egy időben az Európai Néppárt egyik oszlopává, majd amikor már kisajátította a hatalmat, annak totálissá növelése érdekében nagy lépésekkel indult a szélsőjobb felé. Hogy begyűjtse a Jobbik híveit is, felvállalva érte a radikalizálódás minden veszélyét. Vonáék ezzel szemben éppen onnan, a széljobbról igyekeznek befelé – nehéz lehetett elkerülni a totális karambolt… -, hogy a középhez jóval közelebbre pozícionálhassák magukat és ezáltal erősödjenek. Az ő céljuk, egyelőre, a hatalom megszerzése.  

DE NE LEGYEN senkiben szemernyi kétely: ez a TOVÁBBRA IS, változatlanul fasiszta gyülekezet a hatalommal a birtokában azonnal kimutatná a foga fehérjét. Na ez az, amiből nem kérünk! A gátlástalan hatalomtechnikus, a fasizálódástól sem visszariadó diktátor, Orbán ellenében nem szövetkezünk a gátlástalan hatalomtechnikus, fasiszta voltát most éppen álcázó Vonával. Mert semmivel sem tartjuk megnyugtatóbbnak a vödröt a csöbörnél.

Ja, és szerintem többen vagyunk, akik így gondolkodunk, mint azok a "százezrek", akiknek a nevében Elek István tollat ragadott. (Nem kellett volna, nem kérte őt erre senki.)

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr1113682862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sinus67 2018.02.19. 22:36:21

Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy Elek nem tegnap és nem ma változott meg.
Nem feltétlen értett egyet a fidesszel már 2006-ban sem.
Aztán - látva, hogy nem tudja az új fideszt felvállalni - inkább kiszállt és 2012-ben elment kecskét fejni.
Két tőgy masszírozása közben meg rájött, hogy szar van a palacsintában és rittyentett egy nyílt levelet!
Megvilágosult! Miérr baj az?
:)))

tireless treehugger 2018.02.19. 22:44:20

A fasizmus egyszer már legyőzte a feudalizmust. Pont jól jönnének megint hogy visszafordítsák az orbáni restaurációs folyamatot. Én egyébként is preferálom a nácik-fasiszták hatalomba emelését, odadnám nekik a szociális ügyeket meg az egészségügyet. Ha akarják vihetik a többit is, az oktatást és külügyet kivéve. A mostaninál csak jobb lehet, ez a fidesz kormány tényleg sokévtizedes mélypontot jelent. A jobbik nem egyszemélyes párt, sokkal demokratikusabbnak néznek ki mint a többi.

Tölgyes Péter 2018.02.20. 02:00:10

@tireless treehugger: Demokratikusabbnak néznek ki? Kérdezz csak rá Vona bármelyik szárnysegédjére, kikkel egyeztetett a "Vezér", mielőtt felvásárolta a környékbeli szupermarketek cukortartalékát. Senkivel. Ennyit a demokratikus kinézetről - jobban mondva látszatról. Amúgy meg a Jobbik nem más, mint egy nem túl jól álcázott üzleti vállalkozás; annak idején még a Magyar Gárda egyenruháit is családi "manufakturában" gyártatták, illetve a nagy kedveltségre tekintettel saját érdekeltségű shopokban árulták.

A demokratikusságot még csak egy lapon is említeni a jelenlegi Fidesszel és a Jobbikkal: szentségtörés.

Fábián András 2018.02.20. 15:44:46

Szerencsére a nyílt levél egy olyann műfaj,ami ttapasztalataim szerint egy eber biztosan nem olvas el,és az a címzett. Amúgy az írás minden sorával egyetértek.

Tölgyes Péter 2018.02.20. 16:30:49

@Fábián András: Abban meg végképp biztos vagyok, hogy még ha esetleg el is jut Elek István "levele" Vonához, semmilyen formában nem fog rá reagálni.

Fábián András 2018.02.20. 16:35:28

@Tölgyes Péter: Egészen biztos. A politikus nem figyelhet mindenkire.
süti beállítások módosítása