Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

A török szavazók érvei

Andrés Mourenza felvételei (Isztambul, 2015. október 30.)

2015. október 31. - Toadwart66

1446137004_024305_1446137614_album_normal.jpgMustafa Yerli: "Olyan elnöki rendszerre van szükségünk, mint az Egyesült Államoké"

Mustafa Yerli (45 éves), egy textilkereskedés tulajdonosa, azt reméli, hogy a jelenleg hatalmon lévő közép-jobboldali, konzervatív, iszlamista párt, az AKP (Adalet ve Kalkınma Partisi; Igazság és Fejlődés Pártja) visszanyeri az abszolút többségét: "A politikai instabilitás miatt, a forgalom 30 %-al esett vissza. Amikor az AKP egyedül kormányzott, az országban minden nagyon jól ment." Az üzletember úgy véli, hogy az előzetes közvélemény- kutatási eredmények szerinti koalíciós kormányzás "rossz előjel" a vállalkozások számára, mivel a 90-es évek keserves tapasztalatira emlékeztet, amikor a végrehajtó hatalmat két-három párt képviselte felváltva, mindegyik rövid ideig. "Az Európai Unióban talán működnek a koalíciós kormányok, de Törökországban nem. Itt olyan elnöki rendszerre lenne szükségünk, mint az Egyesült Államoké", mondja, kiemelve a jelenlegi török köztársasági elnök, Recep Tayyip Erdoğan elképzelését. Hozzáteszi: "Az Oszmán Birodalomban, egy embernek kellett parancsolnia. Egy járművet nem vezethet egyszerre két személy".

1446137004_024305_1446137592_album_normal.jpgSerkan: "El akarom távolítani a korrupt AKP-kormányt"

Serkan (26 éves), éppen munkát keres, miután leszerelt a katonaságtól, azt hangsúlyozza, hogy el kell távolítani a  korrupt AKP kormányt. Ezért fog a szociáldemokrata CHP-ra (Cumhuriyet Halk PartisiKöztársasági Néppárt) szavazni, annak ellenére, hogy a vezetőjéért, Kemal Kiliçdaroglu-ért, nem lelkesedik: "Rájuk szavazok, mert ők a fő ellenzéki párt, habár a vezetőjük, Kiliçdaroglu elég ostoba." A barátja Mehmet (27 éves), aki egy csemegeüzletben eladó, az iszlamistákat választja nem nagy meggyőződéssel: "Engem is bosszantanak a kormány korrupciós ügyei, de más pártok is lopnának, ha kormányra kerülnek." A két fiatalember Isztambul  konzervatív külvárosában Faith-ban lakik. A kormány nyitott kapuk politikája miatti több ezer szíriai menekült érkezése okán is panaszkodnak, mivel az ami jelentősen megemelte a lakbéreket.


1446137004_024305_1446137435_album_normal.jpgAli Osman: "Ha az AKP abszolút többséget szerez, minden megoldódik"

Ali Osman (56 éves) az AKP-ra fog szavazni, mert úgy hiszi, hogy az országban a jelenlegi erőszakhullám a külföldi hatalmak összeesküvése miatt van, mint ahogy azt a kormány hangoztatja: "Ha az európaiak nem támogatnák  a terrorista csoportokat, mint például a PKK-t (Kurdisztáni Munkáspárt; Partiya Karkerên Kurdistan), nem lennének ezek a problémáink." Nemrég ment nyugdíjba, miután éveken át az építőiparban dolgozott, egy olyan szektorban, amely jelentősen fellendült az iszlámista kormány három mandátuma alatt. "Ha az AKP abszolút többséget szerez, minden megoldódik, és minden jóra fordul." 

1446137004_024305_1446137568_album_normal.jpgHacer és Zuhal: "Nem bízunk egyik párt ígéreteiben sem"

Hacer (42 éves) és Zuhal (46 éves), egy ruhabolt eladói. Ők nem tudják, hogy kire szavazzanak. "Nem bízunk egyik párt ígéreteiben sem, mert végül mindig csak a saját érdekeiket védik." mondja Hacer. "Azelőtt az AKP-re szavaztunk, mivel jobb lett az egészségügy helyzete és a tömegközlekedés - teszi hozzá Zuhal - de már nem rájuk szavazunk, mivel korruptak lettek és felélesztették a háborút, ami rengeteg bizonytalanságot okozott." Zuhal szerint, a bizonytalan politika és a kormány elkötelezettsége a nagy bevásárlóközpontok iránt "nagyon megsebezte" a kiskereskedéseket: "Négy öt éve a dolgok rosszabbra fordultak. Két éve be kellett zárnom a saját üzletemet és vissza kellett mennem másokhoz alkalmazottnak."

1446137004_024305_1446137640_album_normal.jpgRidvan és Beytullah a baloldali HDP-re szavaznak : "Bárcsak vesztene az AKP"

A kurd Ridvan (23 éves) y Beytullah (19 éves), pincérként dolgoznak egy étteremben. A baloldali, kurdbarát HDP-re (Népi Demokratikus PártHalkların Demokratik Partisi) fognak szavazni: "Bízunk a párt vezetőjében,Selahattin Demirtaş-ban, mert tisztességes. Reméljük, hogy az AKP elveszíti a hatalmat, befejeződik az erőszak és mi ismét testvérként élhetünk." A háború újbóli kitörése a kurd területeken és feléledő törökországi támadások az utóbbi hónapokban, az iszlamista kormány miatt, csökkentette a turisták számát, amitől az étterem forgalma is függ. Ezenkívül, bíznak a HDP ígéreteiben, hogy növelik a szociális juttatásokat: "A fiatalok helyzete rossz, a minimálbér (nettó 296 euro) nagyon alacsony és sokan nem találnak munkát. A bátyám, aki tanár, két éve arra vár hogy munkához jusson, mivel nincsenek új álláshelyek az oktatásban", magyarázza Beytullah.

 1446137004_024305_1446137544_album_normal.jpgFaith a gazdaságra panaszkodik: "Ez nem a kormány bűne"

A 25 éves kurd fiatalember, aki Isztambulban él, a gazdaság állapotára panaszkodik. Az üzletének a fele nyereségét az orosz turisták hozták.  "De ez nem a kormány bűne, hanem az anarchiáé, melyet olyan erők okoztak, amelyek nem akarják, hogy az országunk fejlődjön." A fiatalember azt mondja, hogy nagyon szomorú azt látni, hogy a kurd területek ismét az erőszakba süllyednek két év békefolyamat után, amely stabilizálta a térséget. Ez a PKK (fegyveres kurd csoport) bűne, amely látta, hogy az AKP meggyengült a júniusi választásokon, és megpróbálta ezt kihasználni. "Ezért fogok az AKP-ra szavazni és remélem, hogy megszerzik az abszolút többséget".

1446137004_024305_1446137663_album_normal.jpgSena: "Nagykoalíciót szeretnék az iszlamisták és a szociáldemokraták között" 

Sena 21 éves. Az Isztambuli Egyetemen élelmiszeripari mérnöknek tanul. Vasárnap a fő ellenzéki pártra fog szavazni, a szociáldemokrata CHP-re, mivel az "a társadalmi igazságosságot hangsúlyozza". A fiatal  isztambuli lány úgy véli, hogy megismétlődnek a júniusi választások eredményei, amelyben a kormányzó iszlamista párt, az AKP, elvesztette az abszolút többségét, és koalíciós megállapodást kellet kötnie: "Úgy vélem ez lenne legjobb az ország számára. Elvégre, ha egy párt egymagában kormányoz, nehezebb, hogy kiegyensúlyozottan döntsön, illetve, hogy ellenőrizzék a működését." Sena egy nagykoalíció híve a szociáldemokraták és az iszlamisták között, mivel ez "tompítaná a jelenlegi politikai feszültséget".

1446137004_024305_1446137801_album_normal.jpg
Saadetin: "Új dolgokat kell kipróbálni, nem lehet, hogy mindig ugyanazok kormányozzanak"

Saadetin (60 éves) 310 eurós nyugdíjból él: "Ennek a kormánynak az idején az árak felmentek. Isztambulban nem lehet 300 euró alatt lakást bérelni. Hogyan lehetne így megélni? A kenyér, a gáz, a víz, a villany... mindennek az ára az egekben van, mert annak amit ki kell fizetni a fele, adó formájában, az állam számára megy." A hatékony adóbehajtás hiánya miatt a legtöbb adóterhet az ÁFA és más közvetett adók teszik ki. "Minden egyre rosszabbul megy: erőszak és bombák, halott civilek és katonák. Eddig az évig az AKP-t támogattam, de soha többé nem fogom. A CHP-re fogok szavazni. Új dolgokat kell kipróbálni, nem kormányozhatnak mindig ugyanazok."

Forrás: Las razones de los electores turcos (El País, 30 OCT 2015 - 16:39 CET)

22478193.jpgRecep Tayyip Erdoğan (61) Igazság és Fejlődés Pártja (AKP)

iu.jpegKemal Kiliçdaroglu (66) Köztársasági Néppárt (CHP)

selahattin_demirtas.jpgSelahattin Demirtaş  (42) Népi Demokratikus Párt (HDP)

bahceliden-ay-tutulmasi-formulu.jpgDevlet Bahçeli (67) Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP)

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr308039216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.02. 11:34:41

Megjegyzem: ha ideálisnak tekintjük a hatalmi ágak elválasztását, ez a legteljesebb mértékben az elnöki köztársaságban valósul meg.

Hiszen ott a választók közvetlenül választják meg mind a végrahjtó hatalmat, mind a törvényhp hatalmat. Míg a parlamentáris köztársaságokban a választók csak a törvényhozást választják meg közvetlenül.
süti beállítások módosítása