Minden, ami van, meg olyasmik is, amik nincsenek

NemGogol

NemGogol

Soros Putyin célkeresztjében

2015. november 05. - Toadwart66

putin-soros.jpgAz EU önmagát mentheti meg Ukrajna megmentésével

"Putyin pénzügyi terroristának nevezte és a terrorista törvény alapján, elfogatóparancsot kért Soros Györgyre, a magyar származású milliárdosra. Putyin nem engedni, hogy kiárusítsák a hazáját, és az NWO, Új Világrend markába kerüljön! Ezért elrendelte, hogy egy nemzetköz elfogató parancsot adjanak ki Soros György ellen, akit rajtakaptak, hogy pénzügyi segítséget akart küldeni azoknak, akiket ellenzéknek hívnak Oroszországban, és akik nemrég néhány tízezer embert az utcára vittek, hazugságokat bebeszélve nekik a választási csalásokról. Ettől kezdve mister Sorosnak nem sok játéktere marad, hogy folytassa a piszkos játékait, mely térdre kényszerítette az egész világ pénzügyi rendszerét, folyamatosan együttműködve Rothschild-al és Rockefeller-el." (Forrás: Stampa Libera)

Vlagyimir Putyinnak ezt a beszédét hivatalosan 2012 februárjában tették közzé az orosz hatóságok. A konfliktus  Soros és Putyin között azonban sokkal régebbi eredetű. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB (Федеральная служба безопасности Российской Федерации) rengeteg dezinformációt terjeszt a volt szocialista országokban Soros alapítványaival, és úgy általában a civil szervezetekkel kapcsolatosan. Kivéve persze az oroszbarát CÖF-öt. (Lásd Bayer Zsolt: Levél Vlagyimir Putyinnak)

Soros a volt Szovjetunióval is összeütközésbe került, mivel jelentős segítséget nyújtott a lengyel Szolidaritásnak és a Csehszlovák Charta 77-nek. Nemcsak Orbán Viktort, hanem a Kaczyński fivéreket is támogatta.

Putyin 1985-ben végezte el a KGB-iskolát, majd, Drezdában, a Barátság Házának lett igazgatója.

A 2003-as grúziai rózsás forradalomban kétségtelenül nagy szerepe volt Soros alapítványának, aminek győzelme elég sok bosszúságot okozott Moszkvánk. A forradalom karizmatikus vezetőjét, a nyugatbarát Mihail Szaakasvilit autoriter stílusa miatta sok bírálat érte, de visszaszorította a korrupciót és jelentősen fejlesztette az ország gazdaságát és  infrastruktúráját.  Szaakasvili jelenleg már ukrán állampolgár, és az Odesszai Területi Állami Közigazgatási Hivatal vezetője. Ebből a tényből pompás összeesküvés-elméletet lehet fabrikálni, de a volt grúz elnök életútja ennél jóval összetettebb.

A magyarországi kormányzati propaganda erősen oroszbarát. A 2013. november 21-én Kijevben, a Függetlenség terén kitört forradalmat (Euromaidan), a sajtó szimpla zavargásoknak, Petro Prosenko megválasztását pedig puccsként állították be a lapok. Ez nagyjából egyenértékű azzal, mintha az ukránok kijelentenék, hogy 1956. október 23-án Magyarországon ellenforradalom volt.

Az megmozdulás hátterében az állt, hogy tiltakozás tört ki az oroszbarát Viktor Janukovics  elnök azon határozata ellen, hogy felfüggeszti a társulási megállapodás aláírását az EU-val. Február 22-én eztán Janukovicsot bizalmatlansági indítvánnyal távolította el az Ukrán Parlament. Még a saját pártjának több tucat képviselője is ellene szavazott. Ezt puccsnak nevezni elég egyértelmű dezinformáció.

Soros György tényleg elég sokat tett azért, hogy a Kreml fő ellenségévé váljon, ugyanis nyíltan támogatást nyújtott Grúziában, Ukrajnában az emberi jogi és demokratikus civil  szervezeteknek. Oroszország számára az a legkellemetlenebb, hogy mind Grúzia, mind Ukrajna NATO csatlakozásra váró állam. Soros később figyelmeztetett arra is, hogy Oroszország Ukrajna elleni támadása közvetett módon az Európai Unió és az általa képviselt demokratikus eszmék ellen irányult. 

Oroszországban nem volt olyan nagy teljesítmény leleplezni a titkos tevékenységét, mivel nyílt alapítványokat működtetett. Soros 2014 novemberében "Wake Up, Europe" címmel egy elég hosszú írást tett közzé, melyben többek között azt írta: "Oroszország Európa lényegére jelent veszélyt. Sem az európai vezetők, sem a polgárok nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora ez a kihívás, és hogyan is kellene válaszolni arra." (Forrás: Wake Up, Europe)

Putyin soha nem fogja elfelejteni azt, hogy a Nyugat, Juscsenko támogatásával megakadályozta az általa tervezet integrációt, az Egységes Gazdasági Övezet (JEP) nevű posztszovjet szövetséget. Ebben Belorusszia, Ukrajna, Oroszország és Kazahsztán vett volna részt. Putyin rendkívül intelligens, soha nem felejt és elég nagy benne a a revansvágy.

Amikor Putyin megtámadta Ukrajnát az Európai Uniónak határozottan be kellet volna avatkoznia a fegyveres konfliktusba. A NATO elvileg hadat is üzenhetett volna Oroszországnak. Az 1994-es budapesti szándéknyilatkozat elfogadása után Ukrajna leszerelte a nukleáris fegyverarzenálját, és a Nyugat ígértet tett arra, hogy ennek fejében biztosítja az ország területi integritását. Ezt a szerződést Oroszország is aláírta, amit Putyin minden különösebb gátlás nélkül megszegett. Az Európai Unió szankciói tehát nem egy titokzatos háttérhatalom döntésén, hanem ezen a "Budapesti Memorandumon" alapulnak.

Ha azonban Putyin elkezdi piszkálgatni Észtországot, Lettországot és Litvániát az ott élő orosz kisebbség védelme érdekében, azt már nem lehet szankciókkal megúszni, mivel ezek az országok 2004 óta NATO tagok. Ezt a védelmet ott élő orosz kisebbség sem nagyon szeretné.

Putyin taktikát változtatott. A Nagy Oroszország kovácsolta Nyugat-ellenes frigy, amely Magyarország, Szlovákia és Csehország között jött létre, az Európai Unió, a NATO gyengítését és így Oroszország érdekeit szolgálja. Ez a legfőbb oka annak, hogy az Unió képtelen volt szervezetten és emberségesen megoldani a menekültválságot. Valaki állandóan a nemzeti integritására hivatkozott. A tragikomikum határát súrolta, ahogy a menekülteket - orosz segítséggel - szépen beutaztattuk Nyugat-Európába, miközben rengeteg pénzt zsaroltunk ki Magyarország védelme érdekében.

A Nyugat-ellenes tengelyhez csatlakozik még a hagyományosan oroszbarát Szerbia is. Jarosław Kaczyński Putyin számára nehéz dió. A PiS elnöke ugyan lelkes és elkötelezett euroszkeptikus, de Lengyelország, Magyarországgal ellentétben, egyáltalán  nem bízik meg Putyinban és nincs sok kedve visszatérni a Birodalomba. Oroszországot, illetve az FSZB-t teszi felelőssé fivére, Lech Kaczyński, 2010-es szmolenszki haláláért is. A lengyeleknél az oroszbarátság amúgy is felér egy politikai öngyilkossággal. Nálunk dicsőség és elismerés jár érte. (Lásd: Szaniszló Ferenc és Bogár László misztikus performanszait)

A külföldön emigrációban élő oroszok több alkalommal figyelmeztették már a Nyugatot Putyin terveire, melyben ki akarja terjeszteni a befolyását Ukrajnára, a Balti Államokra és a volt szocialista országokra. Soros támogatja Putyin Nyugaton élő bírálóit, ami miatt hevesen támadják is őket. Soros ezzel is sérti Putyin érdekeit, amit  a súlyos belpolitikai és gazdasági gondokkal küzdő Oroszország nem engedhet meg magának. (Forrás: En busca de la Europa perdida)

Oroszországban mérhetetlenül nagy a nyomor, hatalmas mértékű az alkoholizmus, ami ellen Putyinnak is tennie kellett valamit, mivel vészes mértékben kezdett fogyatkozni az ország lélekszáma. Idővel az oroszok egyszerűen halálra itták volna magukat. (A férfiak várható életkora, 55 év volt. Nagy nehezen sikerült a gigantikus vodkafogyasztást kevésbé hatékony alkoholforrások irányába terelni. Ezt tényleg hatalmas tett volt Putyin részéről.) Az oroszok rettenetes körülmények között élnek, de ennek ellenére nagyon sokan istenítik az orosz elnököt. (Forrás: Steven Seagal az oroszok oldalán harcolhat az alkoholizmus ellen)

Egy kiegyensúlyozott tájékoztatással rendelkező ország miniszterelnöke nem engedhetné meg magának azt, hogy orosz érdekeket szolgáló dezinformációkról fecserésszen nagy nyilvánosság, ráadásul bölcs tudósok előtt. A háttérhatalmakról szóló ostobaságok, melyeket Szaniszló Ferenc, Bogár László, Orbán Viktor terjeszt, természetesen mindenhez értő és lelkes közönségre találtak. A magyarok nagy része nem beszél semmilyen idegen nyelvet, kizárólag a magyarországi médiára van utalva, így nagyon könnyen befolyásolható. Nem ellenőrzik le a hírek hitelességét, inkább kocsmai szintű elméleteket gyártanak önmaguk szórakoztatására. Az állami televízió már több alkalommal belefutott abba a kellemetlenségbe, hogy olyan dolgokat közöltek, amiről később kiderült, hogy hamisítvány vagy hazugság. A lényeg persze az volt, hogy a hamis hír elterjedjen. Ez bizony nem volt szép dolog a részükről, jegyezhetjük meg tisztelettel és sűrű bocsánatkérések közepette.

A szíriai háborúról, Bassár-el Aszad elnök kegyetlen rezsimjéről, az Iszlám Államról, megdöbbentően hiányos ismeretekkel rendelkezik a lakosság. Számtalan fegyveres csoport, szövetség, vallási alakulat, terrorista csoport vesz részt ebben a kegyetlen harci játékban. A legnagyobb gond ebben a konfliktusban az, hogy a szövetségi rendszerek szinte naponta változnak. Az ott folyó konfliktus irányíthatatlanná vált. Putyin a térségben, az általa végrehajtott nagyszabású és sikeres haderőreform után, látványos hadgyakorlatot tart. Most tesztelik a újonnan kifejlesztett fegyvereiket, amik néha emiatt aztán rossz helyre csapódnak be.

A mítoszokkal ellentétben, a menekültek nagy része sem Európát özönlötte el, hanem Törökországot és Görögországot. Törökországban ebből a 2,2 millió emberből ráadásul csak a töredékük, kb. 350 ezer ember él táborokban, a többi valahol az országban, nagy részük Isztambulban található. Erdoğan, ha akarná  sem  tudná őket - Soros György sötét és álnok tervei szerint- Európába vezényelni. Ez merő ostobaság.  (Folyamatosan frissülő adatok: Syria Regional Refugee Response)

Erdoğan ráadásul a barátunk, és szerinte is a Nyugat áll az őt ért támadások mögött, pont úgy, ahogy azt Orbán Viktor terjeszti büszkén magáról. A török elnök most egy kicsit összeveszett ugyan Oroszországgal, de ez bevett szokás kezdő birodalomépítők között. "Köztudott, hogy jó a kapcsolatunk Oroszországgal, de, ha Oroszország elveszít egy olyan barátot, mint Törökország, amellyel számos téren együttműködik, akkor sokat fog veszíteni, és ezt tudnia kell" - hangsúlyozta Erdoğan Brüsszelben egy sajtótájékoztatón, amelyet a belga kormányfővel közösen tartott, 2015 októberében.

Putyin az Oroszországban és Kelet-Európában hagyományosan kedvelt antiszemitizmust is nagyon ügyesen használja fel. Groteszk módon tényleg létezik egy háttérhatalom, de nem láthatatlan és nem misztikus. Magyarországon egészen jó a sajtója. Konkrétan Putyin birodalmi törekvésiről van szó. Azt természetesen be kell látni, hogy maga a demokrácia Kelet-Európában hatalmas vereséget szenvedett. A szovjet uralom alól felszabadult országok lakossága csalódott, mivel legfőképpen a jólétet és a bőséget várták el a demokráciától. Ez meg nem nagyon jött össze. A putyini mintát követő rendszerek hatalmas támogatottságra tettek szert egész Kelet-Európában, ami Oroszország és legfőképpen Putyin győzelmét vetíti előre. Ezen Soros György persze szeretne, de a jelek szerint nem nagyon tud változtatni. 

Jellemző az is, hogy az állami sajtó a Bukarestben az észak-atlanti szövetség közép- és kelet-európai államfői értekezletéről legfőképpen Áder János semmitmondó beszédét emelte ki. Valahogy kissé elsikkadt az, hogy a „Szövetségesi szolidaritás és megosztott felelősségvállalás” című bukaresti közös nyilatkozat szerint az aláírókat továbbra is erősen aggasztja Oroszország agresszív fellépése, és úgy vélik, Moszkvának vissza kell térnie a nemzetközi jog és vállalt kötelezettségei betartásához ahhoz, hogy a NATO és Oroszország között helyreálljon a kölcsönös bizalmon alapuló viszony." A balti államok és Fehéroroszország már komolyan aggódnak, pedig Lukasenka elnök elég határozott személyiség és szintén gyűlöli a demokráciát. (Forrás: Los países del Este y los bálticos se unen en la OTAN frente a Rusia)

Ez is azt mutatja, hogy mennyire ellentmondásos Kelet-Európa szerepe a Nyugat és Oroszország közötti konfliktusban. A sátáni Egyesült Államok, már az ukrán-orosz konfliktus kezdetén is keményen követelte azt, hogy Oroszország tartsa be a vállalt kötelezettségeit. Lehet, hogy ebben nagy szerepe volt Soros Györgynek, de erről akkor valaki szerezzen konkrét bizonyítékokat. Mítoszokra, városi legendákra, összeesküvés-elméletekre, ostobaságokra nem lehet egy egész régió sorsát rábízni.

A Nyugat és Oroszország közötti konfliktus régóta folyik és nagyon jól dokumentált. A kormányzati propaganda ezt a konfliktust azonban úgy mutatja be, mint egy függetlenségi harcot a Nyugat gyarmatosító politikája ellen. Van egy ravasz, népszerű miniszterelnökünk, aki megpróbál valamiféle hintapolitikát folytatni. Putyin azonban egész más súlycsoportot képvisel, mint Orbán. Az ide-oda ugrálás végén eddig hazánk mindig hűségesen ottragadt a rossz oldalon.

A mostani V-4-es kormányok, illetve az általuk képviselt putyinizmus, valószínűleg akkor fog majd megbukni, amikor kiderül, hogy a Nyugattól való elszakadás ront a lakosság életkörülményein és szabadságjogain. Az emberek csalódni fognak és elkezdik majd számon kérni a most általuk oly mélységesen megvetett demokráciát. Nem biztos, hogy  egy megerősödött Oroszország mellett ennek visszaszerzéséhez elég lesz egy bársonyos forradalom.

Képek: http://russiansandgod.tumblr.com/

tumblr_nq16z9q9v51tl7vq1o1_1280.jpg

 tumblr_ntlb1epjxm1tl7vq1o1_1280.jpg

tumblr_nj74aljwaz1tl7vq1o1_1280.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nemgogol.blog.hu/api/trackback/id/tr588051684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.11.05. 10:44:24

Sorosnak túl sok pénze van propagandára, sőt képes magának monopolhelyzetet biztosítani. Ezért az egyetlen megoldás ellene a törvényi korlátozás.

Putyinnak NINCSENEK birodalmi törekvései.

Toadwart66 2015.11.05. 11:28:38

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: Putyinnak jóval több van. Meg egy nagy hadserege.

Éhes ló 2015.11.06. 06:26:12

Ez egy értékelhetetlenül szar post.

Toadwart66 2015.11.06. 09:01:54

@Éhes ló: Figyelj, Paci! Ezt így nem fogadom el véleménynek. Ezt bárki leírhatja. Semmi gond, cáfold meg pontonként, de hivatkozásokkal. Maxval képes lenne rá, de ő nem játssza az eszét.Ezek az adatok pontosak, több helyen leellenőriztem. Írd meg a cácolatot, kíváncsi vagyok ré.

jágör68 2015.11.06. 09:24:13

"Emberi jogi szervezeteknek" :DDDDDDD Ezen jót röhögtem:
A grúziai felforgató CIA- ügynök Szakaasvili- most épp Hágába várják
A majdani felforgató ukrán nácik
Ezenkívül Sorosbácsi ki van tiltva:
Oroszország
Indonézia
Japán
területéről.
Lehet, hogy mégse az emberi jogok bajnoka a derék, igaz ember?
A mexikói menekülteknek miért nem segít lebontani az amerikai határon lévő kerítést?

Ricordo 2015.11.06. 09:49:15

Ez egy terjengős poszt, sok témába belekap, mindegyokről odavet egy kis (rész)információt, megszórja bőségesen a szerző véleményével, de kész, ennyi. Nincs felépítve, össze-vissza ugrabugrál Putyin első munkahelyétől a szíriai háborún keresztül a magyar közvélemény (vélt) tájékozatlanságán keresztül Szakaasvili állampolgárságát érintve, a mnekültek említésével.... Brr. Ezzel tényleg nem érdemes vitatkozni, mert se füle, de farka. Pontosabban, az egyes bekezdésekkel külön-külön lehetne vitatkozni, de nincs értelme.

jágör68 2015.11.06. 10:06:20

A lényeg: az európai médiának a CIA mondja tollba az orosz- ellenes háborús uszítást

www.youtube.com/watch?v=sy9KFOVf8Ro

2015.11.06. 10:10:51

Jó kis összeollózott poszt. Megértem, hogy elfogult a demokrácia terjesztőinek irányában. Hiszen nincs más út előttünk. Belegondolni is rossz, hogy vannak még országok, ahova nem exportálták a szabad buziházasságot, minden érték relativizálását (köztük a családét, a nemzetét), a mindenkinek mindenhez joga van ideológiát, a lumpenség és szexuális devianciák értékként való felmutatását. Aki ezeket nem akarja, azzal valami baj van, és nem érdelemel mást, mint CIA-bábkormányt, bombázást a nyakába. Egyszerűen szabaddá kell bombázni őket. Igaz, hogy a grúz projektet öt nap alatt elpicsázták a terrorista oroszok, és elkobozták az amerikai harci járműveket is a grúzoktól, de ez csak apró kudarc, és szomorú lenne, ha megállítaná a demokrácia terjesztését.

Toadwart66 2015.11.06. 10:15:03

@Ricordo: Igazad van, nem lehet ekkora terjedelemben erről a témáról ekkora terjedelemben írni. Így meg, hogy kiszedtem a felét tele van lyukakkal. Elég lett volna megírni, hogy Kelet-Európát Moszkvából irányítják. Ahhoz kevesebb hivatkozás is elég lenne.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.11.06. 10:24:16

birka volt az első. Pipa.
Nem liberálisozott! Mi történt?!?!

f123 2015.11.06. 10:51:03

Kezdjük talán az elején. A stílus és szemléletbeli kérdésekkel. A szerző nem véleményt alkot, hanem kinyilatkoztat. Nem azt mondja, hogy "szerintem" v "xy újság szerint", hanem azt, hogy így van, oszt jónapot. Sajnálatos módon a leírtak több ponton hibádzhatnak.
Kezdjük Sorossal. Soros számos nemzeti valutát támadott, volt amelyiket sikerrel volt amelyiket nem. Számos országból kitiltották, ezeket jagör68 kolléga részletesen felsorolja. Franciországban bennfentes kereskedett, számos információ utal arra, hogy a nemrégiben hatalmas bírság kifizetésével zárult tőzsdeindex, árfolyam manipulációban is benne volt. Tevékenységével milliók életét, -egyszerű emberekét, nem befektetőkét- tette tönkre, keserítette meg. Ezt az embert erkölcsi piedesztálra emelni, még ha lennének tényleg valós jócselekedetei nem lehet.
A Soros által támogatott civil szervezetek pedig leginkább a társadalmak, a családok lerombolásával és mindenféle zavarkeltéssel és puccsok szervezésével foglalkoznak, szóval szerintem nem sorolhatóak a "jócselekedetek" közé. A grúz, ukrán, szíriai "forradalmak", pedig számos olyan hasonlóságot mutatnak, amelyeket elég nehéz a véletlen számlájára írni. Természetesen Soros NGO- mindegyik országban jelen voltak. Szakaasvilit mint progresszív vezetőt nevesíteni elég nevetséges állítás, néhány évvel később a saját népe buktatta meg. Mind Grúziában, mind Ukrajnában, mind Szíriában megjelent-sok más egyéb mellett-a "mesterlövészek a tüntetőkbe lőnek", motívum, amit mindegyik akkor kormányzó erő cáfolt. Ha jobban belegondoltok mi értelme van annak, hogy mesterlövészekkel a tömegbe lövessen bármilyen ország vezetője. Hát segítek, semmi...
Basadot kegyetlennek titulálni szintén ostobaság. Szíriában számos nép és vallás (kersztény, siíta és szunnita mizulmán) élt békésen egymás mellett hoszú időn keresztül, Szíriában az iszlám állomok között nyitottnak és felvilágosultnak számított. Nem diszkriminálták a nőket sem olyan mértékben, mint mondjuk Szaúd-Arábiában. Én nem azok közé az "ostoba" magyarok közé tartozik, aki nem olvas "külföldiül", rendszeresen olvasok német, osztrák, angol v amerikai híroldalakat. Különösen a kommenteket. Nem "jön be" az osztrákoknak, németeknek, a Soros féle recept és vicces módon nagyon sokszor irígykedve beszélnek Magyarországról, annak józan és gyakorlatias menekültpolitikája miatt. A nyugati sajtó jelentős része sajnos manipulált, erről pl. Udo Ulfkotte (Gekaufte Journailsten) írt könyvet németes precizitással, de hál istennek az emberek egyre kevésbe hisznek a hazug, önsorsrontó propagandának. Végezetül egy kérdés a cikk írójának:
Meg tudod mondani, hogy miért van szüksége Európának migránsokra? Mihez kellenek?

jágör68 2015.11.06. 11:12:45

@f123: Európának természetesen semmi.
Merkelt- és egész Nyugat- Európát- viszont az NSA mozgatja.
Nekik pedig ezért érdekük a káosz:

youtu.be/65UWCdpcX-8?t=6m34s

Toadwart66 2015.11.06. 11:32:21

@jágör68: Akkor lényegében mindenkinek a káosz az érdeke. Az mondjuk van is.

pragmatika2 2015.11.06. 12:17:53

Ukrajnában, Kijevben, csak a Majdanon volt balhé, a környező utcákban, és úgy általában a városban nyugalom volt. Ezt egy ott dolgozó fazon mesélte.
Messze nem lehetett arról beszélni, hogy a lakosság ment az utcára.
Kijevben meg néhány nagyvárosban egy maroknyi tüntető csinálta a fesztivált.
Eléggé kilógott tehát a ló lába.
Putyin, érthető módon nyújtotta be a számlát, a Krím annektálásával, mely terület mindig is orosz volt.
Bizonyos köröknek nyilván nem tetszik, hogy a világ erőforrásainak egy jelentős részét, olyan hatalom birtokolja, amely nincs a zsebükben.
Szerintem Soros, csak a strómanja ezeknek a köröknek, ő a frontember aki elviszi a balhét.

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.11.06. 12:19:35

@Toadwart66:

Putyin egy demokratikusan megválasztott állami vezető.

Éhes ló 2015.11.06. 20:23:49

@Toadwart66: arra, hogy mit fogadsz el és mit nem magasról teszek.
A postod fos.

Toadwart66 2015.11.06. 21:37:39

@Éhes ló: Olvastam a hozzászólásaidat. Nem sok eszed van. Mindegy, a fő az, hogy beéred ennyivel.
süti beállítások módosítása